Ο μεγάλος στόχος επετεύχθη.

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε για τα καλά στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας -και σε εκλογικό ποσοστό-, φτάνοντας το 11,46% στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ταυτόχρονα, η άνοδος αυτή του 40% σχεδόν πανελλαδικά, συνέπεσε με τον εκλογικό καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνοντας το 20% άλλαξε τους όρους στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Με την διαφορά πλέον να κυμαίνεται στις 8 μονάδες μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ως εφικτό στόχο να είναι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα, στοχεύοντας σε μία αντίστοιχη μετατόπιση ψηφοφόρων, όπως αυτή του Μαΐου του 2012 που χαρακτηρίστηκε ως «εκλογικός σεισμός».

«Πυρά» από Τσίπρα, απάντηση από Χαριλάου Τρικούπη

O Αλέξης Τσίπρας και το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδρίασαν τη Δευτέρα, για μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού καταποντισμού, καταλήγοντας στο ότι για το αποτέλεσμα ευθύνονται δύο παράγοντες: «Η στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής, με την απαξίωση των συνεργασιών, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του, κατηγόρησε ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι «την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ». «Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο απο τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι».

Ταυτόχρονα, είναι προφανής ο διαγκωνισμός για το ποιος εκφράζει τις προοδευτικές δυνάμεις, καθώς το ΠΑΣΟΚ, ενδυναμωμένο πλέον εκλογικά πέρασε στην αντεπίθεση. Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει πως «σε αυτή τη νέα πορεία αγκαλιάζουμε τις αγωνίες των πολιτών για να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη στην αντιπολίτευση, πραγματικό ανάχωμα και αντίπαλος στη Νέα Δημοκρατία». Στην τοποθέτησή της Χαριλάου Τρικούπη, γίνεται λόγος για «πρωταθλητές του θράσους», που «συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία».

Εκτοξεύοντας «πυρά» προς τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει: «Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο». Μάλιστα επιμένει στον χαρακτηρισμό ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο «χρυσός χορηγός« της ΝΔ και πως θα μείνει «στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Ο ελληνικός λαός έστειλε καθαρά τα μηνύματά του και καθείς εφ’ ω ετάχθη.Σε αυτή τη νέα πορεία αγκαλιάζουμε τις αγωνίες των πολιτών για να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη στην αντιπολίτευση, πραγματικό ανάχωμα και αντίπαλος στη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

«Έβαλε από κάτω» σε 7 περιφέρειες τον ΣΥΡΙΖΑ - Που του πήρε την έδρα

Οι 675.386 ψήφοι που έλαβε το ΠΑΣΟΚ δεν είχε μόνο ως συνέπεια την αύξηση των δυνάμεών του σε ποσοστό περί του 40% σχεδόν, όμως κατόρθωσε να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς σε αρκετές περιοχές στην χώρα.

Ειδικότερα, σε έξι περιφέρειες της Ελλάδας το ΠΑΣΟΚ προσπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ και κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Μετά την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις περιφέρειες πλην της Ροδόπης, όπου επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε έξι περιφέρειες.

  • Στη Δράμα, όπου η Ν.Δ. έλαβε ποσοστό 39,41%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ήρθε δεύτερο με 16,93%
  • Στο Κιλκίς, η Ν.Δ. έλαβε 40,63% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. 17,34%
  • Στη Λακωνία, 49,78% η Ν.Δ. και 15,22% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
  • Στο Λασίθι 39,98% Ν.Δ. και 21,47% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
  • Στο Ρέθυμνο 37,10% Ν.Δ. και 21,47% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
  • Στη Χίο, 46,14% Ν.Δ. και 19,30% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Παρ’ότι στην περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να δυναμώσει ακόμη περισσότερο, στο επίκεντρο τίθεται η ενίσχυση των ποσοστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς τα ποσοστά του μεν ήταν ανοδικά, αλλά όχι αρκετά. Χαρακτηριστικά εξ’αυτών αποτελούν αυτό της Α’ Πειραιά, που συγκέντρωσε μόλις 5,94%.

Πλήρως ανανεωμένη η νέα κοινοβουλευτική ομάδα

«Σφύζει» από ζωντάνια η νέα Κ.Ο. των 41 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκλέχθηκε από τις κάλπες αυτές.

Ειδικότερα, προεξέχοντος του βουλευτή της Ανατολικής Αττικής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Παναγιώτη Δουδωνή και του Δημήτρη Μάντζου από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επίσης εκλέχθηκαν για πρώτη φορά οι Στέφανος Παραστατίδης, Χριστίνα Σταράκα, Δημήτρης Διαμαντίδης, Ελένη Βατσινά, Κατερίνα Ταγαρά, Νάγια Γρηγοράκου, Ραχήλ Αλεξανδρίδου, Θανάσης Γλαβίνας, Κατερίνα Καζάνη, σχηματίζοντας την νέα «dream team» του ΠΑΣΟΚ.

Οι υποψήφιοι που εκλέγονται από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Επικρατείας: ΔΟΥΔΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΑΝΤΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Α’ Αθηνών: ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών: ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ – ΜΑΡΙΑ (ΜΙΛΕΝΑ)

Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών: ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ)

Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών: ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Β’ Πειραιώς: ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Α’ Ανατολικής Αττικής: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΩΛΗΣ)

Αιτωλοακαρνανίας: ΣΤΑΡΑΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Αργολίδος: ΠΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Αρκαδίας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Αχαΐας: ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Βοιωτίας: ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δράμας: ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ)

Δωδεκανήσου: ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Έβρου: ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Ευβοίας: ΚΑΖΑΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ηλείας: ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Ηρακλείου: ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΒΑΤΣΙΝΑ ΕΛΕΝΗ

Α’ Θεσσαλονίκης: ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Β’ Θεσσαλονίκης, ΓΛΑΒΙΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ιωαννίνων: ΤΣΙΜΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Καρδίτσας: ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Κέρκυρας: ΜΠΙΑΓΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Κιλκίς: ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Κοζάνης: ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ (ΠΑΡΙΣ)

Κορινθίας: ΤΑΓΑΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Λακωνίας: ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΝΑΓΙΑ)

Λάρισας: ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Λασιθίου: ΚΛΩΝΤΖΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Λέσβου: ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μεσσηνίας: ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ξάνθης: ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

Πέλλας: ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΡΑΧΗΛ

Ρεθύμνης: ΧΝΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Ροδόπης: ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

Σερρών: ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Φθιώτιδας: ΤΣΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Χαλκιδικής: ΠΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Χίου: ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ.