«Θα κινηθούμε τάχιστα στις διαδικασίες αποζημιώσεων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση κοινοποιεί συνεχώς πώς μπορεί να βοηθηθούν οι πολίτες που έχουν ανάγκη.

Σχετικά με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, ανέφερε ότι θα σταλθούν δυνάμεις σε 6 νησιά αιχμής λόγω της τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας ότι σήμερα προκηρύσσονται οι 250 θέσεις στην Αττική.

Για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για την άρση περιορισμών στην ψήφο των ομογενών, δήλωσε ότι ελπίζει η Ελληνική Λύση να υπερψηφίσει τη ρύθμιση, για τη συμπλήρωση των 200 ψήφων που απαιτούνται, καθώς είναι κάτι που θα ενώσει τους απανταχού Έλληνες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τις πυρκαγιές: Να πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο σύνολο των ανδρών και γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος, των εθελοντών, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας για τον υπεράνθρωπο αγώνα που κάνουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για ακόμα μια φορά και θα συνεχίσουν να κάνουν και είμαστε ευγνώμονες συνολικά απέναντί τους.

Ερωτηθείς αν ισχύει και για αυτές τις πυρκαγιές η ΠΝΠ που έλεγε ό,τι καίγεται αυτομάτως γίνεται αναδασωτέα περιοχή: Δεν έχω αυτή τη στιγμή να σας δώσω μια επίσημη απάντηση, είναι προφανές ότι θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές θα γίνει και τώρα σε όλα τα επιμέρους πεδία. Δηλαδή και στο θέμα των εκτάσεων και στο θέμα των αποζημιώσεων που ήδη καταγράφονται από σήμερα οι ζημιές και θα έχουμε τάχιστη απονομή των αποζημιώσεων με βάση τη νόμιμη διαδικασία όπως συνέβη σε όλες τις τελευταίες φυσικές καταστροφές και βέβαια στο πεδίο της απόδοσης ευθυνών.

Επί των ημερών της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη για πρώτη φορά λειτουργεί ένας ξεχωριστός μηχανισμός καταγραφής των ζημιών και απόδοσης όλων των προβλεπόμενων αποζημιώσεων όπως συνέβη σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις και στις πυρκαγιές στην Εύβοια και στον Ιανό, σε όλα αυτά έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες ότι δεν έχουν δοθεί ακόμα οι αποζημιώσεις για το Μάτι: Δεν μπορώ να απαντήσω για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, προφανώς κάποιος ο οποίος καταγγέλλει κάτι έχει κάποια δεδομένα αυτό που μπορώ να γνωρίζω ότι σε περιπτώσεις που έχω και εγώ ως γραμματέας της ΝΔ επισκεφτεί πάρα πολλές περιοχές της χώρας έχω διαπιστώσει ότι σε δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις το κράτος ήταν παρών και αποζημίωσε. Προφανώς αν υπάρχει κάποια μεμονωμένη καταγγελία σε κάποια μεμονωμένη περίπτωση εμείς δεν είμαστε δογματικοί να απαντήσουμε ότι αποκλείεται να μην έχει δοθεί κάπου κάτι ή να ελεγχθεί η διαδικασία...

Η ελληνική πολιτεία ως είχε καθήκον έχει αυξήσει και τα εναέρια μέσα από 84 σε 96 και συνολικά τα πυροσβεστικά οχήματα από 3.410 σε 3.725 και το συνολικό αριθμό των πυροσβεστών που από 15.500 έχει πάει 16.500. Να επισημάνουμε ότι μια κατάκτηση για τη χώρα είναι το 112 και ο μηχανισμός εκκένωσης γιατί η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν πρέπει να μπαίνει στο ζύγι κι είναι πριν και πάνω από όλα.

Αναφορικά με τον καθαρισμό των εκτάσεων: Φέτος δόθηκαν νωρίτερα από ποτέ τα περισσότερα χρήματα, 25 εκατομμύρια. Έγινε μια νομοθετική παρέμβαση το 2022 από την κυβέρνηση γιατί πολλοί δήμαρχοι έλεγαν και δικαίως «ναι μου δίνετε τα χρήματα εγκαίρως- και φέτος δόθηκαν από το Μάρτιο- 25 εκατομμύρια, 20% παραπάνω από τι πέρυσι γιατί υπάρχουν ανάγκες αλλά δεν συνεργάζονται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, δεν τους βρίσκουμε κλπ». Πέρασε λοιπόν νόμος το ’22 που επικαιροποιήθηκε και το ’23 που δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους όπου δεν βρίσκουν τους ιδιοκτήτες, δεν συνεργάζονται οι ιδιοκτήτες εκτάσεων που πρέπει να καθαριστούν να το κάνουν αυτεπαγγέλτως. Συνεπώς το κράτος εξελίσσεται και προσαρμόζεται για να ανταποκρίνεται στις συνθήκες.

Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις έχουν καθήκον να ελέγξουν και το κάνουν αν για παράδειγμα ο Α ή ο Β δήμος ενώ έλαβε τη χρηματοδότηση προχώρησε στις δέουσες ενέργειες ούτως ώστε να προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες. Αυτό το κάνει η αποκεντρωμένη διοίκηση.

Αναφορικά με την απώλεια των χιλιάδων στρεμμάτων βλάστησης και ζώων: Προφανώς ξεκινάμε με την προστασία της ανθρώπινης ζωής χωρίς να υποτιμούμε στη συνέχεια το καθήκον που έχει το κράτος και οι αρμόδιες αρχές να προστατεύουν τις περιουσίες, τον φυσικό πλούτο της χώρας, το σύνολο της χλωρίδας και της πανίδας. Υπάρχει μια ειδική γραμματεία η οποία λειτουργεί με έναν ιδιαίτερο επαγγελματισμό για την προστασία των ζώων, βγάζει συνέχεια ανακοινώσεις, επεμβαίνει, υπάρχει ειδική μέριμνα και πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι πρέπει να προστατεύσουμε ότι μόνο τα ζώα που ανήκουν στον καθένα από εμάς αλλά και όπου μπορούμε και εμείς να βοηθάμε σε αυτή τη διαδικασία όταν βλέπουμε ότι υπάρχει ένας οποιοσδήποτε κίνδυνος. Υπάρχουν δομές φιλοξενίας του κράτους, δομές φιλοξενίας ανθρώπων που πρέπει να εγκαταλείψουν για κάποιες ώρες ή για κάποιες μέρες τις περιοχές τους για να είναι ασφαλείς, αντίστοιχα δομές φιλοξενίας των ζώων για να είναι ασφαλή όλα αυτά εμείς τα κοινοποιούμε συνέχεια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και επειδή η λογοδοσία είναι μια ιερή λέξη στη δημοκρατία μας συνεχώς ενημερώνει η Πυροσβεστική πόσα ακριβώς είναι τα μέσα που επεμβαίνουν, πόσοι είναι οι πυροσβέστες που επεμβαίνουν, πόσες είναι οι πυροσβεστικές ομάδες οι οποίες επεμβαίνουν, οι εθελοντές. Γιατί ο κόσμος πρέπει να ξέρει σε μια χώρα που λόγω και της κλιματικής κρίσης, λόγω της πραγματικότητας λόγω των νέων συνθηκών βιώνει και θα βιώνει αυτές τις καταστάσεις πως το κράτος ανταποκρίνεται στους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες και εμείς αυτό το τιμούμε και κάθε χρόνο οφείλουμε να είμαστε καλύτεροι.

Αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης του ΕΚΑΒ: Μια ενέργεια έχει να κάνει με την εφαρμογή της ΠΝΠ δηλαδή το προσωπικό το οποίο πηγαίνει σε 61 περιοχές και έχει να κάνει με ανθρώπους των Σωμάτων Ασφαλείας που με ειδική εκπαίδευση θα στελεχώσουν τα πληρώματα των ασθενοφόρων. Είναι 191 άτομα σε 61 περιοχές και θα φτάσουν στο σύνολο που ορίζει η ΠΝΠ. Η δεύτερη κίνηση έχει να κάνει με τα 6 νησιά ιδιαίτερης αιχμής όπου θα πάνε έξι μοτοσικλετιστές οι οποίοι δεν υποκαθιστούν το ασθενοφόρο είναι επί προσθέτως γιατί παρατηρείτε πολλές φορές και λόγω των συγκεκριμένων αναγκών των περιοχών ότι χρειάζεται μια ακόμα πιο άμεση επέμβαση. Η τρίτη ανακοίνωση την οποία κάναμε χθες κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Υγείας έχει να κάνει με μια μόνιμη παρέμβαση με 250 θέσεις που προκηρύσσονται σήμερα, είναι στο πλαίσιο των 800 προσλήψεων που θα γίνουν στο ΕΚΑΒ και των 10.00 προσλήψεων στο χώρο της υγείας και έχει να κάνει με προσωπικό στην Αττική. Προκηρύσσονται άμεσα αυτές οι θέσεις και θα ολοκληρωθούν με την ταχύτατη δυνατή διαδικασία, αυτό είναι μέρος της συνολικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας και συνολικά της κυβέρνησης.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων: Θεωρώ ότι είναι ένα στοίχημα αξιοπιστίας και μια απόφαση ευθύνης συνολικά του πολιτικού συστήματος. Η κυβέρνηση κατέθεσε το ακριβώς ίδιο νομοσχέδιο που είχε καταθέσει πριν από ενάμιση χρόνο, είναι ένα άρθρο που αίρει το σύνολο των περιορισμών που να μπορούν οι έλληνες και οι ελληνίδες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίσουν χωρίς περιορισμούς από τον τόπο διαμονής τους. Η κυβέρνηση πριν από ενάμιση χρόνο είπε να βγάλουμε τους περιορισμούς και τότε πέραν της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση και ψήφισαν υπέρ αλλά αυτό δεν έφτασε τα 200 ήταν 192. Άρα θεωρούσαμε τουλάχιστον τα δύο κόμματα αυτά ότι είναι αυτονόητο το ίδιο νομοσχέδιο, με την ίδια ακριβώς διατύπωση που ψήφισαν πριν από ενάμιση χρόνο το 2023 να το ψηφίσουν ξανά. Έβγαλε μια ανακοίνωση η Ελληνική Λύση που δεν νομίζω ότι είναι άξια σχολιασμού δηλαδή ψάχνει να βρει προφάσεις για να δικαιολογήσει μια ενδεχόμενη άρνηση σε κάτι που είχε ψηφίσει πριν από ενάμιση χρόνο ελπίζω να μην γίνει και ελπίζω να το ψηφίσουν για το καλό του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Ελπίζω η ενδεχόμενη μη ψήφιση να μην έχει να κάνει -γιατί έτσι μιλάμε για πατριώτες a la cart– με τα χαμηλά ποσοστά που πήρε ο κ. Βελόπουλος στις κάλπες της ομογένειας και βέβαια θα μιλάμε για μια ιστορική αναδίπλωση η οποία δεν θα έχει προηγούμενο.

