Υλικά για γίγαντες στον φούρνο με κόκκινο γλυκό πιπέρι

  • 1/2 κιλό φασόλια γίγαντες (μουλιασμένα σε νερό για 5-6 ώρες)
  • 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • λίγο κύμινο
  • 3 - 4 κλωνάρια δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • λίγη ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαυροπίπερο

Συνταγή για γίγαντες στον φούρνο με κόκκινο γλυκό πιπέρι

  • Για να φτιάξουμε γίγαντες στον φούρνο πρώτα ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τα φασόλια.
  • Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και σε άφθονο κρύο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, να μισογίνουν.
  • Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  • Αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ σε 1 ποτήρι νερό και τον ρίχνουμε στα σοταρισμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, ρίχνουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά για να πάρουν μία βράση όλα μαζί και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  • Στο ταψί του φούρνου βάζουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και ρίχνουμε τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Προσέχουμε τα φασόλια να είναι σκεπασμένα με αρκετό ζουμί, διότι τα έχουμε αφήσει μισοβρασμένα και θα χρειαστούν κι άλλο βράσιμο μες στον φούρνο.
  • Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
  • Βάζουμε το ταψί μας στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Τα φασόλια μας, όταν είναι έτοιμα, πρέπει να είναι στεγνά και ροδοκοκκινισμένα.