«Η πρόταση του Όθωνα Ηλιόπουλου είναι η αρχή του τέλους της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, ενώ τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη που ήταν κατά της αξιολόγησης.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Πλεύρη

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ηλιόπουλου

Ο κ. Ηλιόπουλος, εκτός του ότι είπε το προκλητικό «γιατροί και οδοντίατροι επειδή δεν μας ψηφίζουν ας πληρώσουν κάτι παραπάνω», αυτό ήταν η αρχή του νόμου Κατρούγκαλου. Το δεύτερο όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δείχνει την υποκρισία, αλλά και την κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς είμαστε υπέρ της αξιολόγησης συνολικά και κάνουμε αξιολόγηση στο Δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει όλες τις διαδικασίες.

Στη δε Υγεία κάναμε τον οργανισμό ΟΔΙΠΥ, που είναι ο οργανισμός που αξιολογεί όλες τις δομές ως προς την ποιότητα, και μας κατηγορούσε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο λόγος που το κάνουμε είναι ότι θέλουμε να αξιολογούμε το προσωπικό και να το απολύσουμε. Εμείς είπαμε τότε ότι αυτή είναι μια συνολική αξιολόγηση του ΕΣΥ, δηλαδή να βλέπουμε αν μια κλινική πηγαίνει καλά, αν μια άλλη κλινική έχει λιγότερα χειρουργεία απ’ ό,τι πρέπει, ώστε να έχουμε καλύτερη κατανομή και πόρους, για να μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα.

Τώρα έρχεται ο κ. Ηλιόπουλος και λέει «κάθε χρόνο να αξιολογούνται οι γιατροί με βάση στόχους οι οποίοι τίθενται» και για να το καταλάβουμε αυτή είναι η αρχή του τέλους της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ.


Είναι υποκρισία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη που ήταν κατά της αξιολόγησης.

Με αυτόν τον οργανισμό (ΟΔΙΠΥ) που κάναμε για πρώτη φορά ακόμα και στις ιδιωτικές δομές η αποζημίωση πια γίνεται ανάλογα της παρεχόμενης ποιότητας. Δηλαδή αλλιώς αποζημιώνεται μια κλινική ιδιωτική, αναλόγως των μηχανημάτων που έχει, του προσωπικού που έχει, των επαναεισαγωγών που έχει, των νοσοκομειακών λοιμώξεων που έχει.

Άρα εμείς εφαρμόζουμε αυτό το μοντέλο, αλλά αυτό το μοντέλο είναι μια εφαρμογή συνολικής αναβάθμισης της ποιότητας, ενώ εδώ ο κ. Ηλιόπουλος στην πραγματικότητα έρχεται και λέει ότι εγώ από όλο αυτό το σύστημα ξεχωρίζω μόνο τον γιατρό.


Εμείς πιστεύουμε στις αξιολογήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει αν τελικά είναι υπέρ της αξιολόγησης, και μάλιστα στη μορφή που προτείνει ο κ. Ηλιόπουλος, δηλαδή της από πάνω τελείως από τον γιατρό;

Αν είναι υπέρ αυτού του μοντέλου, τότε γιατί καταψήφισε όλους τους νόμους της ΝΔ για την αξιολόγηση; Αν διαφωνεί να πει ότι δεν τον εκφράζει, δεν μπορεί όμως να κοροϊδεύει τους γιατρούς, γιατί πήγαινε στους γιατρούς και έλεγε ότι η ΝΔ έχει βάλει αυτές τις δομές αξιολόγησης για να σας διώξει και ο κ. Ηλιόπουλος το είπε ευθέως τι θα γίνεται αν δεν πιάνονται οι στόχοι. Κυρώσεις.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κατά τη αξιολόγησης, έρχεται και προτείνει κάτι που ούτε εμείς δεν το είχαμε πει. Φαντάζομαι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί και θα ζητήσει και μια συγγνώμη από τη ΝΔ, ότι «είχατε δίκιο, είμαστε υπέρ της αξιολόγησης και μάλιστα σας καλούμε να την κάνετε και με πιο αυστηρό τρόπο». Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και η τοποθέτηση του κ. Πολάκη στο συγκεκριμένο θέμα.