Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο έστειλε μηνύματα στους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και παράλληλα πρόσκληση προς τους επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε για όλα με τον αντιπρόεδρο της Morgan Stanley, Λουίτζι Ρίτσο. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί αλαζονεία από τα μέλη της κυβέρνησής του, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα και είπε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ευκαιρίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις μας στα λιμάνια μας και τις υποδομές logistics, ώστε να είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί από την Ελλάδα η ευρωπαϊκή αγορά, από εταιρείες που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ευρώπη.





Μητσοτάκης: Η μεγαλύτερη απειλή είναι ο εφησυχασμός

«Θυμάμαι όταν ήμουν πάλι εδώ, πριν από έναν χρόνο, συζητούσαμε για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επισήμανα κάποια σημαντικά ορόσημα που έπρεπε να επιτύχουμε για το 2023. Το πιο σημαντικό ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σταθερότητα. Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.



Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Βέβαια, σημαντική προϋπόθεση για όλα αυτά ήταν η πολιτική νίκη μας στις διπλές εκλογές πριν από λίγους μήνες. Έχουμε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με μια επιθετική ατζέντα για να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει θα συνεχιστεί».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως πρώτη πρόκληση τη διατήρηση της ανάπτυξης που είναι σημαντικά υψηλότερη από την υπόλοιπη ευρωζώνη. «Η δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Πρέπει να πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και θα το πετύχουμε, γιατί έχουμε ιστορικό υπέρβασης των στόχων μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον. Φυσικά, υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα, οι οποίες θα εφαρμοστούν από αυτή την κυβέρνηση, επειδή έχουμε ισχυρή εντολή να το κάνουμε. Και επειδή πάντα αναγνωρίζω ότι η μεγαλύτερη απειλή για μια κυβέρνηση στην αρχή της δεύτερης θητείας της είναι ο εφησυχασμός».



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησής του λέγοντας: «Θα έλεγε κανείς ότι ύστερα από μια ηχηρή πολιτική νίκη, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα “διάλειμμα”. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Έχω καταστήσει επίσης πολύ σαφές στην ομάδα μου ότι δεν θα ανεχθώ καμία αλαζονεία ή καμία αντίληψη πολιτικής υπεροχής απλώς και μόνο επειδή η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Η μεγαλύτερη αντιπολίτευση για εμάς είναι τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας».

Για την κλιματική αλλαγή: "Φοβάμαι όμως ότι μετά την εμπειρία του φετινού καλοκαιριού πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ακραία φαινόμενα"


«Κατ' αρχάς, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Μεσόγειος είναι hotspot της κλιματικής αλλαγής. Παρόλο που η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ -αυτό είναι εμφανές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις πιο έντονες πυρκαγιές και φυσικά τις πλημμύρες-, στο παρελθόν δεν είχαμε πραγματικά μεγάλες πλημμύρες στην Ελλάδα. Φοβάμαι όμως ότι μετά την εμπειρία του φετινού καλοκαιριού πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι τα νερά της Μεσογείου θερμαίνονται όλο και περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα για μεσογειακούς κυκλώνες. Αυτό που είδαμε το καλοκαίρι ήταν πρωτοφανές όσον αφορά την ποσότητα του νερού που έπεσε στη Θεσσαλία».



Για τη θέση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό πεδίο

«Αν απλά κοιτάξετε τη γεωγραφική μας θέση στον χάρτη», είπε ο πρωθυπουργός, «υπάρχουν ξεκάθαρες ευκαιρίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις μας στα λιμάνια μας και τις υποδομές logistics, ώστε να είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί από την Ελλάδα η ευρωπαϊκή αγορά, από εταιρείες που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, δείτε τη φαρμακοβιομηχανία μας, έχουμε μια πολύ δυναμική φαρμακοβιομηχανία που βασίζεται στις εξαγωγές, σε μια εποχή που συνειδητοποιήσαμε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ότι δεν θέλουμε να εξαρτιόμαστε πλήρως από την Κίνα για βασικά φαρμακευτικά προϊόντα. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για περισσότερες επενδύσεις σε αυτόν τον κλάδο και για την εξυπηρέτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από την Ελλάδα. Βλέπω πολλές οικονομικές ευκαιρίες να αναδύονται λόγω της γεωγραφικής μας θέσης».