Το «άλογο μπροστά από το κάρο» έβαλε χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τον δύσκολο δρόμο της παρουσίασης στους βουλευτές και στην κοινωνία της μεταρρύθμισης στο οικογενειακό δίκαιο, που θα επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και την υιοθεσία, όχι όμως και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οκτώ χρόνια ακριβώς μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας –και 4,5 χρόνια μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία– ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση αυτή, παρά τις αντιδράσεις εντός των κόλπων του κυβερνώντος κόμματος. Παρότι θα γίνει εκτενής διάλογος, το νομοθέτημα δεν θα αργήσει να έρθει προς ψήφιση, παρότι απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε, την οριστική απόφαση να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο την πήρε όταν άκουσε τις ιστορίες συγκεκριμένων παιδιών, αναφέροντας μάλιστα μία: «Μία μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Εάν συμβεί αυτό, η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Κανένα δικαίωμα. Το παιδί αυτό θα πάει σε ίδρυμα».

Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το ομόφυλο ζευγάρι στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ - Η μία δίνει μάχη με τον καρκίνο και αγωνιά για την τύχη του παιδιού της

Οι πέντε ειδήσεις της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη 

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά περιείχε ως προς το επίμαχο αυτό ζήτημα πέντε σημαντικές ειδήσεις:

1. Πρώτον, ότι η κομματική πειθαρχία δεν θα ισχύσει κατά την ψηφοφορία για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεπώς όποιος από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψηφίσει ή απέχει δεν θα υποστεί κυρώσεις. Η αποχή, μάλιστα, κατεβάζει και τον πήχη των θετικών ψήφων που απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο, ενώ δεν έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα με την καταψήφιση, γι' αυτό και φάνηκε να «κλείνει το μάτι» προς αυτή την επιλογή ο κ. Μητσοτάκης, για όσους βουλευτές επιλέξουν να μην το ψηφίσουν τελικά.

«Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές», επισήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

2. Δεύτερον, ούτε για τους υπουργούς τίθεται ουσιαστικά ζήτημα πειθαρχίας, αν και είναι εμφανές ότι ενδεχόμενη καταψήφιση θα αξιολογηθεί αρνητικά από τον ίδιο. «Για τους υπουργούς είπε (σ.σ.: ο πρωθυπουργός) ότι πρόκειται για συλλογική απόφαση. Εγώ θα έλεγα ότι οι υπουργοί έχουν μια αυξημένη υποχρέωση να σεβαστούν αυτή τη συλλογική απόφαση», ανέφερε λίγο αργότερα (στο Action24) ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

3. Η τρίτη είδηση αφορά παιδιά τα οποία είναι αυτή τη στιγμή σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών ανδρών και έχουν γεννηθεί από παρένθετες μητέρες – είτε σε χώρες του εξωτερικού όπου αυτό επιτρέπεται είτε στην Ελλάδα από μία γυναίκα, καθώς αυτό ήδη επιτρέπεται. Τα παιδιά αυτά, λοιπόν, θα αναγνωριστούν ως μέλη της οικογένειας αυτής, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται.

4. Η τέταρτη είδηση αφορά στην παραδοχή από την πλευρά του πρωθυπουργού ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αρκεί για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο, αφού αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. είναι αντίθετοι με αυτό και το κάλεσμα που απηύθυνε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να το στηρίξουν. «Ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

5. Η πέμπτη είδηση είναι ότι η συνέντευξη έκρυβε ένα mea culpa -εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας- για ένα πολιτικό γεγονός που ανήκει πλέον στην ιστορία, την καταψήφιση της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου και της αποποινικοποίησης της μοιχείας. «Το 1982, όταν ήρθε η μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο, και η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε διατάξεις οι οποίες τώρα μας φαίνονται απολύτως προφανείς: η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η ποινικοποίηση της οικογενειακής βίας, η δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της», είπε ο πρωθυπουργός.


Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Αναλυτικότερα, το πλαίσιο της ισότητας στον γάμο, όπως το παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ως εξής: Δύο άνδρες ή δύο γυναίκες θα μπορούν να παντρεύονται στην Ελλάδα με πολιτικό γάμο –όχι με θρησκευτικό– και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχει σήμερα ένα ετερόφυλο ζευγάρι, συμπεριλαμβανομένης της υιοθεσίας παιδιών.

Δεν θα μπορούν, ωστόσο, να προσφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κατά βάση δηλαδή σε παρένθετη μητέρα, ούτε θα επιτραπεί «ένας άνδρας μόνος του να μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί», όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο "Γονέας 1", "Γονέας 2"».