Αμείωτο διατηρείται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες και το success story που τις φέρνει σε πλεονεκτική θέση απέναντι στις ευρωπαϊκές. Στο road show της Morgan Stanley και του Χ.Α. στο Λονδίνο, στις 27 και 28 Νοεμβρίου, οι ξένοι επενδυτές «πολιόρκησαν» τους CEO και τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις εφεξής προοπτικές τους, δεδομένης μάλιστα της συγκριτικά χαμηλότερης αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών από τις ευρωπαϊκές ομολόγους τους.

Διαβάστε ακόμη: Τα ταξίδια Μητσοτάκη σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία και οι επαφές με επενδυτές - Στόχος η εμπέδωση του κλίματος απόλυτης σταθερότητας

Στα δεκάδες ραντεβού person to person που είχε η καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με επενδυτικούς οίκους στο Λονδίνο, έγινε σαφές ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν το «hot thing», σε ένα πλαίσιο, μάλιστα, πλήρους ανα βάθμισης της χώρας στο επενδυτικό status και ρυθμών ανάπτυξης διπλάσιων από αυτούς της ευρωζώνης.

Το ζωηρό ενδιαφέρον των επενδυτών, που εκδηλώθηκε εμπράκτως και θεαματικά τον τελευταίο μήνα με τη συμμετοχή στο placement της Εθνικής Τράπεζας και στις ομολογιακές εκδόσεις της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, θα συνεχίσει να «καίει», με αιχμή την υψηλή κερδοφορία και την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στη διανομή μερισμάτων από το 2024.

Ευνοημένες από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ και τον αντίκτυπό της στα αυξημένα επιτοκιακά έσοδα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανα μένεται να παρουσιάσουν φέτος καθαρά κέρδη της τάξεως των 3,8 δισ. ευρώ. Στο εννεάμηνο του 2023 τα καθαρά κέρδη τους ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ, με τη Eurobank να καταγράφει κέρδη 980 εκατ. ευρώ, την Εθνική 791 εκατ., την Πειραιώς 577 εκατ. και την Alpha Bank 490 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κέρδη που θεμελιώνουν την είσοδο των ελληνικών τραπεζών σε κερδοφορία και υπόσχονται τη διανομή μερισμάτων από το 2024.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν σε κερδοφορία το 2022, παρουσιάζοντας κέρδη, μετά τους φόρους, 3,6 δισ. ευρώ, από ζημίες 4,8 δισ. ευρώ το 2021. Τα προ φόρων κέρδη των τραπεζών το 2022 είχαν ανέλθει σε 4,57 δισ. ευρώ, έναντι ζημίας 4,44 δισ. ευρώ το 2021. Οι επενδυτές στο Λονδίνο εστίασαν και στις προβλέψεις για τα επιτοκιακά έσοδα, τα οποία θα εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά, έστω και με μετριασμό του θετικού αντικτύπου από τα υψηλά επιτόκια. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν καθαρά έσοδα από τόκους 6,107 δισ. ευρώ, από 3,820 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο, δηλ. αύξηση σχεδόν 60%. Ισχυρές προοπτικές αύξησης εντοπίζονται επίσης στα έσοδα από προμήθειες, τα οποία στο εννεάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 1,372 δισ. ευρώ.

Η προοπτική υψηλής κερδοφορίας και το 2024 δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για διανομή υψηλών μερισμάτων από τα κέρδη του 2023.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διάλογο με τον SSM και έχουν ανακοινώσει στους αναλυτές ότι σχεδιάζουν διανομή μερισμάτων από 10% έως 30% των κερδών της φετινής χρήσης.

Στις συζητήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών με τους ξένους επενδυτές στο Λονδίνο δόθηκε έμφαση επίσης στην υψηλή ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, καθώς και στις προοπτικές ανάπτυξης των δανειακών χαρτοφυλακίων, με μοχλό τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως αναφέρθηκε στους επενδυτές, η ζήτηση για χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένει υψηλή, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός υπογεγραμμένων συμβάσεων σε αναμονή για εκταμίευση.

Πέραν αυτού, οι αισιόδοξες προοπτικές για την πιστωτική επέκταση το 2024 υποστηρίζονται από την ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και την ισχυρή δυναμική της αγοράς ακινήτων.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου