«Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε εμβολιασμούς για να σταματήσουμε την εξέλιξη της διασποράς», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ερωτηθείς γιατί δεν μπαίνουν υψηλότερα ηλικιακά όρια στο εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Σκουτέλης απάντησε: «Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε επιδημιολογικό φορτίο μέτριο προς βαρύ. Μην ξεχνάτε ότι ναι μεν είναι φοβεροί και πρωτοφανείς για την Ελλάδα τουλάχιστον οι ρυθμοί εμβολιασμού, πραγματικά πολύ εντυπωσιακοί αλλά είμαστε με διπλή δόση εμβολιασμένοι περίπου το 20% που είναι μικρό άρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμη».

Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου, ο καθηγητής ανέφερε: «Αυτό κανένας δεν το ξέρει οι λόγοι που κάνουμε επαναληπτικές δόσεις εμβολίων είναι δύο. Πρώτον για να ενισχύσουμε το επίπεδο ανοσίας παραδείγματος χάριν στον τέτανο κάνουμε κάθε δέκα χρόνια ή στην ηπατίτιδα Β κάθε τριάντα χρόνια. Γιατί το κάνουμε ενώ είναι το ίδιο το μικρόβιο του τετάνου εδώ και αιώνες, δεν έχει αλλάξει; Απλώς το κάνουμε για να δώσουμε μια ώθηση στο ανοσολογικό σύστημα».

«Ο δεύτερος λόγος που κάνουμε επανειλημμένα εμβόλια, όπως της γρίπης είναι ότι τα στελέχη τα φετινά είναι λίγο διαφορετικά από τα περσινά άρα το εμβόλιο το περσινό δεν καλύπτει όλα τα στελέχη τα φετινά. Για αυτό κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η ανακάλυψη γερμανών επιστημόνων σε σχέση τις θρομβώσεις από τα εμβόλια μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, επισήμανε: «Ναι βεβαίως με την έννοια να αλλάξει λίγο το εμβόλιο. Μακάρι να γίνει γρήγορα γιατί δεν φτάνει η μαζικότητα των εμβολιασμών χρειάζεται και ταχύτητα. Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα γιατί αν είναι να γίνει σε δύο χρόνια θα έχουν πεθάνει τόσοι που δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο. Καλό θα είναι αυτή η αλλαγή που θα γίνει στο μόριο του αδενοιού, της ακίδας να γίνει γρήγορα».

Για το τεστ αντισωμάτων, διευκρίνισε: «Όλος ο κόσμος κάνει αντισώματα ενώ δεν υπάρχει από κανένα διεθνή οργανισμό ή εθνικό σύσταση για τέτοιου είδους μέτρηση γιατί δεν έχει νόημα. Είτε πολύ ψηλά τα βρεις είτε πολύ χαμηλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω».

«Σε μνήμη αυτών που πεθαίνουν κάθε μέρα σε όλο τον πλανήτη καλό θα είναι να φωνάξουμε όλοι «τρέξτε να εμβολιαστείτε», δήλωσε επιπρόσθετα.