Η γνωστή ηθοποιός, με αξιόλογη καριέρα σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση, υποδύεται φέτος έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στο σίριαλ «Οι Πανθέοι», ο οποίος θα ξεκλειδώσει μυστικά του παρελθόντος. Η Καλή είναι η σύζυγος του εξαφανισμένου Θαλή Πανθέου, αδερφού του πατριάρχη της οικογένειας, Βλάση.

Συναντήσαμε τη Μαρία Αλιφέρη σε κοσμική έξοδό της και σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση στην «ON time» μας μίλησε για τα επαγγελματικά σχέδιά της, τα προσωπικά της, την πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή της αλλά και τη μητρότητα.

Πού σε πετυχαίνουμε αυτή την περίοδο;

Είμαι σε μια άριστη φάση της ζωής μου, όπως πάντα είμαι στους «Πανθέους», έχω δύο σχολές υποκριτικής, κάνω διαδικτυακά μαθήματα ατέλειωτες ώρες κι ετοιμάζω κάτι και στο θέατρο. Τι άλλο να κάνω; Δεν μπορώ, μεγάλη γυναίκα...

Τη λες την ηλικία σου;

Πάντα. Είμαι 73 κλεισμένα. Και στο Facebook μου φάτσα φόρα είναι γραμμένη!

Έχεις κάνει κάποια αισθητική παρέμβαση στο πρόσωπό σου;

Όχι, απολύτως τίποτα και δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω κάτι. Από ποιον να κρυφτώ; Καλά κάνουν όσοι κάνουν. Εγώ δεν έχω κάνει τίποτα.

Βλέπεις τηλεόραση;

Δεν προλαβαίνω. Δουλεύω ατέλειωτες ώρες, συνέχεια, όπως στα νιάτα μου. Βλέπω λίγα πράγματα από το YouTube.

Μαρία Αλιφέρη στην Ontime

Σ’ έχουμε στο μυαλό μας ως πάρα πολύ γλυκιά κι ευγενική, είσαι όντως;

Αν χρειαστεί να μην είμαι, δεν είμαι. Αλλά από φύση είμαι...

Μίλησέ μας για τη θρυλική σου ατάκα «Σας αγαπώ!». Πώς προέκυψε;

Έπειτα από κάποιες εκπομπές, κάποιο βράδυ κι έπειτα από πολλά γράμματα αγάπης του κόσμου -υπήρχε μια εποχή που είχα τρεις εκπομπές-, στο «καληνύχτα» ήθελα να πω κάτι παραπάνω, γιατί η αγάπη και τα γράμματα ήταν ατέλειωτα και είπα «καληνύχτα και μην ξεχνάτε, σας αγαπώ». Την άλλη μέρα μού το έλεγαν όλοι στην εκπομπή κι έγινε χαμός. Νομίζω το είπα στην έκτη ή την έβδομη εκπομπή.

Θυμάσαι τότε κάποια ακραία εκδήλωση θαυμασμού;

Όλα ακραία ήταν. Και εδώ και στην Αμερική που πήγα και στον Καναδά και στην Αυστραλία. Στο εξωτερικό έζησα σκηνές ακραίου θαυμασμού, αγκαλιές.

Κάτι που σε έφερε σε δύσκολη θέση;

Όχι, ποτέ. Ο κόσμος, ό,τι του το έχω δώσει αυτά τα χρόνια, μου το έχει επιστρέψει...

Καβάλησες ποτέ το καλάμι;

Άντε καλέ. Δεν είμαι υψοφοβική, αλλά δεν το ανέβηκα. Είμαι ευγνώμων για τη ζωή μου. Μου έδωσε πολλά χωρίς να μου τα χρωστάει. Η Μαρία η Αλιφέρη έρχεται και παρέρχεται. Η Μαρία θα μείνει μέχρι το τέλος.

Μαρία Αλιφέρη στην Ontime

Θυμάσαι κάποια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής σου;

Πολλές. Ο δρόμος είχε πολλά αγκάθια, αλλά εξαρτάται πού εστιάζεις εσύ. Μέσα σε μια νύχτα με έκοψαν από την τηλεόραση. Με καρατόμησαν. Για δέκα περίπου χρόνια δεν μπορούσα να πω ούτε «καλησπέρα» από την τηλεόραση.

Σου κόστισε ψυχολογικά;

Ασφαλώς, αλλά το επεξεργάστηκα, δεν είπα ποτέ μου τίποτα, δεν παραπονέθηκα και βγήκα πιο δυνατή. Δεν εστιάζω στα αρνητικά, τα επεξεργάζομαι και πάω παρακάτω.

Φύσει ελεύθερη;

Φύσει και θέσει!

Για ποιο λόγο;

Ο γάμος δεν είναι να τον κάνω για τους άλλους και για το κοινωνικό σύνολο. Είναι να διαισθανθώ ότι με έναν άνθρωπο θα μπορούσα να ζήσω όλη μου τη ζωή. Έχω ερωτευτεί στα μέγιστα, αλλά πήρα το σήμα ότι με αυτό τον άνθρωπο περπατάω. Αυτό, τόσο απλά...

Καμπανάκι μητρότητας χτύπησε;

Εγώ μια ζωή ήθελα πολλά παιδιά κι εδώ και πολλά χρόνια έχω πάρα πολλά παιδιά, πέρα από τα ανίψια μου. Ό,τι έχω ζητήσει από τον ουρανό, μου το έχει δώσει.

Μαρία Αλιφέρη στην Ontime

Πιστεύεις στον Θεό;

Ναι, βέβαια.

Πώς βλέπεις τις σημερινές παρουσιάστριες;

Εγώ τι να πω; Ο κόσμος κρίνει. Εγώ κοιτάω το βηματισμό μου και τότε και τώρα και όσον ακόμη μου απομένει. Δεν είμαι της κριτικής, ούτε μου αρέσει να κρίνω. Και να πω εγώ και να μην πω, ο κόσμος κρίνει.

Φοβάσαι το θάνατο;

Όχι, καλέ. Όποτε θέλει να έρθει. Άλλωστε, έχουμε δώσει και χειραψία. Πήγα και ήρθα. Είχα ένα ατύχημα πριν από χρόνια, έγινα λιώμα και είμαι εδώ πάλι. Πήγα και ήρθα στην κυριολεξία. Οδηγούσα εγώ, δεν έφταιγα, αλλά δεν λέει τίποτε αυτό. Ήμουν σε καταστολή μέρες.

Καύση ή ταφή;

Θα ήθελα ταφή, είμαι και της παράδοσης...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΝ TIME