Το μεσημέρι της Πέμπτης και λίγο μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια είχε ξεκινήσει ήδη η αναζήτησή των πρώτων αντιδράσεων του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί ανέμεναν την επίσημη ανακοίνωση-σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη ή του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη. Ωστόσο ούτε ανακοίνωση, ούτε αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έφτασε ποτέ, πέρα από μεμονωμένες δηλώσεις στελεχών του κόμματος στα τηλεοπτικά πάνελ. Στο ΠΑΣΟΚ επίσημα λένε ότι το ζήτημα, είναι μια εσωκομματική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ και για τον λόγο αυτό δεν σχολιάζουν εξελίξεις που αφορούν ένα άλλο κόμμα. Ωστόσο πάντα η ουσία και οι πραγματικές προθέσεις κρύβονται στο παρασκήνιο και όχι στις ανακοινώσεις…

Στις πρώτες συσκέψεις που έγιναν στην Χαριλάου Τρικούπη όλοι μίλησαν για μια ευκαιρία που έχει το ΠΑΣΟΚ να ενδυναμωθεί κι άλλο προκειμένου να επικρατήσει στον χώρο της κεντροαριστεράς, με στόχο να γίνει δεύτερο κόμμα στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευροεκλογών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ξανά αξιωματική αντιπολίτευση. Η ευκαιρία αυτή εντοπίζεται σε τέσσερα επίπεδα: Στο εσωκομματικό καθώς θεωρούν ότι την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βυθίζεται στην εσωστρέφεια θα μπορούν να ανασυγκροτήσουν ακόμα περισσότερο το κόμμα προκειμένου να ανεβάσει τις δυνάμεις του στα αστικά κέντρα που είναι και το τρωτό του σημείο. Σε εκείνο της Βουλής και στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, καθώς στην Χαριλάου Τρικούπη θέλουν η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να δείξει ισχυρά αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά προκειμένου να ξεχωρίσει και σε αυτό το επίπεδο, όσο στην αξιωματική αντιπολίτευση θα ψάχνουν τις νέες ισορροπίες στη Βουλή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στην θέση του προέδρου και με νέο επικεφαλής στο τιμόνι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση», υπογραμμίζουν τα στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων, καθώς όπως υποστηρίζουν τα στελέχη που βρίσκονται στον πρωινό καφέ του κόμματος δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη, οι ψηφοφόροι που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, δεν ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά Τσίπρα. Με την απουσία του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων θα γίνει ακόμα πιο άνετα. Και στο ευρωπαϊκό επίπεδο αφού όπως σημειώνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επένδυαν στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και καλούσαν στις Συνόδους τους, ενώ τώρα το πεδίο ξεκαθαρίζει αφήνοντας ελεύθερο τον χώρο στον Νίκο Ανδρουλάκη και στο ΠΑΣΟΚ που έτσι και αλλιώς είναι το μόνο επίσημο μέλος-κόμμα στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.

Συνοπτικά στο ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν τα πολλά λόγια και τα επίσημα σχόλια για την αποχώρηση Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά βλέπουν ευκαιρίες και μάλιστα πολλές.