Εκλογές χωρίς ψηφοφόρους στον ΣΥΡΙΖΑ

Οταν ο Στέφανος Κασσελάκης εισηγήθηκε στην Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ την αναβολή των εσωκοµµατικών εκλογών για την ανάδειξη των νέων Νοµαρχιακών Επιτροπών και τη µετάθεσή τους για τη µετά το συνέδριο περίοδο, η επίσηµη δικαιολογία ήταν πως υπήρχε κίνδυνος να προκύψουν τεχνικής φύσεως προβλήµατα, επειδή παράλληλα έτρεχε και η διαδικασία για την εκλογή των συνέδρων. Ωστόσο -κάτι που το είχαµε επισηµάνει εκείνη την περίοδο- πραγµατικός λόγος αυτής της αναβολής ήταν για να µην αποκαλυφθεί η µικρή προσέλευση στις κάλπες, κάτι που θα χαλούσε το αφήγηµα του Κασσελάκη πως, ακόµη και µετά τη διάσπαση του κόµµατος, χιλιάδες πολίτες ζητούν να γίνουν µέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς κάνουν ουρές στα πολυκαταστήµατα οι καταναλωτές ανήµερα της Black Friday; Ε, κάπως έτσι παρουσίαζε το «τεράστιο ενδιαφέρον» του κόσµου να γραφτεί στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης. Έκανα αυτή την εισαγωγή, διότι η συγκεκριµένη εκλογική διαδικασία πραγµατοποιήθηκε την Κυριακή. ∆εν ξέρω τι είδους στοιχεία θα δώσει η Κουµουνδούρου στο τέλος, αλλά µέχρι χθες το απόγευµα τα µηνύµατα που έφταναν από δεκάδες περιοχές της Ελλάδος ήταν πως η συµµετοχή για την εκλογή των νέων οργανώσεων ήταν εξόχως απογοητευτική. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ισχυρίζονταν από την Κουµουνδούρου, στη µάχη για την εκλογή προέδρου το περασµένο φθινόπωρο έγραψε στα µητρώα του 180.000 µέλη, ζήτηµα είναι εάν στις χθεσινές κάλπες για την ανάδειξη των νοµαρχιακών επιτροπών προσήλθαν 12.000-15.000…

Ελλείψεις και σε υποψηφίους

Με βάση τις πληροφορίες που κατάφερα να συλλέξω σε σχέση με τη συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων οργανώσεων, ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω πως στον Πειραιά, όπου το κόμμα -στα χαρτιά- έχει 7.000 μέλη, μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει μόλις 920 άτομα. Στην Ανατολική Αττική, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγγεγραμμένα 11.500 μέλη, είχαν ψηφίσει 1.580, στα νότια προάστια της Αθήνας από τα 10.000 μέλη εμφανίστηκαν στις κάλπες 1.185. Στη Λακωνία, απ’ τα 800 μέλη τα 290. Στην Πιερία, απ’ τα 1.700 μόλις 245. Σε κάποιους νομούς οι πληροφορίες αναφέρουν πως η έλλειψη παντελούς ενδιαφέροντος, ακόμη και για να θέσουν κάποιοι υποψηφιότητα για τη στελέχωση των νέων οργανώσεων, υποχρέωσε τις εφορευτικές επιτροπές να μη στήσουν κάλπες και να βγάλουν τις θέσεις εκ των ενόντων.

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, ξεκινά τις ενημερώσεις των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών. Σε πρώτη φάση, η ενημέρωση αυτή δεν θα έχει χαρακτήρα ανοιχτού μπρίφινγκ.

«Επιστήμονες» στις μηχανορραφίες

Στη συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή της Κυριακής» και στον καλό συνάδελφο Σταύρο Παπαντωνίου ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου τόνισε πως ακόμη περιμένει να του ζητήσει συγγνώμη ο Αλέξης Τσίπρας για τα άθλια υπονοούμενα που άφηνε επί σειρά ετών εναντίον του απ’ το βήμα της Βουλής. Η αλήθεια είναι πως ο Τσίπρας, αλλά και κάποια «σαΐνια» που είχε για υπουργούς την περίοδο διακυβέρνησής του, χρωστάνε συγγνώμη σε όποιον Έλληνα τολμούσε να υψώσει το ανάστημά του απέναντί τους, ελέγχοντάς τους ή κρίνοντάς τους για τα πεπραγμένα τους. Ήταν επιστήμονες στις μηχανορραφίες και στις προβοκάτσιες, όταν έπρεπε να διασύρουν την τιμή και την υπόληψη των αντιπάλων τους, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε και στη βάση ποιου δόγματος «έπαιζαν» τόσο απαίσια. Αυτό δεν ήταν άλλο απ’ τη γραμμή που έδιναν στη Δικαιοσύνη να ασκεί διώξεις σε κόσμο και μετά ας πάει να βρει το δίκιο του.

Χρωστούν πολλές συγγνώμες

Εκτός απ’ τον Σταύρο Παπασταύρου, εξηγήσεις -αν όχι συγγνώμη- θα πρέπει να δοθούν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και για άλλα πρόσωπα του δημοσίου βίου. Επιχειρηματίες που διασύρθηκαν απ’ το βήμα της Βουλής, εκδότες που υπέστησαν δολοφονία χαρακτήρα και πάει λέγοντας. Κάποια «καμάρια» του Αλέξη Τσίπρα που είχαν βάλει σκοπό της ζωής τους να εξοντώσουν τη σύζυγο του σημερινού πρωθυπουργού, Μαρέβα, πίεζαν επιχειρηματίες να τη «δώσουν» χωρίς στοιχεία. Επίσης, είχαν προσεγγίσει και τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για να «δώσει» στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή