«Οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή όχι όμως για να κάνουν καμπάνια» τόνισε σε συνέντευξή του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «το κοινοβούλιο με μια απλή προσθήκη στην τροπολογία θα μπορούσε να μπλοκάρει την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη».

«Αναβρασμός στη δεξιά πολυκατοικία»

«Το να ορίσεις δικαστές να γίνονται κριτές της πολιτικής ζωής, οδηγεί σε περιπέτεια και έχει φουσκώσει τον Κασιδιάρη» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για αναταραχή στην δεξιά πολυκατοικία, λέγοντας με νόημα ότι «ασκούνται περίεργες πιέσεις σε κόμματα». «Ας βγει ο Μητσοτάκης να παριστάνει τον πολέμιο της ακροδεξιάς, ενώ έχει στο κόμμα του Βορίδη και Γεωργιάδη. Στην πολυκατοικία της Δεξιάς υπάρχει μεγάλος αναβρασμός, ασκούνται περίεργες δικαστικές πιέσεις και στο κόμμα Βελόπουλου, είναι εκτός το κόμμα Εμφιετζόγλου και της κυρίας Λατινοπούλου. Υπάρχει μια κινητικότητα που θεωρώ ότι δεν είναι φυσιολογική. Υπήρξε επίσημη καταγγελία Βελόπουλου για σχέδιο αποστασίας τριών βουλευτών. Λέω ότι ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται σε μεγάλη πίεση, θέλουν να εξαφανίσουν οτιδήποτε υπάρχει στα δεξιά τους. Πιστεύω ότι όποιος έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει τη ΝΔ».

«Δεν συναντήθηκα με Βαρουφάκη»

«Α αυτές είναι οι μέθοδοι Τραμπ: Τα fake news. Δεν μπορώ να εξηγήσω τον έρωτα Μητσοτάκη - Βαρουφάκη, σε πρώτη φάση είναι μονόπλευρος, αλλά και ο κ.Βαρουφάκης έχει εμμονές, μιλάει το 2023 για σχέδια Δήμητρα. Δεν κάνω συναντήσεις στα κρυφά».


Για την οικονομία

«Το πρόγραμμά μας κοστίζει το μισό από τις απευθείας αναθέσεις της ΝΔ- 5,5 δισ. Το Σεπτέμβριο τα είχαν κοστολογίσει τα ίδια 25 δισ. τώρα λένε 70; Οταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ο κ.Μητσοτάκης έλεγε ότι υπογράψαμε τέταρτο μνημόνιο. Οι τράπεζες διασώθηκαν - έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω, να προστάτευσα την κοινωνία και έφερα συμφωνία που έφερε διέξοδο. Η χώρα επέστρεψε στις αγορές, αναβαθμίστηκε η χώρα κατά δύο επενδυτικές βαθμίδες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ανταποκρίθηκε η ΝΔ στα όσα έταζε το 2019; Εταζε καλύτερες δουλειές, μισθούς, λιγότερους φόρους και ασφάλεια: Η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια, για το σούπερ μάρκετ, το ρεύμα, τη βενζίνη, κουπίνια παντού. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι επιβάρυνε τη μεσαία τάξη, είχαμε έναν στόχο. Ο κ.Μητσοτάκης δεν είχε λόγω πανδημίας κανέναν περιορισμό. Πάμε να δούμε τι έγινε με τους φόρους.  Λόγω έμμεσων φόρων πληρώνουμε 2,8 δισ. παραπάνω την περίοδο 2019- 2023. Είναι τρομακτική η υπερφορολόγηση. Είναι τραμπική η στάση του κ.Μητσοτάκη, αμφισβητεί ακόμη και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που είχε ότι ο μέσος μισθός μειώθηκαν κατά 7,5%. Πού πήγαν οι υποσχέσεις για καλύτερους μισθούς; Οταν ήμουν πρωθυπουργός είχαν μια σαφή υποχρέωση και έναν σαφή εθνικό στόχο, είχαμε πάνω μας την τρόικα, τη Λαγκάρντ, ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει τίποτα από όλα αυτά. Εχουμε στα τρόφιμα 14,5 % πληθωρισμό. Εχουμε κρατική αισχροκέρδεια, 4,5 δισ. παραπάνω το 2022 από τους έμμεσους φόρους, από τον ΦΠΑ. Σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι. Οταν ήμουν εγώ πρωθυπουργός ο πληθωρισμός ήταν 1%», τόνισε.

