«Όσοι δεν πήραν σκληρά μέτρα όπως στην Ελλάδα πληρώνουν το τίμημα του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ήταν υπερβολικά τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Σκουτέλης επισήμανε ότι «αν είναι κάποιος που πήρε σκληρά μέτρα, εκτός από τους Κινέζους και μερικές άλλες λίγες χώρες, είμαστε και εμείς».

«Όλοι οι άλλοι δεν πήραν σκληρά μέτρα και για αυτό πλήρωσαν το τίμημα. Δεν υπάρχουν σκληρά ή μη σκληρά μέτρα, υπάρχουν αποτελεσματικά και μη αποτελεσματικά μέτρα, εμείς τα πήραμε έγκαιρα και αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν είχαν επίπτωση στην οικονομία; Όλα έχουν το τίμημά τους αλλά και οι άλλοι που διάλεξαν την οικονομία τελικά δεν κάνανε τίποτα από τα δύο, και την οικονομία πληγώσανε και τον κόσμο αφήσαν να πεθάνει. Άρα γιατί να έχουμε αμφιβολίες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι «είμαστε προς το τέλος της ιστορίας, για αυτό και επιμένουμε, ας κάνουμε λίγη προσπάθεια ακόμη τηρώντας τα απλά στοιχειώδη μέτρα γιατί δεν έχουμε και τίποτα άλλο να κάνουμε». «Απόσταση, αερισμός χώρων, μάσκες και πλύσιμο χεριών να τα κάνουμε όσο μπορούμε πιο πειθαρχικά ώστε να μην έχουμε προβλήματα», τόνισε.

«Είμαστε προς το τέλος της στρατηγικής. Η στρατηγική είναι εγκλεισμός και μετά σταδιακή άρση των μέτρων», υπογράμμισε.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Σκουτέλης εξέφρασε την ελπίδα ότι «στα μέσα Ιουλίου να έχουν αρθεί τελείως τα μέτρα και να έχουν αρθεί σωστά ώστε να μην έχουμε παράπλευρές απώλειες».

Για το επόμενο κύμα του χειμώνα, σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί ξέρει και πως όλα είναι πιθανά...».

«Δεν ξέρει κανένας ούτε τι φαρμακευτικά όπλα θα υπάρχουν μέχρι τότε, ούτε αν θα υπάρχει εμβόλιο και το κυριότερο θα είμαστε εκπαιδευμένοι πλέον ατομικά ο καθένας αλλά και το σύστημα τότε ώστε αν έρθει εξίσου άσχημο κύμα να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε έχοντας μαζί μας την εκπαίδευση και την εμπειρία που προηγουμένου κύματος. Θα είμαστε πολύ πιο σωστοί και πιο αποτελεσματικοί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα ήταν σωστό να ανοίξουν γρηγορότερα οι παραλίες, δήλωσε: «Νομίζω ότι ήδη συζητείται αρκετά σοβαρά και με μεγάλες πιθανότητες προς αυτή την κατεύθυνση δηλαδή όσον αφορά τις οργανωμένες παραλίες και όσον αφορά τα καταστήματα εστίασης. Με την έννοια ότι ο στόχος είναι να απλωθεί ο κόσμος, να μην είναι συσσωρευμένος σε μια πλατεία ή σε μια παραλία χωρίς κανόνες. Αν αυτό το άπλωμα γίνει σε οργανωμένες δομές, όπως οι οργανωμένες παραλίες και τα εστιατόρια που έχουν ήδη ετοιμαστεί έτσι ώστε να απέχουν 1,5 μέτρο κλπ τότε νομίζω ότι θα είναι πολύ καλύτερα για αυτό γίνεται σοβαρή συζήτηση να γίνει το άνοιγμα αυτών των δομών, οργανωμένες παραλίες και εστίαση πιο νωρίς από ότι είχε προγραμματιστεί».

Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολίου, ανέφερε ότι «φάρμακα αυτή τη στιγμή αποτελεσματικά με γενετική θεραπεία δεν φαίνονται στον ορίζοντα, αυτό όμως πραγματικά σε περιπτώσεις πανδημιών σώζει είναι το εμβόλιο».

«Το εμβόλιο όμως επειδή είναι μια ενεργητική παρέμβαση της ιατρικής κοινότητας στον πληθυσμό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ασφάλεια του», επισήμανε ο καθηγητής.

Παράλληλα διευκρίνισε πως «θεραπεία παίρνουν αυτοί οι οποίοι νοσούν, εμβόλιο όμως θα κάνουν όλοι που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πάρα-πάρα πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου και για αυτό κρατάει πολύ καιρό η ανάπτυξη ενός εμβολίου».

«Πιστεύω ότι αρχές του χρόνου (θα υπάρξει εμβόλιο )... το θέμα δεν είναι πότε θα βγει το εμβόλιο, το θέμα είναι πότε θα αρχίσει να διατίθεται για τους έλληνες πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μη νομίζετε ότι ταυτόχρονα θα το πάρει ο έλληνας πολίτης με τον αμερικανό ή με τον κινέζο πολίτη. Άρα λοιπόν είναι και θέμα παραγωγής. Άρα αρχές του χρόνου στην καλύτερη περίπτωση», εκτίμησε ο κ. Σκουλέτης.