Επί τρεις ημέρες κατέθετε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας. Επί τρεις επεισοδιακές ημέρες, τα μέλη της επιτροπής δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν την έκταση και τις μεθοδεύσεις του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, ώστε να στήσει τηλεοπτικό σταθμό και άλλα μέσα ενημέρωσης, φιλικά προσκείμενα στην πρώην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Μέχρι την Πέμπτη, που εξετάστηκε από τα μέλη της επιτροπής, οι καυτές μαρτυρίες του επιχειρηματία τα είχαν όλα! Aγάπη, απάτη, προδοσία! Σε αυτό το πλαίσιο περιέγραψε τις σχέσεις που διατηρούσε ο «κόκκινος» εργολάβος με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αριστερά στελέχη, φίλους του, και, φυσικά, με τον «λεβέντη» και «παλληκάρι» του, όπως αποκαλούσε τον Νίκο Παππά.

1η ημέρα

«Μου ζήτησε να γίνω μπροστινός»

 Την πρώτη ημέρα που κάθισε στα έδρανα της Προανακριτικής ο Χρήστος Καλογρίτσας, οι αποκαλύψεις έπεφταν στην αίθουσα σαν ρουκέτες. Ως εγκέφαλο της υπόθεσης για τις τηλεοπτικές άδειες περιέγραψε τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ο επιχειρηματίας, καταθέτοντας ότι ο Νίκος Παππάς τον είχε φωνάξει στο γραφείο του για να του ζητήσει να γίνει ο μπροστινός , με τον ίδιο να απαντά θετικά. Χρ. Καλογρίτσας: «Το καλοκαίρι του 2016 με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Παππάς και μου είπε: “Καπετάνιε, θα μας δώσεις το όνομά σου για κανάλι και τα λοιπά”; Εγώ είπα πως “ήλθα μαζί σας”. Μιλήσαμε για κάτι ξένους. Μου ανάφερε ο Παππάς τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα. Δεν τους γνώριζα. Με τον τρόπο που μου το ζήτησε ο Νίκος, είπα “ας πάει κι αυτό”. Με φώναξε και με ενημέρωσε για να συναντηθώ με τους ανθρώπους αυτούς. Στο Πόρτο Χέλι έγινε το ραντεβού. Εγώ αυτό που έβαζα ήταν το όνομά μου. Να είμαι μπροστινός».

Οι «καυτές» µαρτυρίες τα είχαν όλα: αγάπη, απάτη και προδοσία

Ο φάκελος με τα sms και τα e-mails

Ο «κόκκινος» εργολάβος στην κατάθεσή του εμφανίστηκε να δηλώνει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πως ο τότε υπουργός ήταν αυτός που τον έφερε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες της κατασκευαστικής εταιρείας CCC, υποστηρίζοντας πως διαθέτει σχετική αλληλογραφία και μηνύματα μεταξύ κινητών τηλεφώνων, εμφανίζοντας και έναν φάκελο στον οποίο υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία. Μάλιστα, κατέθεσε στα μέλη της επιτροπής και έδειξε έναν ολόκληρο φάκελο με e-mails και SMS, προειδοποιώντας... πως, αν δεν πει πραγματικά τι έγινε ο Νίκος Παππάς, θα υποχρεωθεί να τα δείξει όλα! Χρ. Καλογρίτσας: «Εδώ είναι. Κυρία Τζάκρη, αν δεν πει ο Παππάς αυτά που πραγματικά έγιναν, θα υποχρεωθώ να τα δείξω. Στη συνέχεια, δώσαμε τα χέρια μας. Ηπιαμε και κάτι ποτά και μεζέδες και σηκωθήκαμε και φύγαμε. Ηταν και ο Τόμπρας. Εκεί υπήρχε μια συμφωνία... φτιαγμένη. Εγώ αγγλικά δεν μιλάω. Μόνο καρδιτσιώτικα μιλάω».

