Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην έχει ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού, διευκρίνισε ωστόσο λίγο πριν από τις κάλπες τι εννοεί μιλώντας για ισχυρό διψήφιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί και όρο για να μπει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Παίρνω την εντολή. Είναι ισχυρό το ΠΑΣΟΚ με 12-13% και ψάχνω για προγραμματικές συγκλίσεις σε μείζονα θέματα», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Με δεδομένο λοιπόν ότι πλέον είναι γνωστό το ποσοστό-προϋπόθεση συζήτησης οποιασδήποτε συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση, τα σενάρια αποκτούν ενδιαφέρον

Σε περίπτωση που η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη από τον πρώτο γύρο των εκλογών, τότε στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να ελπίζουν σε ένα ισχυρό διψήφιο. Στο αντίθετο σενάριο ωστόσο, αυτό που εμπεριέχει ισχυρή πόλωση, άνοδο των ποσοστών τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τη συμπίεση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, τότε το ενδεχόμενο καταγραφής ενός μονοψήφιου ποσοστού μένει ορθάνοιχτο.

Στη Χαριλάου Τρικούπη λοιπόν για αρχή θα ανακουφιστούν αν αποφευχθεί ένα εκλογικό ντέρμπι μεταξύ των δύο, καθώς θα διατηρήσουν ελπίδες για το 12%-13%, εκεί όμως θα ξεκινήσουν και τα ζόρια, καθώς πέρα από το ισχυρό διψήφιο υπάρχει και ο όρος που βάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, να μην είναι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας στη θέση του πρωθυπουργού.