Ανασχηματισμός ισορροπιών, εκκαθαρίσεων και στο βάθος η τσαρίνα της οικονομίας. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των αλλαγών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στους τομεάρχες του κόμματος του θέλοντας να δείξει ότι πλέον δεν επηρεάζεται από τις αντιδράσεις και ότι ο ιδιος είναι ο κυρίαρχος των εξελίξεων .

Από σήμερα λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελέγχει απόλυτα το κόμμα στα ηγετικά όργανα και άρα αυτός είναι και ο υπεύθυνος για την πορεία του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι από τα 48 μέλη του άτυπου υπουργικού , και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στην εσωκομματική αντιπολίτευση ανήκουν μόνο 6 και άλλοι 6 προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως με τις αλλαγές που έκανε κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Από εκεί που όλες τις προηγούμενες ημέρες το θέμα στα ΜΜΕ ήταν η υποβάθμιση του Νίκου Παππά από την στιγμή που τον έβγαλε από τομεάρχη Οικονομίας, με τις χθεσινές αλλαγές είδηση έγινε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος δεν μετέχει στο άτυπο υπουργικό. Οι πληροφορίες λένε ότι στον πρώην υπουργό Οικονομικών προτάθηκε ο τομέας της Ενέργειας τον οποίο αρνήθηκε . Μάλιστα για κάποιες ώρες έπαιξε και το σενάριο να είναι επικεφαλής ενός κύκλου που θα περιελάμβανε την οικονομία , την ανάπτυξη και την ενέργεια αλλά και αυτό απορρίφτηκε .

Τελικά μετά την άρνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο πρώην τομεάρχης Οικονομικών βρέθηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην Βουλή αρμόδιος για τα θέματα της Οικονομίας,.

Προφανώς κανείς δεν γνωρίζει αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι 53 θα δείξουν την δυσαρέσκεια τους γι αυτή την αλλαγή το επόμενο διάστημα η αν και αυτή η κίνηση εντάσσεται στον «ιστορικό συμβιβασμό» που φαίνεται να έχει γίνει ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το δεύτερο θέμα που προέκυψε από τις αλλαγές είναι η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου στον σημαντικότατο τομέα της Οικονομίας. Η αναβάθμιση της δεν ξάφνιασε πολλούς –αν και η ίδια ήθελε να παραμείνει στον τομέα Εργασίας- καθώς θεωρείται αυτή την στιγμή ίσως το καλύτερο στέλεχος της νέας γενιάς. Είναι πάντα διαβασμένη, ψύχραιμη και έχει μια παρουσία που προσδίδει κύρος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φυσικά υπάρχουν και οι σύντροφοι της που βάζουν διάφορα θέματα όχι για την επάρκεια της αλλά για το γεγονός ότι είναι πολύ νέα για να σηκώσει αυτό το δύσκολο φορτίο.

Η τρίτη διαπίστωση που μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνει την νέα γενιά των Προεδρικών. Βάζοντας μέσα στο νέο σχήμα σε θέσει αναπληρωτών στελέχη που ηλικιακά κινούνται πάνω κάτω γύρω στα τριάντα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια νέα ομάδα καθώς προφανώς θεωρεί ότι οι πέριξ του Νίκου Παππά έχουν καεί. Είναι άλλωστε εντυπωσιακό ότι ο Παύλος Πολάκης βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από τον Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές του 2019.

Οι νέοι βουλευτές είναι : Θεόφιλος Ξανθόπουλος (τομεάρχης Δικαιοσύνης), Γιάννης Σαρακιώτης (αναπληρωτής Έρευνας και Τεχνολογίας), Χάρης Μαμουλάκης (αναπληρωτής Ανάπτυξης), Διονύσης Καλαματιανός (αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη), Ειρήνη Αγαθοπούλου (αναπληρώτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Κυριακή Μάλαμα (αναπληρώτρια Μακεδονίας-Θράκης), Μίλτος Χατζηγιαννάκης (αναπληρωτής Εσωτερικών) Αναστασία Γκαρά (αναπληρώτρια Επικοινωνίας), Χρήστος Γιαννούλης (αναπληρωτής Μεταφορών), Ανδρέας Μιχαηλίδης (αναπληρωτής Ναυτιλίας) και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης (αναπληρωτής Τουρισμού

Σταθεροί στις θέσεις τους έμειναν ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Εξωτερικών, ο Θεόδωρος Δρίτσας στην Άμυνας, ο Νίκος Φίλης στην Παιδεία, ο Ανδρέας Ξανθός στην Υγείας, ο Σωκράτης Φάμελλος στην Ενέργειας, ο Σταύρος Αραχωβίτης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Κατερίνα Νοτοπούλου στο Τουρισμού και ο Γιώργος Ψυχογιός στο Μεταναστευτικής πολιτικής.