Εβδομάδα-βαρόμετρο για τις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς είναι «πυκνή» σε γεγονότα, που αναμφισβήτητα θα επιδράσουν στο εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της απλής αναλογικής.

Μεθαύριο Τετάρτη, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο» το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του για την επόμενη 4ετία. «Η παραγωγική, η κοινωνική, η ψηφιακή και πράσινη, η Δίκαιη και η Ισχυρή Ελλάδα αποτελούν τους πέντε άξονες της Λευκής Βίβλου της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023 - 2027», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος και προσθέτει ότι οι «γαλάζιες» προγραμματικές εξαγγελίες συνιστούν τη φυσική συνέχεια των επιτευγμάτων της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης έχει προδιαγράψει το βασικό μήνυμα του «γαλάζιου» προγράμματος, που δεν είναι άλλο από τη σύγκλιση των εθνικών προδιαγραφών σε κάθε έκφανση της δημόσιας πολιτικής με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Αύξηση μισθών κατά 25%

Εξάλλου, έχει ήδη ιεραρχήσει ως τον απόλυτο στόχο της επόμενης 4ετίας την αύξηση μισθών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα κατά 25%, την ώρα που έχει ξεκαθαρίσει πως βασικές αιχμές των «γαλάζιων» προτάσεων είναι η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης αλλά και οι πολιτικές υπέρ των νέων, όπως είναι η εμβληματική παρέμβαση της φθηνής στέγης. Στην εκδήλωση η οποία, όπως προϊδεάζουν αρμόδιες πηγές, θα κρύβει μεταξύ άλλων και σκηνοθετικές εκπλήξεις, αναμένεται να εμπλακούν και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, καθώς, όπως λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, «αυτούς αφορούν οι προγραμματικές προτάσεις, αυτήν την καθημερινότητα επιδιώκουν να βελτιώσουν».

Εκτίμηση 33,8%

Πάντως, η πρώτη δημοσκόπηση σε περιβάλλον επίσημης πλέον προεκλογικής περιόδου, αυτή της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», καταγράφει άνοιγμα της ψαλίδας, την οποία και υπολογίζει στο 6,9% υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ εξασφαλίζει στην πρόθεση ψήφου 27,8% και στην εκτίμηση 33,8%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσπά το 22,2% και το 26,9% αντιστοίχως. Κυβερνητικά στελέχη, που μελετούν καθημερινά τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, τονίζουν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι το κυβερνών κόμμα έχει ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της φθοράς που υπέστη τον προηγούμενο μήνα και αφήνουν να εννοηθεί πως βάσει των μοντέλων που επεξεργάζονται η πιθανότητα της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής εξακολουθεί να είναι σοβαρή.

Πολιτικά, πάντως, η ΝΔ θα συνεχίσει να αποδομεί τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», που έχει κάνει «σημαία» ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και θα προειδοποιεί για τον υπαρκτό κίνδυνο του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ηττημένων, μιας πολιτικής τερατογένεσης, όπως συνηθίζει να λέει εδώ και αρκετούς μήνες ο πρωθυπουργός.

Το κλείσιμο τραπεζών

Ως προς την πιθανότητα προοδευτικής διακυβέρνησης, η κυνική ομολογία του εκπροσώπου του ΜέΡΑ25 περί κλεισίματος των τραπεζών δικαιώνει εκ των πραγμάτων τη θέση του κυβερνώντος κόμματος περί κυβέρνησης-κουρελού, που θα οδηγήσει σε επικίνδυνη παράλυση για τα εθνικά συμφέροντα. Ως προς την πιθανότητα μίας κυβέρνησης ηττημένων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και χθες από το Ρέθυμνο ότι αυτή προϋποθέτει τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, που «λέει πως δεν πειράζει να κλείσουν οι τράπεζες και πλέον ανακαλύπτει νέα συστήματα πληρωμών, όπως το “Δήμητρα’’, αντί για ευρώ θα πληρωνόμαστε με Δήμητρες, δεν ξέρω πώς το φαντάζονται». Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δίνουν βάση στις ούτως ή άλλως χλιαρές διαψεύσεις των παραδοχών προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Δραγασάκης - Τσακαλώτος). Επικαλούνται, πάντως, και πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», όπου δήλωνε, μεταξύ άλλων, για το επίδικο ότι «άλλες οι προεκλογικές και άλλες οι μετεκλογικές τακτικές».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να απαντήσει και στην τακτική των «μαύρων» προεκλογικών σποτ που εγκαινίασε με το… καλημέρα της επίσημης προεκλογικής περιόδου ο ΣΥΡΙΖΑ: «Στρώνει χαλί ο κ. Τσίπρας από τώρα για την εκλογική του ήττα. Αυτό κατάλαβα εγώ από αυτά τα οποία είπε. Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να τον ακολουθήσουμε σε μια καμπάνια γκρίζου. Θα θυμίζουμε στους πολίτες την τετραετία Τσίπρα. Αλλά θα το κάνουμε με ευπρέπεια και επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε χθες να ξεκινήσει την προεκλογική περίοδο με ένα “μαύρο’’ σποτ».

Η μάχη του Λεκανοπεδίου

Μετά την περιοδεία στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ο πρωθυπουργός στρέφει το βλέμμα του στη μάχη του Λεκανοπεδίου και εν προκειμένω στη Δυτική Αθήνα, εκεί όπου, παρά τα υψηλά ποσοστά της στις προηγούμενες εκλογές του 2019, η ΝΔ βρέθηκε στο τέλος της ημέρας υπολειπόμενη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ούτως ή άλλως, οι επισκέψεις του σε δήμους του Λεκανοπεδίου έως τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι συχνότατες, όπως και οι αντίστοιχες εξορμήσεις στην περιφέρεια. Ξεκινούν τα θεματικά briefing Το πρωί, εξάλλου, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, ξεκινά, όπως έχουμε προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα, τις θεματικές ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών. Στη σημερινή πρώτη ενημέρωση, ο κ. Σκέρτσος θα αναφερθεί κατά πληροφορίες στον τομέα των Υποδομών, στον απόηχο των υπογραφών τα προηγούμενα 24ωρα για τις συμβάσεις των οδικών αξόνων Αργολίδας - αυτοκινητόδρομου 7, Καλαμάτας - Ριζόμυλου - Πύλου - Μεθώνης και του τμήματος του ΒΟΑΚ Ηρακλείου - Χανίων έως την Κίσσαμο.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/4