Ο ∆ηµήτρης Πιατάς είναι ένας από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς της γενιάς του.
\
Ταλαντούχος, σεµνός και χαµηλών τόνων, όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να µας απασχολεί µε τις επαγγελµατικές του επιτυχίες και τις εξαιρετικά ποιοτικές ερµηνείες του

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στη Σάσα Σταμάτη

Τι ετοιµάζεις για φέτος;

Είµαι έτοιµος για πρεµιέρα µε την παράσταση «Ολιβερ Τουίστ» του Καρόλου Ντίκενς, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδου, στον «Ελληνικό Κόσµο». Μαζί µε τους Αλµπ. Εσκενάζυ, Κ. Κάππα, Ν. Παλληκαράκη και πολλούς άλλους. Εγώ θα υποδυθώ τον «κακό», τον Φάγκι. Είναι ένα πασίγνωστο κείµενο του Ντίκενς, που αφορά τις περιπέτειες ενός παιδιού στο Λονδίνο του περασµένου αιώνα. Ο Ολιβερ Τουίστ είναι ένα παιδί που «γεννήθηκε» µια νύχτα έξω από ένα ορφανοτροφείο. Σε ηλικία 9 χρόνων αναγκάζεται να εργαστεί, παρότι υποσιτίζεται. Η απόφασή του να ζητήσει λίγο φαγητό από τον µάγειρα αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη για τις συνθήκες της µέχρι τότε ζωής του. Το συµβούλιο του ορφανοτροφείου αποφασίζει να αποµακρύνει τον µικρό «αντάρτη» από το άσυλο. Ετσι, ο Ολιβερ «δίνεται» ως µαθητευόµενος σε έναν εργολάβο κηδειών, επιβιώνοντας κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Τελικά, κατορθώνει να δραπετεύσει και να φτάσει στο Λονδίνο, χωρίς στέγη και τροφή, όπου µπλέκει µε µια παρέα µικρών κλεφτών-µάγων, που τους εκµεταλλεύεται ένας σκληρός ληστής.

Μπλεγµένος πια και ο Ολιβερ στις ληστείες τους, συνειδητοποιεί πως, αν θέλει να ζήσει καλύτερη ζωή, πρέπει να αναζητήσει την πραγµατική οικογένειά του. Η ελπίδα επιτέλους του χαµογελά και φέρνει στο διάβα του δύο υπέροχους ανθρώπους, που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο του µε τη µητέρα και το παρελθόν του. Παράλληλα, κάνω πρόβες για την επανάληψη της «Αυλής των θαυµάτων» του Ι. Καµπανέλλη στο «Παλλάς», που θα ανέβει τον Νοέµβριο.

Πώς είναι να κάνεις τον κακό;

Είναι ενδιαφέρον να κάνεις πράγµατα αντίθετα στην ιδιοσυγκρασία σου.

Τηλεοπτικά, θα σε δούµε κάπου;

Αυτήν τη στιγµή παίζεται µια σειρά στην COSMOTE µε τίτλο «Οι αόρατοι». Είναι µια οµάδα νέων που στήνουν µια εταιρεία περίεργη. Είναι κωµωδία µε αστυνοµική πλοκή.

Προτάσεις για τηλεόραση είχες;

Οχι, καµία. Βεβαίως, έχω τόσο βαρύ πρόγραµµα στο θέατρο, που θα µου δηµιουργούσε πρακτικό πρόβληµα να είµαι σε όλα καλός και συνεπής.

Πώς σου φαίνεται που φέτος έχουµε πιο πολλά σίριαλ από ποτέ;

Θεωρώ πως είναι ένα στοιχείο υπερβολής για τη χώρα µας. Η αγορά είναι συγκεκριµένη, όπως και το κοινό, άρα προσπαθώ να καταλάβω την αιτία που το κάνουν.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή της ζωής σου;

Η απώλεια αγαπηµένων µου προσώπων. Των γονέων και των αγαπηµένων µου φίλων, που τους αποχαιρέτησα, µε τελευταίο τον Κ. Τζούµα.

Ηξερες ότι αντιµετώπιζε πρόβληµα υγείας;

Γενικά τα τελευταία χρόνια είχε προβλήµατα υγείας ο Κωνσταντίνος. Θεωρώ πάντως ήταν επιλογή του το «φευγιό» του, γιατί ο ίδιος ήταν τόσο αξιοπρεπής και γενναιόδωρος απέναντι στη ζωή και στους άλλους.

Ποια είναι η σχέση σου µε τα χρήµατα;

Καµία. ∆εν έχω σχέση µε τα χρήµατα, ούτε µε απασχολούν ιδιαίτερα. Τα χρησιµοποιώ για να καλύπτω τις ανάγκες µου και να µπορώ να προσφέρω δώρα στους φίλους µου.

Είσαι και παππούς. Με την εγγονή σου, την Ολίβια, τι κάνετε µαζί;

Παίζουµε µαζί και, περιέργως, ξέρει όλα τα παραµύθια και µε διορθώνει, γιατί έχει µια µνήµη µοναδική. Αλλά αυτό που τη διακρίνει και είναι στοιχείο οµοιότητας µε τον παππού της είναι το χιούµορ.

Λες να γίνει ηθοποιός;

∆εν ξέρω. Εγώ θέλω να γίνει ό,τι επιθυµεί. Αλλωστε, είναι πολύ νωρίς.

Μαγειρεύεις;

Βεβαίως και µαγειρεύω, γιατί µου αρέσει το φαγητό. Μπορώ να αυτοσχεδιάσω ό,τι θέλεις. Από τα πιο απλά φαγητά µέχρι τα πιο δύσκολα. Από µακαρόνια και αυγά τηγανητά µέχρι γκουρµέ κρεατικά.

Με τη γυναίκα σου είστε µαζί πάνω από 40 χρόνια. Τελικά, υπάρχει µυστικό για τις επιτυχηµένες σχέσεις;

Οχι, υπάρχει συµβίωση και σεβασµός του ενός απέναντι στον άλλον.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 15/10