Tο ραντεβού με τη CCC στο Πόρτο Χέλι κατ΄ εντολή Παππά

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Καλογρίτσας, ο Ν. Παππάς τού ζήτησε να συναντήσει τους ανθρώπους της CCC, με το ραντεβού να λαμβάνει χώρα στο Πόρτο Χέλι. Στ. Κελέτσης: «Πού τον συναντήσατε;» Χρ. Καλογρίτσας: «Τον συναντούσα παντού. Στο σπίτι μου. Στο σπίτι του. Σε ταβέρνες. Παντού. Μπορώ να το βεβαιώσω, να δω τις σημειώσεις μου, αν κριθεί αναγκαίο. Στο Πόρτο Χέλι ήρθαν κάτι άνθρωποι σταλμένοι από την άλλη πλευρά και πήγαμε στο Πόρτο Χέλι. Από τον Παππά είχα πάρει συγκεκριμένες οδηγίες». Στ. Κελέτσης: «Σας τις έστειλε γραπτά;». Χρ. Καλογρίτσας: «Αλλάζαμε SMS. Οι φίλοι μας μάς σκότωσαν και μας άφησαν ζωντανούς να υποφέρουμε. Εγώ δεν είπα ούτε μία λέξη προς οποιονδήποτε. Υπέφερα, όμως δεν μίλησα».

2η ημέρα

«Με εκβίασαν να δημιουργήσουμε το Documento»

 Με τα όσα δήλωσε κατά την εξέτασή του από την Προανακριτική της Βουλής ξετυλίγεται το κουβάρι της οργάνωσης, του σχεδιασμού και τελικά της υλοποίησης και δημιουργίας της εφημερίδας «Documento», παρά τις δικές του αντιρρήσεις και διαφοροποιήσεις για τα πρόσωπα αλλά και τη μέθοδο απόκτησης μιας εφημερίδας! Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, αυτή δεν ήταν η πρώτη απόπειρα απόκτησης εφημερίδας.

 Οπως εξήγησε ο Χρ. Καλογρίτσας, υπήρχε ένας κομματικός μηχανισμός που οργάνωνε τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία «επιστράτευαν» δημοσιογράφους, επωνύμους, σημαντικά ονόματα. Ομως, ο Καλογρίτσας διαφώνησε, γιατί δεν ήταν της ίδιας ιδεολογικής αντίληψης. «Το “Documento” δεν ήταν η πρώτη απόπειρα για εφημερίδα», κατέθεσε ο Χρ. Καλογρίτσας, για να συμπληρώσει: «Με δούλευαν μαζί με τον δικηγόρο, τον κ. Μαντζουράνη, και στο τέλος με πήδηξαν... κανονικά. Μετά με εκβίασαν να δημιουργήσουμε το “Documento”. Από πολύ πάνω. Oχι σαν εσάς εδώ. Πολύ πιο ψηλά». Στο σημείο εκείνο τον ρώτησε ο Π. Πολάκης: «Ποιοι;». Χρ. Καλογρίτσας: «Ρώτα το κόμμα σου και μετά ξανακάνε μου την ερώτηση».

Συνεχίζοντας, ο κ. Καλογρίτσας υποστήριξε ότι του έστελναν δημοσιογράφους και ότι υπήρχαν τρεις σχολές: Η σχολή Τσαγκρή, η σχολή Παππά και η σχολή Βαξεβάνη. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τον κ. Βαξεβάνη δεν τον γνώριζε: «Αυτός έλεγε πως με ήξερε από το ΚΚΕ. Είχα προσκληθεί και στα βαφτίσια της κόρης του, που νονός ήταν ο Παππάς. Του Παππά ήμουν καλεσμένος, του Νίκου, εκεί ήταν και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος».

Τα αποκαλυπτικά sms

«Λεβέντη μου» και «παλληκάρι μου» αποκαλούσε τον Ν. Παππά ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ζητώντας καθοδήγηση και οδηγίες για τη συνάντηση με τους Χούρι της CCC στο Πόρτο Χέλι πριν από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, με απώτερο σκοπό την απόκτηση του «ΣΥΡΙΖΑ Channel», όπως αποκαλύπτουν τα SMS που κατέθεσε ο ίδιος ο εργολάβος στην Προανακριτική Επιτροπή. Ο Χρ. Καλογρίτσας κατέθεσε 10 συνομιλίες (SMS), τέσσερις εκ των οποίων ήταν ανάμεσα στον ίδιο και τον Ν. Παππά, στις οποίες ο ίδιος αναφερόταν στην εγγυητική επιστολή που έπρεπε να κατατεθεί για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Νίκο μου, καμάρι μου, λεβέντη μου

