ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ των δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συµβουλίου της Επικρατείας περνάει πλέον η υπόθεση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ο οποίος κατηγορείται και επίσηµα για το πληµµέληµα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Η Ολοµέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραποµπή του Νίκου Παππά στην τακτική ∆ικαιοσύνη µε απόλυτη πλειοψηφία 178 βουλευτών. Ο Νίκος Παππάς είναι ο δεύτερος υπουργός της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, µετά τον ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόµου περί ευθύνης υπουργών και είναι πιθανό να βρεθεί στο εδώλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου.

Πλέον, την άσκηση ποινικής δίωξης από την Ολοµέλεια της Βουλής σε βάρος του Νίκου Παππά θα ακολουθήσει η κλήρωση πέντε τακτικών και τριών αναπληρωµατικών µελών του Ειδικού ∆ικαστικού Συµβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από τρία µέλη του Αρείου Πάγου και δύο του Συµβουλίου της Επικρατείας. Η Βουλή θα ζητήσει τη λίστα µε τους δικαστές που µπορούν να µετέχουν στο Ειδικό ∆ικαστικό Συµβούλιο από τον υπουργό ∆ικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και, αφού αποσταλούν, θα ακολουθήσει η κλήρωση. Επίσης, θα κληρωθούν από την Ολοµέλεια της Βουλής και ο εισαγγελέας που θα χειριστεί τη δικογραφία και ο αναπληρωτής του από τα µέλη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, µόλις πραγµατοποιηθεί η κλήρωση, θα αποστείλει όλα τα ονόµατα των δικαστικών λειτουργών που κληρώθηκαν, καθώς και τη δικογραφία σε βάρος του Νίκου Παππά στον Αρειο Πάγο. Επόµενο και κρισιµότερο βήµα, η διαδικασία που θα αρχίσει εντός του Αρείου Πάγου.

Από τη στιγµή που θα αποσταλεί η δικογραφία στο ανώτατο δικαστήριο, εντός προθεσµίας πέντε ηµερών, ορίζεται ένας ως ανακριτής, ο οποίος και διενεργεί την ανάκριση. Πρόκειται για µια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα, καθώς αναµένεται όλα τα πρόσωπα που κατέθεσαν ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής να παρελάσουν από τον Αρειο Πάγο και να καταθέσουν για την υπόθεση. Τελευταίος θα κληθεί ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς και θα απολογηθεί για την υπόθεση.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, η δικογραφία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα, ο οποίος και θα προτείνει στο Ειδικό ∆ικαστικό Συµβούλιο την παραποµπή ή µη του Νίκου Παππά στο εδώλιο. Στη συνέχεια, το Συµβούλιο θα εκδώσει το βούλευµά του, το οποίο δεν υπόκειται σε ένδικο µέσο. Επόµενο στάδιο, εφόσον το Ειδικό ∆ικαστικό Συµβούλιο του νόµου περί ευθύνης υπουργών αποφασίσει την παραποµπή του Νίκου Παππά στο εδώλιο, είναι η συγκρότηση του Ειδικού ∆ικαστηρίου.

Και πάλι η Βουλή κληρώνει σε δηµόσια συνεδρίαση δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωµατικά µέλη για τη συγκρότησή του. Συγκεκριµένα, η σύνθεση του Ειδικού ∆ικαστηρίου πρέπει να απαρτίζεται από επτά µέλη του Αρείου Πάγου και έξι του Συµβουλίου της Επικρατείας. Καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος και ανώτερος σε βαθµό από τα µέλη του Αρείου Πάγου.

Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής κληρώνονται και το µέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και ο αναπληρωτής του που θα βρίσκονται στην έδρα του Ειδικού ∆ικαστηρίου. Ο ορισµός της δίκης γίνεται από τον πρόεδρο του Ειδικού ∆ικαστηρίου, ο οποίος ορίζει την ηµέρα έναρξης της ακροαµατικής διαδικασίας σε διάστηµα µέχρι 60 ηµερών από τη στιγµή που θα λάβει το πρακτικό της Βουλής. Με την πράξη του ορίζει, επίσης, τον τόπο όπου θα συνεδριάσει το Ειδικό ∆ικαστήριο και τον κατάλογο των µαρτύρων που θα εξεταστούν

Η απόφαση του Ειδικού ∆ικαστηρίου είναι αµετάκλητη. Επανάληψη της διαδικασίας σε βάρος του κατηγορουµένου δεν επιτρέπεται. Σε περίπτωση επανάληψης υπέρ του καταδικασµένου, υποβάλλεται αίτηση από τα δικαιούµενα πρόσωπα ή τουλάχιστον 30 βουλευτές. Εάν γίνει δεκτή, η δίκη επαναλαµβάνεται.