Καταπραϋντικά εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ότι λειτούργησε στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και δη ανάμεσα στους διαφωνούντες με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών βουλευτές η εμφάνιση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης.

Ήδη συνεργάτες του πρωθυπουργού ανιχνεύουν είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους είτε στις δημόσιες τοποθετήσεις υφυπουργών και βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας τάσεις μεταστροφής από την αρχικώς αρνητική στάση αρκετών εξ αυτών. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, όταν και θα εξηγηθεί πλήρως και σε κάθε λεπτομέρεια το κυοφορούμενο νομοσχέδιο, αναμένεται να καμφθούν οι αντιρρήσεις και άλλων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που μέχρι και την σήμερον διατυπώνουν ενστάσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.


Η κομματική πειθαρχία για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών 

Οι πολιτικοί παρατηρητές διαπιστώνουν ότι στη βελτίωση του κλίματος στις τάξεις της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει συμβάλει με τρόπο καθοριστικό η επιλογή του πρωθυπουργού να χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα με ευαισθησία, χωρίς, όπως λέγεται, να επιστρατεύσει τον κανόνα της κομματικής πειθαρχίας προκειμένου να αποσπάσει τη θετική ψήφο των βουλευτών του, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κοινωνικό ζήτημα για την εγχώρια κοινή γνώμη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πλήρως τις ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα και διαμηνύουν ότι δεν έχουν κανένα σκοπό να τραβήξουν το σκοινί, πυροδοτώντας μεγαλύτερη ένταση σε ένα ούτως ή άλλως… βαρύ κλίμα που επικρατεί προσώρας στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις δύο ενημερωτικές συναντήσεις, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς, ανάμεσα στους υπουργούς που έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν το εν λόγω νομοσχέδιο και στους «γαλάζιους» βουλευτές.

Την… μπαγκέτα της αναλυτικής επεξήγησης του υπό κατάθεση νομοσχεδίου έχει αναλάβει, όπως έχει γράψει εδώ και μέρες η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, που θα είναι και ο εισηγητής, ενώ το «μασάζ» στους ανησυχούντες βουλευτές έχουν αναλάβει κατά μείζονα λόγο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, και κατά περίπτωση ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», αρμόδια κυβερνητικά στελέχη περιγράφουν το υπό διαμόρφωση νομοθέτημα ως εξαιρετικά απλό, το οποίο θα προβλέπει την πλήρη ισοτιμία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στο οποίο δεν θα γίνονται αναφορές στην τεκνοθεσία, καθώς αυτή νομικά είναι συνεπαγόμενη στις περισσότερες των περιπτώσεων. Επίσης, το εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και ορισμένες μεταβατικές διατάξεις για ζευγάρια ομοφύλων που έχουν παντρευτεί στο εξωτερικό, αλλά και για τη μετατροπή του συμφώνου συμβίωσης σε πολιτικό γάμο.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ, που είναι χωρισμένοι αλφαβητικά σε δύο ομάδες, θα έχουν την ευκαιρία στα ραντεβού της ερχόμενης Δευτέρας και Τρίτης να υποβάλουν ερωτήσεις και να λυθούν απορίες και ενδεχόμενες παρεξηγήσεις.


Οι δύο αντιπρόεδροι

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ειδικού πολιτικού βάρους τη συμμετοχή στις ενημερωτικές συναντήσεις των δύο αντιπροέδρων του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη. Στην πρωθυπουργική έδρα θεωρούν ότι μετά τη συγκεκριμένη διαδικασία θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για τον αριθμό των διαφωνούντων βουλευτών αλλά και τα περιθώρια μεταστροφής μερίδας αυτών. Μολονότι δεν ομολογείται δημοσίως, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν εφικτό 100 και πλέον «γαλάζιοι» βουλευτές, ήτοι περισσότεροι από τα 2/3 της ΚΟ, να υπερψηφίσουν τελικώς το επίμαχο νομοσχέδιο. Σε αυτό θεωρείται ότι συμβάλλει και η διασταλτική ερμηνεία που έχει δώσει κατ’ εξαίρεση ο πρωθυπουργός στην έννοια της κομματικής πειθαρχίας, αλλά και στη διέξοδο της αποχής ως έντιμη στάση στην οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσώρας ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν θα υπερψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, χωρίς πάντως να αποσαφηνίζει για την ώρα εάν θα καταψηφίσει, εάν θα πάει στο «παρών» ή θα απέχει. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βορίδης είναι κατά πληροφορίες σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και εκτιμάται ότι τελικώς θα βρεθεί μία φόρμουλα για να μη βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος. Παραμένει ανοιχτό, εξάλλου, πώς θα αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου την αρνητική τοποθέτηση κυβερνητικών στελεχών, ωστόσο διαμηνύεται ότι η στάση καθενός αξιολογείται αυτοτελώς.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή