Ολοένα και φουντώνει η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας με τη μία περιοχή μετά την άλλη να χρωματίζονται στο «πορτοκαλί». Το ίδιο ισχύει και για πολλά νησιά.

Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Τσιόδρα η μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά 44% πιο μεταδοτική από τη βρετανική, η οποία ήταν πολύ πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού.

Συναγερμός και πάλι στα νησιά

Τα κρούσματα στα νησιά αλλά και οι νοσηλείες αυξάνονται ραγδαία, πράγμα που έχει σημάνει συναγερμό τόσο στις τοπικές αρχές όσο και στην πολιτική προστασία.
Νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα ενδέχεται να εφαρμοστούν σε πολλές περιοχές, με τη μάσκα να επιστρέφει υποχρεωτικά στα σοκάκια των νησιών.

Τα κύματα των τουριστών σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων έφεραν πολλά νησιά ένα βήμα πριν το «κόκκινο». Ζάκυνθος, Λέρος, Κέρκυρα, Κως, Λέσβος, Σίφνος, Σέριφος, Μήλος, Αντίπαρος και Ρόδος καταγράφουν καθημερινά δεκάδες κρούσματα.

Καμπανάκι για πολλές περιοχές

Μετά από μήνες Πιερία, Καρδίτσα, Αχαΐα και Κόρινθος ανεβαίνουν επίπεδο επικινδυνότητας, ενώ πλέον ολόκληρη η Κρήτη βρίσκεται σε αυξημένη επιτήρηση καθώς μετά το Ηράκλειο και Ρέθυμνο, Λασίθι και Χανιά κατακτήθηκαν από την παραλλαγή Δέλτα.
Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου ήχησε όμως και για τη Θεσσαλονίκη.

Αυξήθηκαν κατά 70% οι εισαγωγές

Χρειάστηκε μόλις ένας μήνας για να γεμίσουν και πάλι κλινικές και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών με ασθενείς με κοροναϊό.
Από την προηγούμενη εβδομάδα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 70%. Χαρακτηριστικό είναι ότι Δευτέρα οι εισαγωγές ήταν 141 και χθες έφτασαν τις 173. Σύμφωνα με μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα υπεύθυνο είναι το στέλεχος Δέλτα που είναι 44% πιο μεταδοτικό από τη βρετανική παραλλαγή.

Ο έλεγχος της διασποράς είναι το μεγάλο στοίχημα, καθώς οι ειδικοί θέλουν να δουν τους επιδημιολογικούς δείκτες να υποχωρούν πριν τον δεκαπενταύγουστο.

Οι αεροδιακομιδές ασθενών με κοροναϊό ξεκίνησαν εκ νέου

Χθες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα δύο ασθενείς από την Πάρο και μια γυναίκα από τη Μύκονο. Όλοι τους βρίσκονται στο Αττικό νοσοκομείο και οι γιατροί είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της υγείας τους, καθώς δεν έχει χρειαστεί να διασωληνωθούν.
Στο Αττικό εχθές έγιναν 21 εισαγωγές, με την αύξηση των εισαγωγών να ανησυχεί τους ειδικούς. Παράλληλα, διασωληνώθηκε και μία κοπέλα 28 ετών.