Το λουκάνικο είναι αναμβισβήτητα ο βασιλιάς της Τσικνοπέμπτης, που φέτος είναι στις 7 Μαρτίου αφού κάθε χρόνο τέτοια μέρα σπάνε το ρεκόρ στις σχάρες και τα τηγάνια.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε βήμα-βήμα πώς θα ψήσουμε τέλεια τα λουκάνικα αλλά και πώς θα απογειώσουμε τη γεύση τους.

Tips ψησίματος για το τέλειο λουκάνικο 

  • Πρόσεχε τη θερμοκρασία: Το λουκάνικο δε θέλει πολύ υψηλή φωτιά. Για να ψηθεί σωστά, πρέπει να έχεις υπομονή και να το αφήσεις σε χαμηλή φωτιά, ώστε να σιγομαγειρευτεί μέχρι το εσωτερικό του. Σε διαφορετική περίπτωση, οι χυμοί του θα βράσουν κατευθείαν, με αποτέλεσμα να ξεχυθούν έξω από το λουκάνικο, ανοίγοντας, παράλληλα, το κρέας.
  • Δεν κόβουμε - Δεν χαράζουμε: Μπορεί με αυτό τον τρόπο τα λουκάνικα να ψήνονται πιο γρήγορα, αλλά θα καταλήξουν να στεγνώσουν χωρίς να έχουμε το επιθυμητό ζουμερό εσωτερικό που μας «σκάει» στο στόμα.
  • Μην το πιρουνίζεις: Είναι λογικό να έχεις το άγχος του αν είναι έτοιμο το λουκάνικο, όμως, με το να εισχωρείς συνεχώς το πιρούνι, δεν καταφέρνεις τίποτα πέρα από το να καταλήξεις με ένα στεγνό κρέας. Το περίβλημα του λουκάνικου λειτουργεί ως ένα προστατευτικό για το εσωτερικό, για να κρατήσει όλη την υγρασία, εξ ου και πρέπει να παραμείνει ανέπαφο. Όταν «σκάσει» το περίβλημα, αυτό είναι το σύνθημα για να περάσει στην πιατέλα
  • Το μυστικό είναι στο γύρισμα: Για να έχεις ένα ζουμερό και ομοιόμορφα μαγειρεμένο λουκάνικο, γύρνα το τακτικά. Προσοχή, όμως, χωρίς να το τραυματίζεις.
  • Δώσε χώρο να «αναπνεύσει»: Μη γεμίζεις τη σχάρα με λουκάνικα (ή γενικά κρέατα) σε σημείο που να μην υπάρχει χώρος να αναπνεύσουν. Το κάθε κομμάτι χρειάζεται τον χώρο του για να ψηθεί σωστά. Ένας γενικός κανόνας είναι να μην ξεπερνάς το 60% της επιφάνειας που έχεις διαθέσιμη.