Χρ. Καλογρίτσας: «Νίκο μου! Καμάρι μου! Και λεβέντη μου! Επειδή στις 19.00 αναχωρώ για Πόρτο Χέλι, αλλά δεν κατάλαβα και πολλά (μάλλον ΤΙΠΟΤΑ), πρέπει να ξέρω κάτι;». Ν. Παππάς: «Να μιλήσουμε...». Χρ. Καλογρίτσας: «Το SMS το προηγούμενο που έλαβες βγήκε λάθος, ακολουθεί ολοκλήρωσή του: ... από χθες, είπες σήμερα το απόγευμα θα τα λέγαμε. Επειδή στις 19.00... να ξέρω κάτι, φρόντισε πριν φύγω να με ενημερώσεις, γιατί, αν δεν μιλήσουμε, αποτέλεσμα (μάλλον) δεν θα έχουμε! (ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ! ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ, ΑΡΑ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!) Εσύ ξέρεις, εσύ αποφάσισε!! Ξανά λέω: ΑΝ, δεν τα πούμε... Τζίφος θα είναι το Πόρτο Χέλι». Ν. Παππάς: «ΟΚ. Μιλάμε πριν φύγεις». Ν. Παππάς: «Κατά τις 6». Χρ. Καλογρίτσας: «Περιμένω!». Χρ. Καλογρίτσας: «Να περάσω από σένα;». Χρ. Καλογρίτσας: «Κατά τις 6, σύντροφε, πού; Σε εσένα ή εδώ;». Ν. Παππάς: «Περίμενε λίγο». Χρ. Καλογρίτσας: «Ο,τι πεις και όταν πεις! Αρκεί να φύγω από σένα στις 7!».

Οι ομάδες του Παππά δουλεύανε στα δικά μου γραφεία

Χρ. Καλογρίτσας: «Τον Οκτώβρη του 2015 κλήθηκα να συνεργαστώ. Να βοηθήσω σε μια πρόσκληση του Νίκου Παππά και κάποιων άλλων για ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ για τα οποία μιλήσαμε τότε ήταν το κανάλι κι άλλα Μέσα. Ο Νίκος με τις αρμοδιότητες του υπουργού που είχε τότε ήθελε να δημιουργηθεί μια υποστηρικτική ομάδα ΜΜΕ. Δέχθηκα να δώσω το όνομά μου. Δεν μπορούσα να δώσω τίποτε άλλο. Πάντα είχα πολλά λεφτά, όμως τότε τα χρήματά μου ήταν δεσμευμένα. Ξεκινήσαμε αυτή την οργάνωση κι εγώ ήμουν δίπλα τους. Ολα πήγαιναν ρολόι. Φθάσαμε να ξεκινήσουμε με το κανάλι που ετοιμαζότανε, να υπάρξει και μια εφημερίδα. Είχα στηρίξει και το “Κόκκινο” (Ραδιόφωνο ΣΥΡΙΖΑ). Δίπλα τους ήμουν και οι ομάδες του Νίκου Παππά δουλεύανε στα δικά μου γραφεία. Στη Νέα Σμύρνη. Ο Νίκος Παππάς τους έστειλε».

3η ημέρα

«Ο Παππάς κοιμόταν σπίτι μου – Είχα τις μετοχές του»

Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να μίλησε για νέο γραπτό μήνυμα του κ. Παππά, με το οποίο υποστήριξε πως ο πρώην υπουργός τον προέτρεπε να συναντηθεί με στέλεχος της αραβικής επιχείρησης που του έδωσε χρήματα για την έκδοση τηλεοπτικής άδειας, ενώ παραδέχτηκε ότι ο κ. Παππάς κοιμόταν στην οικία του. Την ίδια ώρα, αναρωτήθηκε αν κοιμόταν και στα σπίτια των άλλων καναλαρχών!

Χρ. Καλογρίτσας: «Αρα, σημαίνει πως κοιμόταν και στα σπίτια όλων αυτών. Ετσι έκανε σε εμένα. Αρα, υποθέτω τα ίδια έκανε με όλους. Εμένα ο Παππάς ήταν φίλος. Να ξεκαθαρίσει: Ετσι με έβλεπε; Οπως τους άλλους; Ή είχαμε κάτι το διαφορετικό; Με είδε στο σπίτι του. Στο σπίτι μου. Στο γραφείο μου! Εκεί γνώρισε πολύ κόσμο στο γραφείο μου. Εκεί υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν παραμείνει», φέρεται να τόνισε στην κατάθεσή του. Αποκάλυψε ότι έχει στη διάθεσή του και ένα λόγω της εμπειρίας με την «Πρώτη». Φθάσαμε σε ένα σχέδιο εφημερίδας.

Μου είπαν: “Σύντροφε, βάλε χρήματα και θα τα πάρεις”. Θ. Πλεύρης: «Ο κύριος Παππάς σάς ζητούσε την εντολή του δανείου;». Χρ. Καλογρίτσας: «Μου λέγανε: “Χρειάζεται το ‘Κόκκινο’ δέκα χιλιάρικα. Eχεις;”. “Πάρε τα”, έλεγα.

