Υλικά

1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα η σε βάζο
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαιντανό
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
3 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι καρολίνα
αλάτι, πιπέρι μαύρο
1 κύβο λαχανικών
2 λεμόνια τον χυμό
ελαιόλαδο μπόλικο
νερό

Εκτέλεση


Πλένουμε και ζεματάμε σε βραστό νερό τα φρέσκα αμπελόφυλλα για 2 λεπτά, από το βάζο μόνο τα ξεπλένουμε. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια , ξερά και φρέσκα, προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαιντανό ψιλοκομμένα, αλάτι , πιπέρι, κύβο, και 1 ποτήρι νερό, βράζουμε για 10 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και αδειάζουμε το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα.

Ξεκινάμε το γέμισμα των αμπελόφυλλων με ένα κουταλάκι γέμιση. Το φύλλο από την ανάποδη το γεμίζουμε, η καλή πλευρά να είναι απ έξω.

Διπλώνουμε. Τυλίγουμε.

Αφού τελειώσαμε το τύλιγμα και τα βάλουμε σε σειρά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιών και λαδάκι μπόλικο και λίγο αλάτι και πιπέρι, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο και με νερό να πάει πάνω από το πιάτο, περίπου 3 ποτήρια.

Αφήνουμε να βράσουν για 40 με 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσέχουμε το νερό μην τελειώσει γρήγορα. Κουνάμε που και που την κατσαρόλα να πάει το ζουμί τους παντού.

Όταν θα είναι έτοιμα αφαιρούμε το πιάτο και αφήνουμε τα ντολμαδάκια να τραβήξουν τα ζουμιά του. Τρώγονται σκέτα ή με γιαούρτι στραγγιστό.