Ερωτηθείς αν έχουν βρει αλλά κόμματα που προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ του νόμου για την ψήφο των ομογενών: Έχει τοποθετηθεί υπέρ μόνο ως τώρα η κα Κωσταντοπούλου, η υπουργός έχει συναντηθεί και με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το κάλεσμα του πρωθυπουργού είναι στο σύνολο του πολιτικού συστήματος και είναι στο σύνολο των βουλευτών γιατί είναι για εμάς ένα θέμα το οποίο δεν είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, είναι μια ελάχιστη υποχρέωση για να τερματιστεί μια άδικη εκκρεμότητα το σύνολο του ελληνισμού. Δεν παραχωρείται κάπου το δικαίωμα ψήφου ουσιαστικώς αίρονται οι περιορισμοί για τη διευκόλυνσή του. Εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό που γίνεται σε τόσα πολιτισμένα κράτη και κοιτάμε να βρούμε δικαιολογίες για κάτι αυτονόητο τότε πως μπορούμε να συμφωνήσουμε όπως ευαγγελίστηκαν προεκλογικά τόσα κόμματα ότι θα είναι δήθεν υπεύθυνες αντιπολιτεύσεις που θα κάνουν κριτική και στα σωστά θα συμφωνούνε, εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό να ενώσουμε δηλαδή τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.

Αναφερόμενος στα περί προδοσίας της Ελληνικής Λύσης: Ως προς τα περί προδοσίας της Ελληνικής Λύσης είναι ντροπιαστικό να ακούγονται, η Ελλάδα επί την ημερών του Κυρ. Μητσοτάκη είναι πιο ισχυρή από ποτέ και εξοπλιστικά και αμυντικά και με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Η Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί σε όλα τα επίπεδα.

Αναφορικά με την έκφραση του κ. Μητσοτάκη περί υποχωρήσεων: Επί των ημερών του Κυρ. Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Επανέλαβε μια εθνική θέση από το 1975, ζητούμε τη διευθέτηση της διαφοράς μας με την Τουρκία μέσω του διεθνούς δικαίου δηλαδή με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν το έχει αποδεχτεί και εφόσον πάμε εκεί ήδη η Τουρκία θα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Εφόσον πάμε εκεί δηλαδή στη διευθέτηση μέσω του Διεθνούς Δικαίου του δικαίου της θάλασσας προφανώς θα υπάρχει μια απόφαση η οποία θα συνεπάγεται εκατέρωθεν υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα κάνουμε εκπτώσεις τα εθνικά μας συμφέροντα και στις εθνικές μας θέσεις. Επειδή κάποιοι προσπαθούν να παραστήσουν τους πατριώτες a la cart και να εργαλειοποιήσουν ένα πολύ σοβαρό εθνικό θέμα που ο πρωθυπουργός της χώρας υπηρετεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και τις εθνικές θέσεις χωρίς καμία μα καμία διάθεση υποχώρησης στις κόκκινες γραμμές, εμείς προτιμάμε τον πατριωτισμό της ευθύνης. Εμείς θέλουμε διάλογο με την Τουρκία, θέλουμε την παύση των εντάσεων, θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτό χωρίς να διακινδυνευτεί ποτέ οτιδήποτε αφορά κόκκινη γραμμή της χώρας.