Για νόσο ανεμβολίαστων έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Καλοκαιρινά ραντεβού» με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, τονίζοντας πως το 99% αυτών που νοσηλεύονται ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστοι.

«Το 99% αυτών που νοσηλεύονται ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστοι, πρόκειται πλέον περί νόσου ανεμβολίαστων ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Ο εμβολιασμένος και να νοσήσει, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, θα το περάσει σαν μια ίωση η οποία θα τον ταλαιπωρήσει μια-δυο μέρες σπίτι του, καμία σχέση με το σοβαρό σύνδρομο που μπορεί να πάθει κανένας αν νοσήσει από κοροναϊό, και ταυτόχρονα οι σπάνιες περιπτώσεις που θα νοσηλευτούν θα νοσηλευτούν σε μια απλή κλίνη νοσοκομείου και όχι στην εντατική και βεβαίως δεν θα χαθούνε ζωές», συνέχισε και συμπλήρωσε:

«Θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε και με έναν άλλο τρόπο: 3.000 περίπου κρούσματα τον Νοέμβριο που δεν είχαμε εμβόλια κάνανε 100 με 120 θανάτους την ημέρα, 3.000 κρούσματα τον Μάρτιο που είχαμε αρχίσει να εμβολιάζουμε κάνανε 70-80 θανάτους, 3.000 κρούσματα τώρα κάνουν 10-15 θανάτους».

Για την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού

Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι η καμπάνια για τον εμβολιασμό πρέπει να γίνει πιο έντονη και «να συμμετάσχουν σε αυτή όχι μόνο γιατροί αλλά ινδάλματα των κοινωνικών ομάδων στα οποία οι γιατροί δεν έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα».

«Δηλαδή εγώ σαν καθηγητής ιατρικής δεν έχω διεισδυτικότητα στον 20χρονο ο οποίος νοιώθει ότι εξαιτίας του ότι είναι νέος δεν αναφέρεται σε γιατρό, εκεί ίσως ο Τσιτσιπάς, ο Τεντόγλου, ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής ή ένας μεγάλος καλλιτέχνης να έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή άρα πρέπει να επιστρατευτούν τέτοιες κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες να οδηγήσουν ένα ποσοστό συμπολιτών μας που το βλέπει λίγο χαλαρά το θέμα να κατανοήσουν το πρόβλημα», δήλωσε.

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι «υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι σε κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας αυτό είναι απαραίτητο για επιστημονικούς λόγους δηλαδή άνθρωποι που παίρνουν βαριά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, φάρμακα δηλαδή που εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να φτιάξει αντισώματα και αμυντικά κύτταρα άρα ο εμβολιασμός είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικός σε αυτούς τους ανθρώπους έχει φανεί ότι αν κάνουν μια τρίτη δόση το ποσοστό των ανθρώπων που ανταποκρίνεται αλλά και το μέγεθος της ανοσολογικής απόκρισης αυξάνει κατά κόρον.

Άρα αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους προστατεύσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται με μια τρίτη δόση».

«Από εκεί και πέρα το πότε ακριβώς το σύνολο του πληθυσμού θα χρειαστεί μια τρίτη δόση δεν είναι επιστημονικά σαφές. Προφανώς οι ηλικιωμένοι επειδή έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό από τους νέους θα χρειαστούν πιο γρήγορα, προφανώς αυτοί που εκτίθενται σε υψηλά φορτία όπως οι υγειονομικοί πιθανώς θα χρειαστούν πιο γρήγορα», συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος και συμπλήρωσε:

«Όλα τα κράτη που βλέπετε να παίρνουν τέτοιου είδους αποφάσεις το κάνουν με όχι πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση. Δηλαδή το Ισραήλ έχει υπογράψει ειδική συμφωνία με την Pfizer να αποτελεί ένα χώρο που δοκιμάζονται στο πεδίο τα όποια επιστημονικά ερωτήματα χρειάζεται να απαντηθούν για αυτό έχει αρχίσει να εμβολιάζει με τρίτη δόση όλους τους ανθρώπους πάνω από τα 60».

«Φαίνεται ότι για τους πρώτους εννιά μήνες μάλλον είμαστε πλήρως καλυμμένοι, το πρόβλημα είναι το στέλεχος Δέλτα το οποίο έχει μια μεγαλύτερη διαφυγή, όχι τρομερή όμως, στα εμβόλια από ότι τα προηγούμενα στελέχη οπότε υπάρχει ένα ζήτημα εάν πρέπει να εμβολιαστούμε με τρίτη δόση άμεσα ή αν θα πρέπει να περιμένουμε να επικαιροποιηθεί το εμβόλιο για να περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις που έχουν αθροιστεί μέχρι τώρα και να γίνει η τρίτη δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Γίνονται δοκιμές στις ΗΠΑ Και με τη μια λυση και με τη δεύτερη από όλες τις εταιρείες», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.