«Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή οι γιατροί είναι σαν να οδηγούμε ένα αεροπλάνο, σε υπερατλαντικό ταξίδι, την ώρα που το κατασκευάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ερωτηθείς αν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα τώρα που φαίνεται ότι αποδίδουν, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε «προφανώς και όχι, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο». «Σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε θάρρος από το ότι τα μέτρα αρχίζουν και αποδίδουν, να μην πούμε ότι τα κερδίσαμε τη μάχη γιατί σας διαβεβαιώνω ότι αν το πούμε αυτό μέσα σε 2-3 μέρες ότι έχουμε φτιάξει με τόσο κόπο και αυτοπεριορισμό θα το χάσουμε κατευθείαν», τόνισε ο ίδιος.

«Αυτό που πετύχαμε εμείς δεν το πετύχαμε γιατί είμαστε οι μάγοι γιατροί που δίνουμε το μαγικό φάρμακο εδώ στην Ελλάδα και δεν το έχουν διαθέσιμο το μαγικό φάρμακο οι άλλες χώρες», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «πετύχαμε αυτά που πετύχαμε γιατί η κυβέρνησή μας άκουσε τους επιστήμονες και πήρε την απόφαση να επιβάλει μέτρα περιορισμού δηλαδή να κρατάμε δηλαδή όσο το δυνατόν να κρατάμε τις αποστάσεις, το πλύσιμο των χεριών πολύ νωρίς και πήρε και μέτρα για να μπορεί να γίνει αυτό. Μόνο τα μέτρα του περιορισμού μπορούν να δράσουν».

Αναφορικά με τα test διάγνωσης του κοροναϊού, ο καθηγητής σημείωσε πως «κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει πλήρη επάρκεια test». «Το να έχω test θα είναι πολύ χρήσιμο στην αρχή μιας επιδημίας ώστε γρήγορα να διαγιγνώσκω τους πάσχοντες και τις επαφές τους και να τους απομονώνω», διευκρίνισε.

«Όταν η επιδημία εξαπλωθεί αυτό δεν έχει πλέον κανένα νόημα, και το επόμενο μέτρο που παίρνω δεν είναι να προσπαθώ να βρω ένα-ένα τα κρούσματα αλλά να πω ότι όσα και να είναι τα κρούσματα πρέπει να μπλοκάρω τις επαφές για να πάψει η μετάδοση, όπως έκανε η ελληνική κυβέρνηση», εξήγησε ο ίδιος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Μόνο στους 63 θα βρω θετικό το test όταν το παίρνω όπως το παίρνουμε εμείς από τη μύτη και μόνο στους 53 αν το πάω από το φάρυγγα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν έχω τη νόσο σε περίπου 37% αν το πάρω από τη μύτη θα βγει αρνητικό ενώ πραγματικά θα νοσώ. Άρα ακόμα και αν είχα σαν κράτος 11 εκατομμύρια test την ημέρα και έκανα κάθε μέρα test το 37% των ανθρώπων θα έβγαιναν αρνητικοί ενώ θα είχαν τη νόσο, άρα δεν έχει κανένα νόημα να παρασύρουμε τον κόσμο να λέμε κάνε test. Έχει νόημα το test στον επαγγελματία της υγείας και πρέπει να γίνεται γρήγορα γιατί αν ένας επαγγελματία της υγείας νοσεί και είναι μέσα στο νοσοκομείο μπορεί να κολλήσει 100 άλλους ανθρώπους. Έχει νόημα σε αυτόν που είναι βαριά και θέλω να ξέρω αν πρόκειται να τον θεραπεύσω για κάποια άλλη αιτία αναπνευστικής ανεπάρκειας ή αν μιλάμε για κοροναϊό αλλά στον άνθρωπο που έχει ένα μικρό πυρετό και είναι σπίτι του ούτως η άλλως δεν υπάρχει φάρμακο να του δώσω. το μόνο που θα του πω είναι «μείνε σπίτι».

Για τα φάρμακα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπεία τόνισε ότι «μιλάμε για μια νόσο η οποία είναι διάρκεια τριών μηνών». «Στην ιστορία της ιατρικής δεν υπάρχει καμία νόσος στην οποία μέσα σε τρείς μήνες ανακάλυψαν φάρμακο, ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Οι προσπάθειες που γίνονται τώρα είναι φάρμακα που έχουν βγει για τελείως διαφορετικές νόσους να χρησιμοποιηθούν σε αυτή τη νόσο μήπως και έχουν κάποια χρησιμότητα. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία μα καμία απόδειξη», διευκρίνισε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται να γίνουμε εμείς οι επιστήμονες διάσημοι κάνοντας το μάγο γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη από κάποιο φάρμακο και εμείς πρέπει να είμαστε οι θεραπευτές που δεν θα πουλήσουμε φρούδες ελπίδες, πρέπει να είμαστε σοβαροί».

«Δεν είναι δυνατόν όταν όλοι οι ειδικοί για τις λοιμώξεις στην Αμερική λένε στον πρόεδρο Τράμπ ότι ‘’δεν υπάρχει φάρμακο’’, να ανακοινώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι βρέθηκε το φάρμακο. Είναι αστεία πράγματα αυτά. Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο...», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν οι ασθενείς που έχουν αναπτύξει αντισώματα δεν θα αρρωστήσουν ξανά, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι «το αν τα αντισώματα είναι προστατευτικά για τον άνθρωπο που έχει τα έχει αναπτύξει για να μην ξαναμολυνθεί δεν το ξέρουμε, θα το δούμε αν αυτός έχει ξαναεκτεθεί. Θα το δούμε του χρόνου».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα