Με τον αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού να καταγράφει τις τελευταίες ημέρες δραματική αύξηση, τα «βλέμματα» των ειδικών και επιστημόνων στρέφονται στον αριθμό των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, που αναμένεται να επηρεάσει τους άλλους σημαντικούς «σκληρούς δείκτες» της επιδημίας, δηλαδή τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.

Ανησυχητικά τα νούμερα

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 2.065 νέα κρούσματα, με το 43% να καταγράφεται στην Αττική και το 12% στην Κρήτη.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι η απότομη αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 108 εισαγωγές ασθενών, όταν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου είχαν ανακοινωθεί μόλις 33 εισαγωγές.

Σε ποια νοσοκομεία

Το 54% των νέων ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 εισήχθη σε νοσοκομεία της Αττικής, με το «Σωτηρία», τον «Ευαγγελισμό», το «Αττικόν» και το «Γεννηματάς» να δέχονται και πάλι δεκάδες ασθενείς κατά την εφημερία τους και να σηκώνουν εκ νέου το βάρος των νοσηλειών σε αυτή τη φάση.

Πλέον, στο «Σωτηρία» νοσηλεύονται 114 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 48 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στον «Ευαγγελισμό» βρίσκονταν το περασμένο 24ωρο 30 ασθενείς σε κλινική και 16 στη ΜΕΘ.

Στο «Αττικόν» ήταν συνολικά 21 ασθενείς, άλλοι 23 στο «Γεννηματάς», 14 στο Ιπποκράτειο, 14 στο «Αλεξάνδρα».

Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ήταν χθες 630, με τους 225 να είναι σε ΜΕΘ και τους 139 διασωληνωμένους.

Πηγή ανησυχίας η Κρήτη

Τα 408 από τα 2.065 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε νησιά, ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% επί του συνόλου.

Από αυτά, τα 252 σημειώθηκαν στην Κρήτη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω της σημαντικής εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» στο νησί.

Οι κάτοικοι της Κρήτης δεν φαίνεται να έχουν πειστεί για τα οφέλη του εμβολιασμού, όπως μαρτυρούν τα αρκετά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο -όπου χθες καταγράφηκαν 114 νέα κρούσματα- έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 35% των πολιτών, στα Χανιά (42 κρούσματα) έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 36% και στο Ρέθυμνο (84 κρούσματα) το 33,5%, ενώ μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Λασιθίου (12 κρούσματα) η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 48%.

Στα νοσοκομεία της Κρήτης χθες έγιναν 8 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται άλλοι 35 ασθενείς με λοίμωξη covid-19.