Στις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου αρχηγού, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, και στην πιθανότητα να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος η Έφη Αχτσιόγλουαναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εστιάζοντας και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να είναι το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι πιθανό να ηγηθεί στο μέλλον από μία γυναίκα. Από τη στιγμή που ο αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2015 έως του 2019, ανακοίνωσε την παραίτησή του, το κόμμα ανασυντάσσεται και αναζητεί τρόπο για να ξαναγίνει η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της FAZ σχετικά με τις διεργασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πάνω από δέκα ονόματα έχουν ήδη τεθεί στη συζήτηση περί διαδοχής, αλλά ένα συζητείται πιο συχνά: η Έφη Αχτσιόγλου, 38 ετών, η οποία διετέλεσε υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης από το 2016 έως το 2019, θεωρείται μία πολλά υποσχόμενη υποψήφια για την προεδρία του κόμματος (…). Όμως το όνομα της Αχτσιόγλου δεν ακούγεται μόνο από τότε που ο Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του. Εδώ και μήνες το όνομά της ακουγόταν παντού, σε όλες τις συζητήσεις για το κόμμα στη "μετα-Τσίπρα εποχή", δεδομένων των καταστροφικών δημοσκοπήσεων. Μέχρι στιγμής η Αχτσιόγλου φρόντιζε να μην εμπλακεί σε όλα αυτά, γιατί, ως γνωστόν, οι φιλοδοξίες που ανακοινώνονται πολύ νωρίς θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους τους στόχους (…)», επισημαίνεται ακόμα στο ρεπορτάζ.

Το ρεπορτάζ όμως, μεταξύ άλλων, εστιάζει και σε ακόμα ένα όνομα, εκείνο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπως αναφέρει η DW.

«Είχε διαδεχθεί το 2015 τον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπ. Οικονομικών (…). Ο Τσακαλώτος κατάφερε σύντομα να αποκαταστήσει ένα σταθερό κλίμα στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών. Όμως ο οικονομολόγος από την Οξφόρδη είναι 15 χρόνια μεγαλύτερος από τον Τσίπρα, επομένως το κόμμα δεν θα ανανεωνόταν στην κορυφή του», αναφέρει το ρεπορτάζ.