Τις παραμέτρους για τη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, αλλά όχι τη δυνατότητα παρένθετης μητρότητας ανέπτυξε στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Γώργο Κουβαρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας επισήμως τον διάλογο για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε εδώ: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης έδειξε την αποχή ως τη λύση για τους διαφωνούντες - Όσα παιδιά έχουν γεννηθεί από παρένθετες θα αναγνωριστούν - Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές της Ν.Δ. που διαφωνούν με το νομοσχέδιο, προτρέποντάς τους να απέχουν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει τη στήριξη στη μεταρρύθμιση από τα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία μετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που εγκρίνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Περισσότεροι από 50 βουλευτές της Ν.Δ. έχουν εκφράσει ενστάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 158 «γαλάζιους» βουλευτές, περισσότεροι από 50 έχουν εκφράσει ενστάσεις ως προς τη συγκεκριμένη ρύθμιση και αναμένεται να διαφοροποιηθούν από την κυβερνητική γραμμή. Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα αναμένονται έντονες ζυμώσεις σε επίπεδο Κ.Ο., ούτως ώστε να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές να πουν «ναι» στη συγκεκριμένη ρύθμιση, την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύει βαθιά και έντονα.

Την αντίθεσή του στην εν λόγω ρύθμιση εξέφρασε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να στηρίξει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Από τους πρώτους υπουργούς που δήλωσαν τη διαφωνία στην εν λόγω διάταξη ήταν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος στο θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Ενστάσεις και προβληματισμοί

Προβληματισμούς για τη ρύθμιση έχουν εκφράσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, όπως και κατά πληροφορίες οι υφυπουργοί Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα και Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Επιφυλακτικός για τη ρύθμιση είναι επίσης ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης, ενώ δημόσιο «όχι» έχει πει και ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης.

Αντίθετοι στη ρύθμιση έχουν δηλώσει ακόμη οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Κώστας Καραγκούνης, Βασίλης Γιόγιακας, Άννα Καραμανλή, Ανδρέας Κατσανιώτης. Επίσης επιφυλακτικοί για τη ρύθμιση εμφανίστηκαν οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Χρήστος Μπουκώρος.