Να αποτρέψει το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών θα επιδιώξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, σύµφωνα µε πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, σκοπεύει να κάνει χρήση της τρίτης διερευνητικής εντολής, εφόσον το κόµµα του εξασφαλίσει µια τέτοια δυνατότητα στην κάλπη της απλής αναλογικής.

«Θα πάρουµε την τρίτη εντολή και θα επιδιώξουµε τον σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής», είναι το µήνυµα που στέλνει µέσω των στενών του συνεργατών, σηµειώνοντας πως «δεν τον ενδιαφέρει εάν ο Κ. Μητσοτάκης ή ο Αλ. Τσίπρας θα κάνουν χρήση του συγκεκριµένου δικαιώµατος και αν συµφωνήσουν µε τον τρόπο αυτόν η χώρα να οδηγηθεί σε νέα εκλογική αναµέτρηση τον Ιούλιο».

Συμφωνία

Προς επίρρωση αυτής της στρατηγικής, ενδεικτική είναι και η δήλωση του γραµµατέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, στα «Π», ο οποίος ξεκαθαρίζει πως ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θα επιστρέψει στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας την εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης, υπό τον ορατό κίνδυνο αυτή να µην έχει αίσιο αποτέλεσµα.

«Θα πάρουµε την τρίτη διερευνητική εντολή και θα καλέσουµε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάµεις να συµφωνήσουµε στον σχηµατισµό κυβέρνησης πάνω σε ζητήµατα πολιτικής, χωρίς αυτό να σηµαίνει πως θα κάνουµε πίσω στη θέση που έχουµε διατυπώσει για αποκλεισµό τόσο του Κ. Μητσοτάκη όσο και του Αλ. Τσίπρα από τη θέση του πρωθυπουργού», δηλώνει ο κ. Σπυρόπουλος, εξηγώντας πως «για εµάς το πρώτο ζητούµενο είναι ένα ισχυρό ποσοστό, που θα σηµαίνει εµπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο πρόγραµµά µας, και δεύτερον η προγραµµατική σύγκλιση πάνω σε συγκεκριµένα ζητήµατα, όπως το κοινωνικό κράτος, δηλαδή η Υγεία, η Παιδεία, η εξασφάλιση στέγης, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η αξιοκρατία και η διαφάνεια παντού στον δηµόσιο τοµέα».

Ωστόσο, πίσω από τη συγκεκριµένη στρατηγική που έχει σκοπό να ακολουθήσει ο Ν. Ανδρουλάκης την εποµένη των εθνικών εκλογών βρίσκεται και το plan b του, το οποίο παραπέµπει στο δηµοφιλές χαρτοπαίγνιο «Μουντζούρης».

Ο Ν. Ανδρουλάκης θέτει σκληρούς όρους, προβάλλοντας δυναµικά την εξαίρεση των πολιτικών του αντιπάλων από το δικαίωµα να ηγηθούν µιας κυβέρνησης συνεργασίας, ώστε µε πρόσχηµα το συγκεκριµένο αίτηµά του, που δύσκολα θα γίνει αποδεκτό, να µπορεί να χτίσει άλλοθι, για να µην κατηγορηθεί ως παράγοντας αστάθειας και τροφοδότης των εξελίξεων ακυβερνησίας.

Όφελος

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγµατα, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν επιθυµεί να επαναλάβει το λάθος που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ασχέτως αν ο τελευταίος εµφανίζεται πρόθυµος να εισέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας ως λύση στην εξίσωση του «άγνωστου Χ» που προπαγανδίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το γεγονός πως «βάζει το κάρο µπροστά από το άλογο», όπως τον κατηγορούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι και σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, µε το να θέτει ως «προαπαιτούµενο» τα πρόσωπα, οφείλεται στο ότι θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος του κόµµατος.

∆ηλαδή, να µείνει εκτός «διακυβέρνησης», να µην «ξαναβάλει πλάτη», όπως έκανε ο Ευ. Βενιζέλος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Αντώνη Σαµαρά, και να αφήσει να βγάλουν τα κάστανα της ακυβερνησίας από τη φωτιά οι Κ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας, στους οποίους έχει σκοπό να συστήσει να σχηµατίσουν, εάν θέλουν, κυβέρνηση από κοινού και να µην υπολογίζουν το ΠΑΣΟΚ.

Πρόσφορο έδαφος

Αυτό είναι το σχέδιο του Νίκου Ανδρουλάκη όσο βλέπει πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος να το εκτελέσει µε γνώµονα τις ευκαιρίες που µπορεί να του προσφέρει το αποτέλεσµα των εθνικών εκλογών: Να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ µακριά από τα σενάρια συγκυβέρνησης µε τα άλλα δύο κόµµατα, ελπίζοντας πως στο τέλος θα λειτουργήσει υπέρ του µια τέτοια επιλογή και θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Άλλωστε, στην τελευταία του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθµό ΣΚΑΪ το «µαρτύρησε» µε έµµεσο πλην σαφή τρόπο, λέγοντας πως «εάν δεν έχουµε διπλασιασµό των εκλογικών µας ποσοστών, τότε θα µείνουµε στην αντιπολίτευση».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά την 1η Απριλίου 2023.