Για τη μείωση του ΦΠΑ

Θα μειώσει τον ΦΠΑ αν κάνει κυβέρνηση: Ναι, αμέσως απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. « Είχαμε θεσμοθετήσει την 13η σύνταξη, είναι ένα δισ. το χρόνο. Για τους μισθούς η πλειοδοσία είναι από την πλευρά Μητσοτάκη που τάζει 1.500 ευρώ μέσο μισθό, για τον κατώτατο μισθό λέμε να πάμε στα 880 ευρώ. Να μπορούν ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να δίνουν. Η πραγματικά οικονομία στενάζει λόγω της ακρίβειας. Θέλουμε να υπάρχει δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα- δάνεια σε φίλους δίνει ο κ.Μητσοτάκης. Η μέση επιχείρηση δεν μπορεί να περάσει έξω από τράπεζα. Ο Μητσοτάκης θα απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την πολιτική του στα εξοπλιστικά διότι 15 δισ. εξοπλιστικά προγράμματα και ούτε  ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία; Η Τουρκία δίνει το 60% στην εγχώρια βιομηχανία. Τα χρήματα πρέπει να δίνονται με φειδώ, στοχευμένα και με έλεγχο. Θα επιδιώξουμε συμμετοχή στα προγράμματα για την εγχώρια βιομηχανία. Ο φράχτης δεν λύνει το πρόβλημα, αν κρίνεται για επιχειρησιακούς λόγους ότι πρέπει να επεκταθεί δεν έχουμε αντίρρηση. Πρέπει να αλλάξει πολιτική στην ΕΕ, το προσφυγικό είναι ζήτημα που αφορά την ΕΕ, όχι μόνο την Ελλάδα. Με τον σεισμό στην Τουρκία η μεγάλη ένταση που ζήσαμε έχει καταλαγιάσει. Υπογράψαμε το 2019 τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες Νότια και Δυτικά της Κρήτης. Αν υπάρξουν από τις έρευνες κοιτάσματα θα αξιοποιηιούν. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στις ΑΠΕ.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Για τις συνεργασίες και πώς μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή: Το 1ο με το 3ο κόμμα κατά πάσα βεβαιότητα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα μπορεί, αν είναι η ΝΔ, δεν ξέρω: Εγώ δεν παρακολουθούσα τον κ.Ανδρουλάκη, τον παρακολουθούσε ο κ.Μητσοτάκης. Το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, θα το λύσει ο ελληνικός λαός. Με ενδιαφέρει να βάζει το κάρο πίσω από το άλογο. Θα καταθέσω αύριο αυτό που ονομάζουμε συμβόλαιο αλλαγής, τις 11 βασικές δεσμεύσεις για την ερχόμενη τετραετία.

Για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο κ.Ανδρουλάκης θα πει τις απόψεις του και θα το ξανασυζητήσουμε την επομένη των εκλογών. Την επόμενη μέρα των εκλογών θα έχουμε ευθύνη να φτιάξουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας.

Για το συμβόλαιο αλλαγής: Τι να κάνουμε, πρέπει να έχουμε και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. Την αλλαγή τη θέλει ο λαός. Τι κρίσιμο είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην πράξη. 

Στην ερώτηση αν για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι αναγκαίος και ο Βαρουφάκης, απάντησε ότι τώρα θα βάλει στη συζήτηση τα περί νομίσματος; Χώρισαν οι δρόμοι μας με αυτό το θέμα.

-Οι εκλογές δεν είναι χαλαρές, βγάζουν κυβέρνηση. Αν κερδίσει η ΝΔ, δεν θα έχουμε αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά καινούργια πρόσωπα.