Τα νέα του καθήκοντα ως Διοικητής της 1ης Στρατιάς EU-ΟHQ ανέλαβε ο μέχρι πρόσφατα Διοικητής του Δ’Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλιος, από τον νυν Αρχηγό ΓΕΣ (και πρώην Διοικητή της Στρατιάς) Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, στη διάρκεια τελετής παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα» στην Λάρισα, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τιμών της Στρατιάς, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν σήμερα στη Λάρισα,  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτωνα.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Λάρισας Άννα Βαγενά και Βασίλειος Κόκκαλης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο Διοικητής Δ΄ ΣΣ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος και ο Διοικητής Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος, ο Γεν.Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί.



 Ποιος είναι ο Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλιος

Ο Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο οποίος κατάγεται από την Κασσάνδρα Χαλκιδικής και γεννήθηκε το 1965 στο Διδυμότειχο του Έβρου.

Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1983, από την οποία αποφοίτησε το 1987, με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού και υπηρέτησε σε μονάδες εκστρατείας με τα καθήκοντα του Διμοιρίτη, Διοικητή Λόχου και Αξιωματικού Γραφείου.

Έχει παρακολουθήσει τα βασικά σχολεία του Πεζικού και είναι απόφοιτος του Βασικού Σχολείου Πληροφοριών Στρατού των ΗΠΑ, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) καθώς και της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Το 2008 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή του 558 Μ/Κ ΤΠ.

Το 2011, συμμετείχε στο Επιτελείο  της διεθνούς δυνάμεως του ΝΑΤΟ (ISAF) στο Αφγανιστάν.

Ως ανώτερος αξιωματικός υπηρέτησε στο ΓΕΣ/Α2 ως Τμηματάρχης, ως Επιτελάρχης Σχηματισμού, στο ΓΕΣ/Α1 ως Τμηματάρχης, στην ΑΣΔΕΝ/ΔΙΣΧΕΔ ως Διευθυντής και στο στρατηγείο NRDC-ITA (στην Ιταλία) ως DCOS SPT DIV.

Το 2016, προήχθη σε Ταξίαρχο και ανέλαβε Υποδιοικητής στην ΙΙ Μ/Κ ΜΠ.

Το 2017, ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της 50 Μ/Κ ΤΑΞ «Αψός».

Το 2019, προήχθη σε Υποστράτηγο και ανέλαβε Διευθυντής Α΄ Κλάδου ΓΕΣ.

Το 2020, ανέλαβε τα καθήκοντα του Υποδιοικητή της ΑΣΔΥΣ.

Το 2021, τοποθετήθηκε ως Διευθυντής Α΄ Κλάδου στο ΓΕΕΘΑ.

Το 2022, προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Στις 17 Ιανουαρίου 2023, με απόφαση ΚΥΣΕΑ, ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή 1ης Στρατιάς/EU-OHQ.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στην «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Διεθνή Ασφάλεια» του Πανεπιστημίου Plymouth και κάτοχος Διπλώματος στις Διαπραγματεύσεις από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι γνώστης της Αγγλικής Γλώσσας και παντρεμένος με 3 παιδιά.