Κρίσιμο αναδεικνύεται το αμέσως προσεχές διάστημα για την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς μετά την προχθεσινή δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τους κύριους άξονες του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, το ενδιαφέρον στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφεται κατά μείζονα λόγο στην κλιμάκωση της πίεσης προς τους διαφωνούντες βουλευτές και μέλη του κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να μην εμφανίσει η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα εικόνα χαλάρωσης ή, ακόμη χειρότερα, προϊούσας αποσυσπείρωσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Απογευματινής», στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εξελίσσονται ήδη έντονες διεργασίες, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης των αρκετών, είναι η αλήθεια, διαφωνούντων «γαλάζιων» βουλευτών.

Έμπειρος πολιτικός παρατηρητής περιέγραφε ότι Μέγαρο Μαξίμου και «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν εμπλακεί σε ένα ιδιότυπο chicken game για το αμέσως προσεχές διάστημα, όπου η καθεμία από τις δύο πλευρές επιχειρεί να μετρήσει τις «κόκκινες γραμμές» και τις αντοχές της άλλης. Είναι εξάλλου ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός προχθές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες στο briefing των πολιτικών συντακτών απέφυγαν ευσχήμως να χρησιμοποιήσουν τον όρο «κομματική πειθαρχία» σε ό,τι αφορά υπουργούς και υφυπουργούς, μολονότι είναι σαφές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα αφήσουν τίποτα στην τύχη του ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Διαβάστε ακόμα: Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Αυτοί είναι οι βουλευτές της ΝΔ που θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν (Ονόματα)


Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Διαχωρισμός υπουργών και υφυπουργών

Την ίδια ώρα, εξίσου ενδιαφέρον είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν σαφή διαχωρισμό ως προς την αντιμετώπιση υπουργών και υφυπουργών, ενώ κλείνοντας το μάτι προς την αποχή έδωσε μία μεγάλη διέξοδο στους διαφωνούντες και μένει να φανεί κατά πόσο το μονοπάτι της αποχής θα ανοίξει και για τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος. Επ’ αυτού αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να διαμηνύουν πως η στάση, οι τοποθετήσεις και η εν γένει συμπεριφορά όλων αξιολογούνται και θα συνεκτιμηθούν τόσο σε παρόντα όσο και σε μέλλοντα χρόνο.

Ήδη πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν με ικανοποίηση πως η τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές στη δημόσια τηλεόραση έχει επιδράσει θετικά, καθώς ορισμένοι εκ των ανησυχούντων υφυπουργών και βουλευτών, όπως ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, δήλωσαν ότι τα πρωθυπουργικά μηνύματα ήραν τις επιφυλάξεις τους, ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να τοποθετηθούν θετικά τις αμέσως επόμενες ώρες. «Ήταν σαφής η αναφορά του πρωθυπουργού ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αφού συμμετέχουν σε αυτό και τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο, έχουν μια αυξημένη θεσμική υποχρέωση στη συνέχεια για την ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Ναι στην ισότητα στον γάμο, όχι σε παρένθετη μητέρα, όχι "γονέας 1" και "γονέας 2"


Άκης Σκέρτσος: Η ενημέρωση των "γαλάζιων" βουλευτών για το νομοσχέδιο

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, διεμήνυσε σε ό,τι αφορά υπουργούς που πιθανώς να εμφανίζονται αρνητικοί ως προς την υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ότι «είναι μέλη ενός συλλογικού οργάνου. Είναι βουλευτές πολλοί από αυτούς, κάποιοι δεν είναι, αλλά όταν έχεις ένα συλλογικό όργανο προφανώς έχεις μια αυξημένη υποχρέωση έναντι κάποιου που δεν μετέχει».

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο εισηγητής τού εν λόγω νομοσχεδίου, όπως έχει γράψει εγκαίρως η «Απογευματινή», αναμένεται να ενημερώσει τους «γαλάζιους» βουλευτές για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. Ο υπουργός Επικρατείας άλλωστε σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, μεταφέροντας την πρωθυπουργική οπτική επί του θέματος, στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη να ενημερωθούν όλοι για τον νόμο που θα έρθει προκειμένου να αρθούν προκαταλήψεις, οι οποίες εν πολλοίς πηγάζουν και από την ελλιπή πληροφόρηση. «Έχουμε υποχρέωση να εξηγήσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε, γιατί το κάνουμε, ποιοι άλλοι το έχουν κάνει πριν από εμάς. Είναι μία πρωτοβουλία που έχει στόχο να ενωθεί η ελληνική κοινωνία και όχι να τη διχάσει. Δεν θέλουμε να επικρατήσει κλίμα κοινωνικού διχασμού ούτε εντάσεων. Θα είμαι ο εισηγητής του νομοσχεδίου», τόνισε ο κ. Σκέρτσος, ενώ σχετικά με την αντίδραση της Εκκλησίας επανέλαβε την πάγια κυβερνητική θέση, ότι δηλαδή οι ρόλοι είναι διακριτοί ανάμεσα σε Εκκλησία και κράτος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή