«Η κίνηση Ερντογάν αλλάζει το καθεστώς σε μικρό τμήμα της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακόμη τόνισε πως από την 1η Οκτωβρίου τα μαθήματα στα πανεπιστήμια θα είναι δια ζώσης σημειώνοντας πως στα αμφιθέατρα θα είναι οι εμβολιασμένοι φοιτητές και όσοι έχουν νοσήσει.

Τέλος προανήγγειλε εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις εξαγγελίες Ερντογάν, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε: «Ο Ερντογάν με αυτό που έκανε έδειξε ότι αλλάζει το καθεστώς σε ένα πολύ μικρό τμήμα δηλαδή ήθελε να τους δείξει ότι «εγώ προχωράω στον σχεδιασμό μου» χωρίς όμως να κάνει κάτι ακραίο που θα τους εξοργίσει. Άρα δείχνει έναν Ερντογάν πολύ προσεκτικό. Αυτό που έκανε είναι σαφώς παραβίαση. Είναι παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και για αυτό το λόγο η Κυπριακή Δημοκρατία από ότι αντιλαμβάνομαι εξετάζει αν θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αναφορικά με το χειμερινό πανεπιστημιακό εξάμηνο, ο Άγγελος Συρίγος διευκρίνισε: «Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν δια ζώσης από την 1η Οκτωβρίου και μετά, είναι καθολικό αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σίγουρα μέσα στην αίθουσα θα είναι οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουμε πιστοποιητικό ότι έχουνε νοσήσει από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι πάνω στο τραπέζι. Θα έχουμε φτιάξει εμβολιαστικά κέντρα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις για να διευκολύνονται οι φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί, να μπορούν να εμβολιαστούν άμεσα και συνεργαζόμαστε στενά με τις πανεπιστημιακές αρχές, που ήδη μας έχουν υποδείξει χώρους μέσα στα πανεπιστήμια, για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα για να πάει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός».

Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς, ο κ. Συρίγος απάντησε: «Πιστεύω ότι ό,τι θα ισχύσει για τους φοιτητές πρέπει να ισχύσει και για τα μέλη ΔΕΠ, για τους καθηγητές και για το διοικητικό προσωπικό και όλους όσους είναι μέσα στα πανεπιστήμια».