Σε ένα Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο μετασχηματίζεται το λεγόμενο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσία – ΕΕΣΥΠ), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο 1ο Growthfund summit του 1ου Συνεδρίου του Υπερταμείου.


Πώς θα δημιοργηθεί και τι θα κάνει το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Ειδικότερα, δημιουργείται μία νέα θυγατρική στο Υπερταμείο, η οποία θα λειτουργεί ως επενδυτικό εργαλείο με στόχο να παράξει αξία μοχλεύοντας την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του powergame.gr.

Για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με το πρώτο κεφάλαιο να προέρχεται από χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου, έχει ήδη δώσει το πράσινο φως ο ESM, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν με αφορμή την μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, θα γίνει αποτίμηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και από το αθροιστικό τίμημα, το 50% της χρηματοδότησης θα πάει κατευθείαν στη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί ως κεφάλαιο για να ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο επενδυτικό ταμείο.

«Με βάση τα έσοδα του Υπερταμείου, το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα κινητροδοτεί μια σειρά από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, όπως νέες τεχνολογίες και πράσινες επενδύσεις. Αυτό το Ταμείο θα έχει ένα σύγχρονο management με βάση και τις καλύτερες ευρωπαικές πρακτικές. Αξιοποιούμε την παρουσία του Υπερταμείου και το στρέφουμε σε μια νέα κατεύθυνση ολοένα και πιο πολύ αναπτυξιακή για την ελληνική οικονομία. Θα είναι ένα ταμείο με διαφορετική λογική και θετική συνεισφορά στην αναπτυξιακή διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας με τον ESM για το Υπερταμείο

Το δεύτερο μέρος της συμφωνίας με τον ESM προβλέπει πως στο τέλος του πρώτου 6μήνου του 2024 θα υπάρξει μια νέα νομοθετική παρέμβαση που θα προωθεί τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που είναι στην ομπρέλα του Υπερταμείου, προς την ανάπτυξη της επενδυτικής πρωτοβουλίας και της εμπορικής δυναμικής.

Η προσέγγιση αυτή δεν μπορεί, συνέχισε ο υπουργός, να μην λάβει υπόψη τρία στοιχεία:
  1. Την αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιάστηκαν κατά την 7ετία από τη σύσταση του Υπερταμείου.
  2. Την αξιοποίηση των θετικών πλευρών του.
  3. Την προώθηση παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του Υπερταμείου και των θυγατρικών του, προς την ουσιαστική συμβολή στη σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
«Το νέο πλαίσιο θα παρέχει μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία και εμπορική δυναμική. Δεν θέλουμε δυσκαμψίες που λειτουργούν αρνητικά. Θέλουμε μια νέα δυναμική στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, με βάση τα σημαντικά βήματα που έγιναν πρόσφατα αλλά προχωρώντας ακόμη παραπέρα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


Κωστής Χατζηδάκης: Ο νέος ρόλος του Υπερταμείου θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας

«Το Υπερταμείο μπαίνει σε μια νέα εποχή, αλλάζει και γίνεται ένας φορέας όπως θα τον ήθελε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, εκτιμώντας πως ο νέος ρόλος του Υπερταμείου θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την περιουσία του Υπερταμείου και να το αλλάξουμε για να συμβάλει συνολικά στην προσπάθεια για ενίσχυση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός δήλωσε, τέλος, ότι σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω το πλαίσιο του ν. 4972/2022 (περί εταιρικής διακυβέρνησης εταιρειών του Δημοσίου). Και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνεργασία του Υπερταμείου με τη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΕΘΟ, προς όφελος των φορολογουμένων (αύξηση εσόδων) και της ανάπτυξης.

Πηγή: powergame.gr