Σε «υγειονομικό κλοιό» λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα βρίσκεται η χώρα, καθώς η νέα αυτή παραλλαγή δε διστάζει να δείξει πως «δε μασάει», καθώς απειλεί κυρίως ανεμβολίαστους και νεαρότερους σε ηλικία.

Ειδικότερα, αυτήν την περίοδο η πορεία του ιού, είναι επιθετικότερη συγκριτικά με το δεύτερο και το τρίτο κύμα, ενώ σε συνδυασμό με το «φρένο» που έχουν πατήσει οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, οι ειδικοί φοβούνται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ευάλωτο Σύστημα Υγείας.

Ακόμη, με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Δέλτα που ήδη εντοπίζεται στο 30% με 35% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 ημέρες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα επικρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι το στέλεχος αυτό είναι 60% πιο μεταδοτικό γι’ αυτό «πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί».

70πλάσια τα κρούσματα φέτος σε σχέση με πέρσι

Ενδεικτικό είναι ότι τις 13 πρώτες μέρες του Ιουλίου φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, είχαμε 70πλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων. Τότε, στο διάστημα αυτό είχαμε συνολικά 394 διαγνώσεις ενώ φέτος έχουμε 21.598.

Αναλυτικά:

  • Την 1η Ιουλίου του 2020, είχαμε συνολικά 3.432 κρούσματα τα οποία στις 13 Ιουλίου 2020 είχαν φτάσει τις 3.826, ήτοι 394 νέες διαγνώσεις
  • Την 1η Ιουλίου του 2021, είχαμε συνολικά 423.185 κρούσματα τα οποία χθες 13 Ιουλίου 2021 είχαν φτάσει τις 444.783, ήτοι 21.598 νέες διαγνώσεις
  • Χθες εξάλλου καταγράφηκαν 3.109 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, ενώ την ίδια μέρα πέρσι είχαν καταγραφεί μόλις 24 νέα κρούσματα, σε 24 ώρες.

Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα

Ειδικοί προειδοποιούν για απότομη κλιμάκωση του κοροναϊού στα τέλη του Αυγούστου, και κάποιοι όπως ο Νίκος Σύψας κάνουν λόγο ακόμη και για 15.000 με 20.000 κρούσματα την ημέρα… Εκτίμηση, η οποία δεν είναι άτοπη, καθώς αν δεν επιτευχθεί η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που αποτελούν και το αντίδοτο στην μετάλλαξη Δέλτα, ο κοροναϊός, είναι πολύ εύκολο να προσβάλει ανεμβολίαστες ευπαθείς ομάδες και να προκαλέσει πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μία εβδομάδα, στις 6 Ιουλίου 2021, είχαμε 1.797 κρούσματα και πριν δύο εβδομάδες στις 29 Ιουνίου, τα κρούσματα ήταν 605. Ανησυχία όμως προκαλούν και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς από τις 40 έως 45 καθημερινά, σκαρφάλωσαν στις 112.

Αναμένονται μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων το επόμενο διάστημα

Όπως τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης, αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός είναι πολυ πιθανό να γίνει πραγματικότητα το σενάριο που διατύπωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας για 15.000 με 20.000 ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες», είπε.

Ποιες περιοχές προβληματίζουν

Η ευρεία διασπορά του κοροναϊού επαληθεύεται από τις μετρήσεις και τις αναλύσεις των λυμάτων. Μέσα σε μία εβδομάδα, σημαντική αύξηση παρουσίασε το ιικό φορτίο στα λύματα:

Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, η μεγάλη διασπορά ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη «αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη». «Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ότι περιμέναμε το νούμερο 3.000» τόνισε κ. Θωμαΐδης μετά τα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, θυμίζοντας πως ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα φτάναμε σε τέτοιους αριθμούς στις αρχές Αυγούστου.

Υπογράμμισε δε ότι τα τρία όπλα που έχουμε για την αναχαίτιση του κοροναϊού είναι η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, η αυξημένη ιχνηλάτηση και ο περιορισμός των κρουσμάτων και τα περιοριστικά μέτρα.