Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Γεωργιάδης: «Στόχος της επόμενης τετραετίας η αύξηση του μέσου μισθού κατά 25%»

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τις εκλογές και για το πρόγραμμα της ΝΔ και τον στόχο της επόμενης τετραετίας. «Εμείς μιλάμε γι΄ αυτά, κυρίως γι’ αυτά μιλάμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές στην ειδική μας επιτροπή έκανε αναφορά στον στόχο της επομένης 4ετίας. Όπως είχαμε στόχο την προηγούμενη 4ετία να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 30% και τον μειώσαμε 35%, να μειώσουμε τους φόρους, και μειώσαμε 50 φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ο στόχος της επόμενης 4ετίας που ακολουθεί εάν ο ελληνικός λαός μας δώσει αυτοδυναμία, είναι η αύξηση του μισθούς κατά 25%. Θέλουμε όταν φτάσουμε στις επόμενες εκλογές να έχει αυξηθεί ο μέσος μισθός 25%. Έχει έρθει η ώρα να μεγαλώσει το μέρισμα από την ανάπτυξη που θα έχει η ελληνική οικονομία στους Έλληνες εργαζόμενους οριζόντια στον ιδιωτικό τομέα και αυτό θα συμπαρασύρει και τον δημόσιο τομέα. Αυτός είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη της επόμενης 4ετίας. Την Τετάρτη το απόγευμα θα έχουμε την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης 4ετίας από τη ΝΔ, έχουμε δουλέψει πολλούς μήνες για την εκπόνηση αυτού του προγράμματος, θα έχουμε πολλές εκπλήξεις», είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης.

Για τους μισθούς και την περαιτέρω μείωση των φόρων τόνισε πως, «παράλογο δεν είναι τίποτα αρκεί να μιλάμε στον πραγματικό κόσμο. Τα μέτρα που πήραμε, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για παράδειγμα, που ο κ. Τσίπρας ξανά εξήγγειλε γιατί δεν είχε ενημερωθεί ότι είχε γίνει. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Όλα αυτά τα μέτρα για να ενισχυθεί το εισόδημα. Μας χτυπάει ο ΣΥΡΙΖΑ στην μείωση των φόρων; Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε 5 χρόνια και δεν μείωσε ούτε έναν φόρο. Ακούω από την μέρα που βάλαμε την εφαρμογή e-katanalotis, μόνο κατηγορίες. Από την ώρα που το φτιάξαμε το αντέγραψε η Γαλλία, τώρα έχει έρθει ομάδα από το Βέλγιο για να το αντιγράψει, χθες το ανακοίνωσε και η Κύπρος. Πώς γίνεται να κάνουμε μία πολιτική στην Ελλάδα που είναι άχρηστη και να την αντιγράφουν άλλοι;».

Σκουρλέτης: «Τα λεφτόδεντρα της ΝΔ ριζωμένα στην ελληνική οικονομία

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο πεδίο της οικονομίας αλλά και στις προτεραιότητες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην ενέργεια ήμασταν το κόμμα που είχε μειώσει και τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στο φυσικό αέριο, το οποίο ήταν ένα μεταβατικό καύσιμο που διείσδυε στην αγορά. Αποτέλεσμα ήταν ότι από τις λίγες φορές που ο ΣΕΒ είχε βγάλει ανακοίνωση στο μηναίο δελτίο του και είχε επιβραβεύσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την μείωση του ενεργειακού κόστους. Δεν συγκρίνεται με αυτό που υπέστησαν τα τελευταία 2 χρόνια σε σχέση με το ενεργειακό κόστος», υπογράμμισε.

Τι αναμένεται από τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Τα λεφτόδεντρα της ΝΔ φαίνεται πως είναι πολύ πιο ριζωμένα στην ελληνική οικονομία. Αυτά είναι προεκλογικές σκοπιμότητες. Συμφωνώ στο ότι πρέπει να μιλήσουμε για προγράμματα. Δυστυχώς το τελευταίο 15ήμερο έχουμε συζητήσει λίγο για τα προγράμματα και πολύ έχουμε συζητήσει για τη βίλα του ενός, την προσωπική ζωή του καθενός – ωστόσο έχουμε ηθική υποχρέωση να συζητάμε για τον κ. Γεωργούλη, είναι ένα ζήτημα πολύ υπαρκτό και μείζον στην κοινωνία. Θα ήθελα πηγαίνοντας προς τις εκλογές να μιλήσουμε για το πόρισμα που εκθέτει, από αυτή την διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την κυβέρνηση. Να συζητήσουμε για τα θέματα του υπουργείου Υγείας και του ΕΣΥ. Αυτά που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πραγματικά αρνητικό ρεκόρ. Από το 2009 μέχρι σήμερα δουλεύουν 7.800 γιατροί λιγότεροι στο ΕΣΥ», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Κωνσταντινόπουλος: «Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ το ΕΣΥ

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος με τη σειρά του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και για τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες.

«Τι λέει το ΠΑΣΟΚ ως προγραμματικό πλαίσιο. Πρώτον, μιλά για το ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει σε όλη τη χώρα, στην Περιφέρεια ιδιαίτερα. Πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 10 και να δοθούν και άλλα κίνητρα για να έρθουν πίσω οι γιατροί. Δεύτερον, νόμος Κατρούγκαλου. Δεν έχω ακούσει κάτι, θα τον καταργήσουμε; Είναι δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να καταργηθεί. Τρίτον, φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών. Είχα συζήτηση με τον κ. Σταϊκούρα στη Βουλή. Του έφερα ένα ποσό 4,5 δις υπερκέρδη ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για 3 δις και εδώ μιλάμε για επιτόκια που τα έβαλε ο κ. Γεωργιάδης, για να τα βλέπουμε αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Το επιτόκιο καταθέσεων είναι 0,1%, το επιτόκιο δανεισμού είναι πάνω από 5%. Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα funds και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος: «Πριν λίγο μίλησαν για το φυσικό αέριο και το χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτό που έγινε για το χρηματιστήριο ενέργειας, ήταν ουσιαστικά το lobby του φυσικού αερίου και έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει φτιάξει νόμο που να λέει ότι η τιμή που θα πληρώνει ο καταναλωτής θα είναι η μέση τιμή φυσικού αερίου. Φτάσαμε σε αυτό γιατί το lobby του φυσικού αερίου να είναι πολύ μεγάλο και φτάσαμε στο σημείο τα υπερκέρδη που είχαν οι ηλεκτροπαραγωγοί, τα είχαν για το φυσικό αέριο».