Επενδύσεις σε καινοτόμους κλάδους με κεφάλαια από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων που θα διαχειρίζεται η πολυεθνική ΒlackRock προβλέπει ο σχεδιασμός με τη σύσταση ειδικού «στρατηγείου» που θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου.

Σε πρώτη φάση

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ είναι το ύψος των πόρων που θα αντληθούν σε πρώτη φάση από τα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς 1 δισ. ευρώ είναι το «κενό» που δημιουργείται από την αποχώρηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από τα περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου, που είχαν δοθεί ως εγγύηση για το τρίτο δάνειο από τους δανειστές. Επίσης, υπάρχει και η πρόβλεψη της διάθεσης του 50% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για την αποπληρωμή του χρέους, με αποτέλεσμα ένα ποσό κοντά στα 500.000.000 ευρώ να κατευθυνθεί στον σκοπό αυτόν.

Σε ό,τι αφορά το νέο επενδυτικό ταμείο, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του συνεδρίου Growthfund Summit, αυτό θα είναι ένα εργαλείο αντίστοιχο με αυτά που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, που θα δίνει κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και πράσινες επενδύσεις.

Τα πρώτα κεφάλαια κίνησης θα προέλθουν από το Δημόσιο με την εξής διαδικασία: θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50% της αξίας τους θα διοχετευθούν στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Η δομή και η λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου θα βασιστεί στο προηγούμενο καλό και επιτυχημένο παράδειγμα άλλων χωρών και θα ακολουθήσει τη διεθνή επιτυχημένη πρακτική Εθνικών Επενδυτικών Ταμείων της Ευρώπης (Νορβηγία, Ιρλανδία, ιβηρικές χώρες κ.ά.) και άλλων χωρών (π.χ. Temasek-Σιγκαπούρη).

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα έχει σύγχρονο μάνατζμεντ και θα λειτουργεί με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, κυνηγώντας υψηλές αποδόσεις από τους παρακάτω επενδυτικούς στόχους:

  • Σε ελληνικές επιχειρήσεις με αναπτυξιακές προοπτικές, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξωστρέφεια και ισχυρό management team λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα (π.χ. νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη-ανταγωνιστικότητα). Σημειώνεται πως ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί νέα γενιά ΔΕΚΟ με τα κεφάλαια του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.
  • Σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα (π.χ. πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, μπλε οικονομία, ψηφιακός/τεχνολογικός μετασχηματισμός) και επιλεγμένες υποδομές.

Xρονοδιάγραμμα

Όλες οι πρωτοβουλίες (π.χ. συμμετοχή σε ΑΜΚ, μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια κ.ά.) θα γίνονται συμπληρωματικά και όχι a priori ανταγωνιστικά (σημ.: κατά περίπτωση συνεπενδύσεις - co-investments) με άλλα δημόσια εργαλεία/ σχήματα, επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών (π.χ. ΑΚΕΣ που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων/HDBI, πρώην ΤΑΝΕΟ), άλλα private equity funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πιστωτικά ιδρύματα (ελληνικά και IFIs, δηλαδή EIB, EBRD, BSTDB κ.λπ.).

Ο επενδυτικός ορίζοντας θα είναι μεσο-μακροπρόθεσμος και με σαφείς μηχανισμούς και χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης (exit strategy). Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ακόμη την ψήφιση, έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, του νέου θεσμικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου. «Θέλουμε μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία και εμπορική δυναμική. Δεν θέλουμε τις δυσκαμψίες που υπάρχουν σήμερα σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Δημόσιο. Έχουμε θετικά και αρνητικά παραδείγματα, εμπνέομαι πιο πολύ από τις επιχειρήσεις που έχουν περιορίσει τα ελλείμματά τους και έδωσαν περισσότερες ευκαιρίες στους εργαζόμενους», τόνισε ο υπουργός.

Ήδη, όπως ανέφερε, έχει γίνει σημαντικό βήμα με τον νόμο 4972/2022 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης Ανώνυμων Εταιρειών του Δημοσίου, με τον οποίο αντιμετωπίστηκε μια σειρά από χρόνια ζητήματα και δημιουργήθηκε πλαίσιο για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 6/12