Δίχως τέλος είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στη χώρα, με τις εισαγωγές να ξεπερνούν καθημερινά τις 400 και τις ΜΕΘ να έχουν γεμίσει ασφυκτικά.

Δραματικές είναι οι εφημερίες στα νοσοκομεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί αναγκάζονται να διασωληνώσουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τα δυσκολότερα Χριστούγεννα από την αρχή της πανδημίας, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εκατόμβη νεκρών τις επόμενες μέρες. Αθήνα και Θεσσαλονίκη χθες έσπασαν ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ και στο Ηράκλειο της Κρήτης οι ειδικοί διαπιστώνουν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που ξεπερνάει το 400%.

Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού κρούει ο καθηγητής, Νίκος Τζανάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποκλείεται στις αρχές Δεκεμβρίου οι μολύνσεις από COVID να εκτοξευθούν στις 11.000 ημερησίως.

Η συζήτηση για τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων για τους ανεμβολίαστους παραμένει ανοιχτή. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείαςαπέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής διενέργειας rapid test για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ.

«Έκρηξη» στο ιικό φορτίο έξι περιοχών

Την ίδια ώρα, «έκρηξη» στο ιικό φορτίο στα λύματα έξι περιοχών της χώρας δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, δραματική αύξηση κατά 433% σημειώθηκε στο ιικό φορτίο στο Ηράκλειο, ακολουθεί η Κέρκυρα με 271%. Τεράστια αύξηση κατά 157% κατεγράφη στα Χανιά, και ακολουθεί ο Άγιος Νικόλαος με 95%, το Ρέθυμνο με 86% και η Αλεξανδρούπολη με 37%.

Εφιαλτικές οι εφημερίες

Εφιαλτικές παραμένουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία της επικράτειας. Γιατροί και νοσοκόμοι βρίσκονται στα όριά τους.

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και στη Βόρεια Ελλάδα, με μία ακόμα εφημερία στα όρια της ασφυξίας στο Ιπποκράτειο, όπου είναι γεμάτες και οι 28 κλίνες ΜΕΘ, και 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Με αφορμή το έγγραφο που έστειλε στους Διοικητές των υγειονομικών Περιφερειών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με το οποίο καλεί τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80%, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι δε θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν.

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στον Ευαγγελισμό ξεκίνησε νέα εφημερία και ήδη η πληρότητα αγγίζει το «κόκκινο», καθώς έχει φτάσει στο 90%, τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ.

Στο Ιπποκράτειο κατά τη διάρκεια της εφημερίας σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών, οι οποίες στο σύνολό τους έφτασαν τις 94, ενώ 28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται ΜΕΘ, και 8 σε ΜΑΦ.

Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκινάει την εφημερία χωρίς κενό κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Επίσης, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας άφησε την τελευταία του πνοή ένας καρδιολόγος 41 ετών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ανεμβολίαστος και νοσηλευόταν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Πάτρα: Σε υψηλά επίπεδα οι νοσηλείες

Εφιαλτική ήταν και η εφημερία στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα με δεκάδες διακομιδές. Παράλληλα, σε λίγες ημέρες είναι και ο εορτασμός του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Ανδρέα, με τις αρχές να φοβούνται το συνωστισμό.

Στα ύψη παραμένουν οι νοσηλείες στην Πάτρα. Ειδικότερα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης νοσηλεύονται 90 άτομα στην κλινική, 13 στη ΜΕΘ, 2 στην Παιδιατρική και το μωράκι δύο μηνών στη ΜΕΘ της Παιδιατρικής Κλινικής.

Στον «Άγιο Ανδρέα», 70 νοσηλεύονται στην κλινική covid 19 και 9 στη ΜΕΘ, ενώ εχτές δύο γυναίκες που νοσηλεύονταν στην εντατική άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Παράλληλα, έκτακτη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να συμφωνηθούν μέτρα ώστε να μην υπάρξει διασπορά του κοροναϊού στην Πάτρα, κατά την γιορτή του Πολιούχου την προσεχή Τρίτη, καθώς ήδη η εκτόξευση των κρουσμάτων στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες υγείας.

Συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, και εκπροσώπους της Αστυνομίας και των υγειονομικών παραγόντων για να αποφασίσουν πως θα γίνει ο εορτασμός με ασφάλεια για την δημόσια υγεία και τήρηση των μέτρων προστασίας από το ιό.