Eιδήσεις έβγαλε η χθεσινή ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στο συνέδριο του Υπερταμείου ειδικά όσον αφορά τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ESM. Υπενθυμίζεται ότι όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ο ESM απαίτησε να του παραχωρηθούν άλλα περιουσιακά στοιχεία, μέσω του Υπερταμείου, αντίστοιχης αξίας. Ακολούθησαν πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις, καθώς η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να παραχωρήσει νέα περιουσιακά στοιχεία. Τελικά επιτεύχθηκε μια συμφωνία, που είναι πολύ κοντά στις προτάσεις που είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά: ανεξάρτητος εκτιμητής θα αποτιμήσει την αξία ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Το ήμισυ της αξίας θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για την αποπληρωμή του χρέους. Το υπόλοιπο ποσό θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Υπερταμείου. Πρόκειται για ένα νέο επενδυτικό εργαλείο, που θα δημιουργηθεί προκειμένου να ενισχύει επενδυτικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τα πρότυπα που λειτουργούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του powergame.gr, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έλεγε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια. Η δεύτερη είδηση αφορά την ψήφιση, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, νέου θεσμικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου. 

Tι αναφέρει η στήλη «Big Mouth»

– Έβγαλε ειδήσεις η ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη χθες, στο συνέδριο του Υπερταμείου. Αρχικά για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ESM. Όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ο ESM απαίτησε να του παραχωρηθούν άλλα περιουσιακά στοιχεία, μέσω του Υπερταμείου, αντίστοιχης αξίας. Ακολούθησαν πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις, καθώς η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να παραχωρήσει νέα περιουσιακά στοιχεία. Το θέμα, μάλιστα, κάποια στιγμή έφτασε και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τελικά επιτεύχθηκε μια συμφωνία, που είναι πολύ κοντά στις προτάσεις που είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά: ανεξάρτητος εκτιμητής θα αποτιμήσει την αξία ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Το ήμισυ της αξίας θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για την αποπληρωμή του χρέους. Το υπόλοιπο ποσό θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Υπερταμείου. Μιλάμε για ένα νέο επενδυτικό εργαλείο, που θα δημιουργηθεί προκειμένου να ενισχύει επενδυτικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τα πρότυπα που λειτουργούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μου έλεγε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια. Αυτό δείχνει πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας και πόσο έχει ενισχυθεί η αξιοπιστία της οικονομίας μας.

…και το νέο πεδίο σύγκρουσης Χατζηδάκη

– Η δεύτερη είδηση αφορά την ψήφιση, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, νέου θεσμικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου. Γνωρίζοντας τον Κωστή, το θέμα με ιντρίγκαρε. Θυμίζω ότι στο Υπερταμείο έχουν ενταχθεί εταιρείες του Δημοσίου, όπως η ΣΤΑΣΥ, ο ΟΑΣΑ, η ΟΣΥ, τα ΕΛ.ΤΑ. και άλλες… πρότυπα του εκσυγχρονισμού. Να λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για μια νέα σύγκρουση Χατζηδάκη με συνδικαλιστές. Προσπάθησα να μάθω περισσότερα, αλλά ακόμα δεν έχει ωριμάσει το θέμα, οπότε επιφυλάσσομαι. Σας θυμίζω όμως το σχετικό νομοσχέδιο που πέρασε ο Χατζηδάκης για τη ΔΕΗ τον Νοέμβριο του 2019, προκειμένου να λύσει τα χέρια του Γιώργου Στάσση. Νομίζω ότι πολλές ιδέες και ευελιξίες από εκείνο τον νόμο θα τις βρούμε ξανά μπροστά μας.