Στο μήνυμά του για την Κυριακή του Πάσχα ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι μίλησε για τις δύσκολες στιγμές του Μπάκιγχαμ. «Παρακολουθήσαμε και νιώσαμε συμπόνια αλλά και την αξιοπρέπεια του βασιλιά και της πριγκίπισσας της Ουαλίας, καθώς μιλούσαν για τον καρκίνο τους», είπε στο κήρυγμά του από τον Καθεδρικό Ναό του Καντέρμπουρι.

Tην ίδια ώρα, πηγή του παλατιού περιέγραψε την εμφάνιση του μονάρχη για το Πάσχα ως «σημαντικό βήμα» για την επιστροφή του στα δημόσια καθήκοντα. «Ο βασιλιάς ανταποκρίθηκε στη θεραπεία πολύ ενθαρρυντικά τις τελευταίες εβδομάδες και έτσι οι γιατροί του μπόρεσαν να προσαρμόσουν τις οδηγίες τους», είπε η πηγή στην Telegraph.

Ο εκκλησιασμός του ήταν η πιο αξιοσημείωτη δημόσια εμφάνιση του Καρόλου από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, ο 75χρονος εξέπληξε τους παρευρισκόμενους χαιρετώντας συγκεντρωμένα μέλη του κοινού, τα οποία αργότερα είπαν ότι «έδειχνε καλά» και ότι ήταν σε «ευχάριστη διάθεση».

Διαβάστε ακόμα: Kέιτ Μίντλετον: Ο λόγος που δεν ήθελε τον πρίγκιπα Γουίλιαμ στο βίντεο που αποκάλυψε πως διαγνώσθηκε με καρκίνο

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν παρευρέθησαν, αλλά ο βασιλιάς ενώθηκε στη λειτουργία με την πριγκίπισσα Άννα και τον σύζυγό της, αντιναύαρχο Sir Timothy Laurence, τον δούκα και τη δούκισσα του Εδιμβούργου, τον δούκα της Υόρκης και τη Σάρα, δούκισσα του Γιορκ.

Ο 75χρονος Κάρολος περπάτησε μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα προς την εκκλησία, σηματοδοτώντας μια σπάνια δημόσια εμφάνιση από τις αρχές του έτους. Μετά τη λειτουργία, ο βασιλιάς και η βασίλισσα ευχαρίστησαν τα μέλη της εκκλησίας, τους εργαζόμενους και τα μέλη του κοινού που παρευρέθησαν. Η Καμίλα φορούσε ένα πράσινο φόρεμα από την Anna Valentine, ένα καπέλο από τον Philip Treacy και μια καρφίτσα από σμαράγδι και διαμάντια που ανήκε στο παρελθόν στη βασίλισσα Ελισάβετ Β', σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η εμφάνιση της βασιλικής οικογένειας στην πασχαλινή λειτουργία ήταν μικρότερη φέτος λόγω της απουσίας του γιου του Καρόλου, πρίγκιπα Ουίλιαμ, της συζύγου του Kέιτ και των τριών παιδιών τους. Η 42χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο και είχε ξεκινήσει προληπτική χημειοθεραπεία.

Σε ένα βίντεο που ανακοινώνει τη διάγνωσή της, η Κέιτ Μίντλετον ζήτησε ιδιωτικότητα για την οικογένειά της, λέγοντας: «Ελπίζουμε ότι θα καταλάβετε ότι, ως οικογένεια, χρειαζόμαστε τώρα λίγο χρόνο, χώρο και ιδιωτικότητα όσο ολοκληρώνω τη θεραπεία μου. Η δουλειά μου πάντα μου έφερε μια βαθιά αίσθηση χαράς και ανυπομονώ να επιστρέψω όταν μπορέσω, αλλά προς το παρόν πρέπει να επικεντρωθώ στην πλήρη ανάκαμψη».

Το παλάτι του Κένσινγκτον είχε, επίσης, πει τότε ότι η οικογένεια της Ουαλίας δεν θα παρευρεθεί στη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα και ότι η Κέιτ θα επιστρέψει στα βασιλικά της καθήκοντα όταν «το επιτρέψει η ιατρική της ομάδα». Η τελευταία σημαντική δημόσια εμφάνιση της Kέιτ ήταν την ημέρα των Χριστουγέννων, όταν έδωσε το «παρών» στην εκκλησία στο Sandringham.