 Aλλο η εφημερίδα, άλλο το κανάλι. Ο κύριος Παππάς δεν ήταν μόνος. Hταν μια ομάδα έξυπνων ανθρώπων. Συναποφάσισαν και κατέληγαν να μου ανακοινώνει ο Παππάς». Χρ. Καλογρίτσας σε Π. Πολάκη: «Είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου. Η οικογένειά μου πλήρωσε 6,5 εκατομμύρια ευρώ επειδή μια παρέα ήθελε κανάλι». Χρ. Καλογρίτσας: «...για να πάρουμε φορολογική ενημερότητα, προσφύγαμε στα δικαστήρια... Εμείς πληρώσαμε 6,5 εκατομμύρια ευρώ επειδή μια παρέα ήθελε κανάλι. Μου τα χρωστάτε αυτά κι άλλα. Πολάκη, μη φωνάζεις. Είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά. Είσαι βουλευτής, λοιπόν, με τα λεφτά μου».

Θ. Πλεύρης: «Πέστε μας, όμως, κύριε. Είπατε και για άλλα λεφτά. Πού αλλού δώσατε;». Χρ. Καλογρίτσας: «Αν, υποθετικά, σας φέρω μια τσάντα με χρήματα, άντε να με πιστέψουν εμένα σε σχέση με την κάθε βουλευτάρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Να φτιάξεις κάτι στο γραφείο του, να πληρώσεις κάποια ανάγκη... Πολλά!».

Θ. Πλεύρης: «Εχετε κάποιο πρόσωπο συγκεκριμένο; Κάποιον βουλευτή; Επισκευάσατε κάτι ως εταιρεία κι εργολάβος, κάτι για συγκεκριμένο πρόσωπο;». Χρ. Καλογρίτσας: (απέφυγε να απαντήσει) Επειτα από τη σιωπή... του μεγαλοεργολάβου, αλλά και τις απαντήσεις του πως «υπάρχουν πολλοί τρόποι να πληρώσεις κάποια ανάγκη», ο Θ. Πλεύρης, εισηγητής της πλειοψηφίας, ζήτησε από τον Χρ. Καλογρίτσα να καταθέσει όλα τα στοιχεία στην επιτροπή. Ολα τα μηνύματα. Τις ατζέντες. Τα e-mails.

«Με εντολάρες του Παππά πήγα στα ραντεβού με Μαρινάκη και Κοντομηνά»

Η κατάθεσή του έκλεισε την Τετάρτη το απόγευμα, με την αποκάλυψη των ραντεβού που είχε κατ’ εντολήν του Ν. Παππά με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Δημήτρη Κοντομηνά.

Θ. Πλεύρης: «Είχατε πει πως συναντήσατε τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Κοντομηνά με εντολή Παππά». Χρ. Καλογρίτσας: «Με εντολάρες. Πήγα στον Μαρινάκη και του είπα “δώσε μου ό,τι σου είπε ο Νίκος”. Το επιβεβαιώνω. Βεβαίως. Αλήθεια. Πολύ μεγάλη αλήθεια. Και τον Κοντομηνά τον είδα. Με εντολή του Παππά. Γράψτε το: ό,τι έκανα ήταν εντολές του».

Θ. Πλεύρης: «Το 51% το ζητήσατε εσείς;». Χρ. Καλογρίτσας: «Του είπα: “Δημήτρη, ήλθα να δώσουμε τα χέρια για αυτά που είπαμε”. Μου λέει: “Μωρέ Χρήστο, έβαλα 700 εκατ. εδώ και μου ζητάτε το 51%”. Του απάντησα: “Μωρέ, εγώ σ’ τα ζητώ;...”. Μετά μου έστειλαν τον Φουρλεμάδη. Μου λέει 50-50. Κάνω τότε τηλεφώνημα στον Παππά. “Τι τους λέω;”. Μου λέει: “Πάμε από εκεί που ήλθαμε”.

Μετά ο Κοντομηνάς βγήκε στην εκπομπή της Μενεγάκη και μου επιτέθηκε. Με τον Κοντομηνά γνωρίστηκα στο σπίτι του Καμμένου, του κουμπάρου μου. Τον Κοντομηνά τον ήξερα. Τον Μαρινάκη όχι. Τον έλεγα “κύριο Μαρινάκη”, με έλεγε “κύριο Καλογρίτσα”». Η κατάθεση του μεγαλοεργολάβου Χρ. Καλογρίτσα έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί.