«Επειδή οι Έλληνες έχουν την συνήθεια να γεμίζουν την καρδάρα και μετά να την κλοτσάνε για αυτό καλό θα είναι να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, τα οποία με παγκόσμια αναγνώριση μας έχουν βάλει στην καλύτερη θέση».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων αναφορικά για το αν υπάρχει φόβος να σταματήσουν οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, ο καθηγητής Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Αθανάσιος Σκουτέλης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

«Δεν έχουμε φτάσει εκεί που πρέπει ώστε τα μέτρα να σταματήσουνε, πρέπει να συνεχίσουμε ευλαβικά να τα τηρούμε γιατί είναι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο σε αυτή τη συγκυρία. Όλα τα άλλα και τα φάρμακα, και τα πιθανά εμβόλια και οι μονάδες και οι εντατικές και οι αναπνευστήρες είναι επικουρικά. Αυτή τη στιγμή το κύριο μέτρο είναι αυτό», τόνισε ο κ. Σκουτέλης.

Για το δημόσιο σύστημα υγείας, ο καθηγητής σημείωσε ότι «μπορεί να γίνονται προσπάθειες αλλά έχουμε ένα σύστημα το οποίο μπάζει από παντού, και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και σε επίπεδο νοσοκομείων». «Παρόλα αυτά προσπαθούμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνουμε ξαφνικά άριστο», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θα βρεθεί το εμβόλιο απλώς θα αργήσει αλλά μέχρι τότε πρέπει να επιβιώσουμε και για να επιβιώσουμε θα πρέπει να κάνουμε φυσική απομάκρυνση ο ένας από τον άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι «αν ο καθένας πει ότι ‘’δεν το κάνω με προσωπικό ρίσκο’’ το θέμα είναι ότι παίρνει στο λαιμό του και όλους τους γύρω άρα δεν δικαιούται κανένας να πει ‘’δεν εφαρμόζω τα μέτρα’’». «Έχουμε ήδη δει πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα, δεν το κρύβουμε και όλοι αισθανόμαστε περήφανοι και ικανοποιημένοι για αυτό αλλά προς θεού αυτό μην οδηγήσει σε χαλαρότητα γιατί και θα χάσουμε ότι κερδίσαμε αλλά κυρίως θα φορτωθούμε ότι κακά συσσωρεύσαμε μέχρι τώρα και μόνο αυτά», τόνισε ο κ. Σκουλέτης.

Για τα φάρμακα, ο καθηγητής σημείωσε ότι «τη χλωροκίνη, την κολχικίνη, όλα αυτά ας αφήσουμε τους γιατρούς να αποφασίσουν». «Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι θετικό, σίγουρα δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής το φάρμακο για τον ιό και δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει για αυτό χρησιμοποιούμε συνδυασμούς μήπως τυχόν μπορέσουμε και πετύχουμε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα από το να μη δώσουμε τίποτα», συμπλήρωσε επιπρόσθετα ο κ. Σκουλέτης. «Είναι θέμα του γιατρού να επιλέξει τι θα δώσει στον συγκεκριμένο ασθενή», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα test ανίχνευσης του ιού, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα test γίνονται εκεί που πρέπει να γίνονται». «Θα θεωρήσουμε ότι και εμείς και ο απέναντί μας είμαστε μολυσματικοί και πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε μολυσματικοί ο ένας προς τον άλλο άρα είτε είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς και το ξέρουμε, είτε δεν το ξέρουμε η συμπεριφορά μας και η στάση μας είναι ίδια, μένουμε σπίτι και κρατάμε αποστάσεις», διευκρίνισε. «Στη φάση αυτή που έχουμε την επιδημία σε ελεγχόμενη έξαρση δεν έχουν κανένα νόημα», επισήμανε.

«Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι όχι με τα μέτρα αλλά με την υπομονή τους. Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί μας περιμένει και άλλος δρόμος μπροστά μας, είμαστε στην αρχή του μαραθωνίου», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα αρθούν τα μέτρα, ο κ. Σκουλέτης τόνισε ότι «δεν πρόκειται με τίποτα να αρθούν όλα τα μέτρα μαζί, θα αρθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου εβδομάδων».

«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ενώ είχε πέσει κοντά στο μηδέν ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων όταν άρχισε η άρση των μέτρων η καμπύλη άρχισε και ανέβαινε, για αυτό θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή», επισήμανε. «Είναι πολύ πιο δύσκολο να αποφασίσεις πότε και πως θα άρεις τα μέτρα από το να τα επιβάλεις», κατέληξε.