«Μπορούμε να παρεμβαίνουμε πλέον θεραπευτικά σε ενδεχόμενο θρομβώσεων από τη χρήση των εμβολίων κατά του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε ότι η ινδική παραλλαγή δεν θα έρθει στην Ελλάδα σε μεγάλη κλίμακα, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Παράλληλα εκτίμησε ότι οι Έλληνες θα κάνουν καλό καλοκαίρι, ενώ θα υπάρξει ύφεση της πανδημίας.

Ακόμη ανέφερε πως όσοι έχουν νοσήσει με κοροναϊό θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο μετά από δύο με τρεις μήνες, καθώς έχουν ήδη ανοσία και είναι ήδη σαν να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Τέλος, τόνισε ότι ακόμα και αν το κάνουν μέσα σε ένα μήνα δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το ενδεχόμενο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε: «Η πιθανότητα να πάθει κάποιος θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πραγματικά μηδαμινή. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι φοβούνται οι γυναίκες που είναι κάτω από 50 ετών γιατί εκεί είναι το εξαιρετικά σπάνιο αυτό πράγμα είναι λίγο λιγότερο σπάνιο και είναι οι ίδιες γυναίκες που με μεγάλη ευκολία παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια για ιατρικούς ή άλλους λόγους που εξαπλασιάζουν τον κίνδυνο θρόμβωσης. Εκεί δεν τους ενοχλεί ο κίνδυνος θρόμβωσης... Θα ήθελα να πω κάτι που δεν έχει ακουστεί πάρα πολύ πλέον ξέρουμε το μηχανισμό που συμβαίνει αυτή η εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή και αν συμβεί μπορούμε να επέμβουμε και θεραπευτικά, δεν είναι όπως στην αρχή που δεν ξέραμε τι γινότανε και κάποιοι άνθρωποι πήραν και λάθος θεραπεία, όχι στην Ελλάδα στο εξωτερικό, και έχασαν την ζωή τους».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Παυλάκη, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε: «Ο κ.Παυλάκης είναι ένας πολύ καλός επιστήμονας ο οποίος βασικά στη ζωή του έχει ασχοληθεί με το AIDS. Το AIDS και ο κορονοϊός μεταδίδονται με λίγο διαφορετικούς τρόπους οπότε καλό είναι να μην γινόμαστε ειδικοί επί όλων των θεμάτων πολλώ μάλλον δε όταν κρίνουμε μια χώρα που τα έχει πάει καλύτερα από το δική μας χώρα γιατί ο κ. Παυλάκης μπορεί να είναι Έλληνας αλλά ζει σε μια άλλη χώρα που δεν τα κατάφερε τόσο καλά όσο εμείς. Καλό είναι λοιπόν αυτού του τύπου οι κριτικές να μην υπάρχουν διότι δεν συνεισφέρουν σε κάτι ιδίως όταν δεν είμαστε ειδικοί».

Για τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής διευκρίνισε: «Οι μέχρι τούδε περιγραφείσες μεταλλάξεις ευτυχώς καλύπτονται από τα εμβόλια. Έχω την αίσθηση ότι αν υπάρξουν πολλές μεταλλάξεις θα γίνουν στον τρίτο κόσμο που δεν θα έχει προλάβει να εμβολιαστεί. Γενικώς η Ελλάδα δεν δέχεται πολλούς τουρίστες από την Ινδία και ακόμα και τώρα στην Ινδία δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη, υπάρχει υποψία ότι το στέλεχος που έχει περιγραφεί εκεί είναι λίγο πιο μεταδοτικό, δεν τρέμουμε προς το παρόν. Οι μέχρι τώρα περιγεγραμμένες μεταλλάξεις δεν προκαλούν τρόμο και νομίζω ότι σε αντίθεση με την πρόβλεψη του κ. Παυλάκη το καλοκαίρι οι Έλληνες θα κάνουν ένα καλό καλοκαίρι με την επιδημία σε τρομερά μεγάλη ύφεση».

Για την αξιοπιστία των self test, ανέφερε: «Το ότι τα self test έχουν μικρότερη διαγνωστική αξία από το μοριακό τεστ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το να έχουμε μερικά self test ψευδώς θετικά δεν είναι πρόβλημα γιατί αυτά θα επανελέγχουν με ένα τεστ υψηλότερης ακριβείας και ως εκ τούτου θα μάθουν την αλήθεια, αντίθετα πολλά από τα self test που βγαίνουν θετικά επιβεβαιώνονται εκ των υστέρων και εκεί κερδίζουμε το ότι αυτοί οι άνθρωποι που δεν θα μάθαιναν ποτέ ότι έχουν κορονοϊό το μαθαίνουν. Είναι ένα πολύ βοηθητικό εργαλείο, πολύ σημαντικό ώστε να βρίσκουμε θετικούς, να τους επιβεβαιώνουμε εκ των υστέρων ώστε αυτοί να απομονώνονται και να μειώνεται η διασπορά, δεν είναι πανάκεια».

Ερωτηθείς πότε θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν νοσήσει από κοροναϊό, απάντησε: «Δεν θα πάθει κανένας τίποτα αν το κάνει στο δίμηνο ή και στο μήνα πάνω. Η φυσική νόσηση από τον κορονοϊό είναι σαν να έχουμε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Η λογική του τριμήνου είναι ότι ένας που έχει νοσήσει για το επόμενο τρίμηνο είναι σχεδόν σίγουρα προστατευμένος γιατί έχει φυσική ανοσία άρα τη στιγμή που δεν έχουμε άπειρα εμβόλια ας διαθέσουμε τα εμβόλια αυτά στους συμπολίτες μας που δεν έχουν νοσήσει να καλυφτούν πρώτα αυτοί γιατί εμείς είμαστε καλυμμένοι και εκ των υστέρων καλυπτόμεθα και εμείς που έχουμε νοσήσει».