Απογραφή και υποθήκες

Τι σχέση έχει η επανίδρυση του κράτους που υποσχόταν ως πρόεδρος της Ν∆ ο Κώστας Καραµανλής µε την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ που υποσχέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Real News»; Η λέξη-κλειδί είναι «απογραφή». Στη Ν∆ η επανίδρυση του κράτους, που δεν έγινε βέβαια ποτέ, επιχειρήθηκε µε την απογραφή του Γ. Αλογοσκούφη. Στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη µε χαρακτηριστικά «απογραφής» ένας εσωτερικός έλεγχος των οικονοµικών από τον Στ. Κασσελάκη σε βάθος δεκαετίας. Για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραµµές, ο Κασσελάκης στη συνέντευξή του στον Γ. Λιάγκα στον ΑΝΤ1, που έγινε µία ηµέρα µετά την απόλυση του γενικού διευθυντή της Κουµουνδούρου, Θ. Γεωργόπουλου, αναφέρθηκε στη διαυγή εικόνα που πρέπει να έχουν τα σπίτια των πολιτικών. Το έθεσε κάπως άκοµψα, γιατί προφανώς δεν θα εννοούσε την κρεβατοκάµαρά τους, αλλά τη χρηστή διαχείριση των οικονοµικών. Στο ερώτηµα εάν η «απογραφή» συνδέεται µε την απόλυση του γενικού διευθυντή του κόµµατος, Θ. Γεωργόπουλου, η απάντηση έχει δύο όψεις. Η µία είναι πως στον εσωτερικό έλεγχο που διεξάγει µε δικούς του ανθρώπους και µε επιβλέποντα της οικονοµικής έρευνας τον διευθυντή του, κ. Μανώλη Καπνισάκη, δεν υπήρχε καλή συνεργασία µε τον γενικό διευθυντή του κόµµατος. Και η άλλη πως ο κ. Θ. Γεωργόπουλος, βλέποντας πως µπήκαν στα χωράφια του οι «ράµπο»-ελεγκτές του Κασσελάκη, αντέδρασε. Βέβαια, το πλήρωσε, διότι στο τέλος τού χρέωσαν απ’ το περιβάλλον Κασσελάκη τη διαρροή για την offshore εταιρεία του που δανειοδότησε τα ΜΜΕ της Κουµουνδούρου. Πάντως, ο Κασσελάκης, για να µην ξαναµπλέξει δανείζοντας από την τσέπη του το κόµµα, αναζητά νόµιµες λύσεις. ∆ηλαδή, απ’ τις τράπεζες µε εγγύηση το κτίριο της Κουµουνδούρου.

Ο Αλέξης δεν ξεχνά και δεν συγχωρεί

Σας έγραφα προ ημερών για τις ανάποδες που έχει πάρει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πάλαι ποτέ στενό του συνεργάτη, Νίκο Παππά, επειδή στο συνέδριο τον εξέθεσε προσωπικά, γυρίζοντας τούμπα την πρόταση που είχε κάνει με τη δημόσια παρέμβασή του για προσφυγή του Στέφανου Κασσελάκη σε εσωκομματικές εκλογές. Και επειδή, όπως γράφαμε, ο Αλ. Τσίπρας δεν ξεχνά, πήγε στο συνέδριο της «Καθημερινής» και τον έκανε «κούκλο» τον Ν. Παππά, λέγοντας πως στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες τα έκανε μαντάρα και αυτό κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δικαιολογίες εκ των υστέρων

Παρακολούθησα με προσοχή την εκ των υστέρων προσπάθεια που κατέβαλαν, μιλώντας στο συνέδριο της «Καθημερινής», οι Προκόπης Παυλόπουλος και Αλέξης Τσίπρας για να πείσουν την κοινή γνώμη πως η στάση τους στα δραματικά γεγονότα του 2015 με το δημοψήφισμα-παρωδία δεν ήταν αυτή που «νομίζαμε». Δηλαδή, πως δεν παίχτηκε κορόνα γράμματα η παραμονή της χώρας στο ευρώ με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς από την «πρώτη φορά Αριστερά» με… δεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν εκείνη την περίοδο κάποιος απέτρεψε τα χειρότερα, αυτός δεν ήταν άλλος από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Παυλόπουλος, εάν ήθελε να μη συμβάλει στην περιπέτεια του δημοψηφίσματος και τις παρενέργειες που αυτό είχε πυροδοτήσει στην οικονομία με τις τράπεζες κλειστές, θα μπορούσε κάλλιστα να απειλήσει πως θα παραιτηθεί πριν από τη διεξαγωγή του με στόχο την αποτροπή του. Κοντολογίς, να μην αφήσει τον Αλ. Τσίπρα να το προκηρύξει.

Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική στο συνέδριο της «Καθημερινής», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος εγκλωβίστηκε λίγα λεπτά στο ασανσέρ και τον έβγαλε ο αρχιφύλακας του χώρου, ξεμαγκώνοντας την πόρτα με κάτι κατσαβίδια.


Η Δώρα φεύγει, η Βούλα έρχεται

Με ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμά της προς τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ, η Δώρα Αυγέρη εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τη συνεργασία που είχε μαζί τους όλο αυτό το διάστημα από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου της Κουμουνδούρου. Ταυτόχρονα, καλωσόρισε τη διάδοχό της, δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, στο πόστο της επικοινωνιακής εκπροσώπησης του κόμματος. «Πριν σας αποχαιρετήσω και σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία, θα ήθελα να καλωσορίσω τη φίλη μου Βούλα Κεχαγιά στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραδίδω τη σκυτάλη στα καλύτερα χέρια. Σας ευχαριστώ ολόψυχα. Σας εύχομαι καλή συνέχεια με υγεία, δύναμη και αντοχές», έγραψε η Δ. Αυγέρη, που πλέον βάζει πλώρη για την Ευρωβουλή, έχοντας ήδη καταθέσει την υποψηφιότητά της στην κρίση των οργάνων του κόμματος.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή