Με το «δεξί» μπήκε το 2024 για το Χρηματιστήριο Αθηνών και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χ.Α. αποτέλεσε μια μοναδική επιτυχία, η οποία όχι μόνον απέφερε έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά επιπλέον έβαλε ξανά στο «ραντάρ» των ξένων επενδυτών, αλλά και των Ελλήνων, το Χρηματιστήριο. Η ζήτηση μετοχικών τίτλων του ΔΑΑ ήταν 12 φορές μεγαλύτερη της προσφοράς και, αν συνυπολογιστούν οι διασφαλισμένες τοποθετήσεις τίτλων σε μετόχους της εταιρείας, τότε η ζήτηση ήταν 20πλάσια της προσφοράς. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χ.Α. ως την επιστροφή της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν η σημαντικότερη εισαγωγή στο ελληνικό Χρηματιστήριο από το 2000. Μάλιστα, το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο σε άλλο δημοσίευμά του χαρακτήρισε τον ΔΑΑ σηματωρό για τη γενικότερη πορεία της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς μέσα στο 2024.

Η επιτυχία αυτή δεν είναι η μοναδική. Λίγες ημέρες πριν από τη διάθεση των μετοχών του ΔΑΑ, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί 4 δισ. ευρώ (10ετές ομολογιακό δάνειο), με επιτόκιο 3,375%.

Πρόκειται για επιτόκιο που είναι χαμηλότερο από εκείνο με το οποίο δανείζονται η Ιταλία και οι ΗΠΑ και μόλις λίγο υψηλότερο από το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Επίσης εξίσου σημαντικό είναι ότι η ζήτηση για την απόκτηση των ομολογιακών τίτλων ήταν σχεδόν 10πλάσια της προσφοράς. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έκδοση ήταν η μεγαλύτερη σε ύψος από το 2019 και εκτιμάται ότι κάλυψε το 40% των δανειακών αναγκών της χώρας για το 2024 (ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ).

Πάντως, το «κύμα» των επενδυτών για τα ελληνικά «χαρτιά» είχε αρχίσει να φουσκώνει από το β’ εξάμηνο του 2023. Παρά τον «λόξιγκα» που προκάλεσε στους δείκτες της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας η κρίση στη Μέση Ανατολή, η χώρα γρήγορα ξεπέρασε τις συνέπειές της. Αυτό αποτυπώθηκε στη διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Τα περίπου 201 εκατ. μετοχές της Εθνικής, αξίας 1,07 δισ. ευρώ, διατέθηκαν εν ριπή οφθαλμού και για την απόκτησή τους συγκεντρώθηκαν πάνω από 8 δισ. ευρώ από επενδυτές. Η υπερκάλυψη της προσφοράς από το εξωτερικό ανήλθε σε 9,5 φορές, ενώ ήδη οι επενδυτές που απέκτησαν μετοχές ΕΤΕ κυριότητας ΤΧΣ γράφουν μέχρι σήμερα υπεραξία 35%.

Το ίδιο είχε συμβεί με την Alpha Bank νωρίτερα και κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα με την αποεπένδυση του ΤΧΣ και από την Τράπεζα Πειραιώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στις περιπτώσεις του νέου 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, της διάθεσης των μετοχών της ΕΤΕ κυριότητας ΤΧΣ και των μετοχών ΔΑΑ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, οι ξένοι επενδυτές προσέφεραν πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά «χαρτιά» αντικατοπτρίζονται και στο Χρηματιστήριο. Πέρυσι, η αξία του αυξήθηκε κατά 39,08% και ήταν η τρίτη καλύτερη επίδοση χρηματιστηριακής αγοράς στον πλανήτη. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει επιστρέψει πλέον στα επίπεδα του Απριλίου του 2011 και όλοι εκτιμούν ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Ηδη από τις αρχές του έτους παρουσιάζει άνοδο που προσεγγίζει το 8,5%.

*Δημοσιεύθηκε στο «MoneyPro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»