Είναι η στιγμή που νιώθεις πως είναι καλύτερα να σωπαίνεις. Ή να λες κάτι καλύτερο από τη σιωπή. Η Κέιτ Μίντλετον έκανε την ανατροπή. Μίλησε στην κάμερα, αμακιγιάριστη, με τη μαρινιέρα της, το τζιν της, την ομορφιά της και την αλήθεια της, για να αποκαλύψει με υγρό βλέμμα και σταθερό τόνο στη φωνή της σε ολόκληρο τον πλανήτη τι έχει συμβεί. Υπήρξε ευάλωτη, ανθρώπινη, μία «κοινή θνητή» που ζητά να την καταλάβουμε, να της συμπαρασταθούμε, να την αφήσουμε στην ησυχία της να παλέψει, να σεβαστούμε την ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της.

Κι όμως τα σενάρια συνωμοσίας συνεχίζονται. Οι αναρτήσεις με το όνομά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, μαζί με τα δήθεν «αποκλειστικά» ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο, αντί να έχουν μειωθεί, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Το hashtag #kategate

Σαν να μη φτάνει η διάγνωση του καρκίνου. Η αρρώστια. Η χημειοθεραπεία. Ο πόνος. Η Κέιτ Μίντλετον τώρα έχει να αντιμετωπίσει και το hashtag #kategate, με διαφορετικές θεωρίες για την ίδια. Φανταστείτε 400 ήδη αναφορές για την πριγκίπισσα με σενάρια που θα ζήλευε και ο πιο φιλόδοξος σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραμυθάς.

Η Κέιτ Μίντλετον «πουλάει». Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα βίντεο στο TikTok, το οποίο έχει προβληθεί τουλάχιστον 200.000 φορές από την Κυριακή, σύμφωνα με το οποίο το βίντεο της πριγκίπισσας μπορεί ακόμη και να έχει παραποιηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Σαν να μη θέλουμε να πιστέψουμε (ούτε) το BBC, για αυτό και το κανάλι αναγκάστηκε να στείλει στους ενδιαφερόμενους επίσημη ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι ένα συνεργείο από τη μονάδα του BBC Studios μαγνητοσκόπησε την προσωπική εξομολόγηση της Κέιτ Μίντλετον.

Και πάλι όμως αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών δεν σταματούν να σκαρφίζονται ιστορίες. Και να τις ανεβάζουν, να τις υποστηρίζουν με πάθος, να υποδύονται τους ρεπόρτερ. Μοιάζουν να το απολαμβάνουν σίγουρα, χωρίς ενοχές. Να αντιμετωπίζουν το δράμα μιας γυναίκας σαν είδος ψυχαγωγίας.

Ένα είναι σίγουρο. Στις διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας δεν υπάρχουν κανόνες. Κανένας περιορισμός, κανένα όριο, ούτε από ό,τι βλέπουμε αρχή, μέση και τέλος. Βλέπουμε ανθρώπους που διαδίδουν φήμες για να διασκεδάζουν. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι ακόλουθοί τους. Χωρίς κανείς φυσικά να αναλαμβάνει την ευθύνη για την κυκλοφορία ενός ακραίου αφηγήματος. Τι να ευχηθούμε; Στον κόσμο της τεχνολογίας μόνο ένα νέο πρόσωπο θα μπορούσε να γεννήσει καινούργιες θεωρίες συνωμοσίας και να αφήσουμε στην ησυχία της την Κέιτ Μίντλετον, στην πιο ευάλωτη στιγμή μιας πριγκίπισσας που ονειρεύεται μόνο ένα χάπι εντ.

Μεγαλύτερη από ποτέ η απόσταση ανάμεσα σε Ουίλιαμ και Χάρι

Παρά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Χάρι να θέλει να ξαναχτίσει «γέφυρες» με τη βασιλική οικογένεια, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις που να υποστηρίζουν ότι ο Ουίλιαμ θα το επιτρέψει αυτό. Τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον. Σήμερα μάλιστα η απόσταση ανάμεσα στα δύο αδέλφια μοιάζει να είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Όπως επισημαίνει ο βασιλικός βιογράφος Ρόμπερτ Λέισι, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ουίλιαμ και ο Χάρι έρχονται σε ρήξη τώρα. Όλα ξεκίνησαν όταν ανακαλύφθηκε ότι ο Χάρι κάπνιζε κάνναβη, αποκάλυψη που προκάλεσε πολλά αρνητικά πρωτοσέλιδα για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας. Ο Ουίλιαμ φαίνεται να είχε θυμώσει μαζί του και όταν εκείνος φωτογραφήθηκε με ναζιστική στολή σε μασκέ πάρτι. Τι αι αν ο Χάρι ζήτησε δημόσια συγγνώμη; «Ένιωσε αποξενωμένος», λέει σήμερα ο βιογράφος. «Οι φίλοι θυμούνται ότι δεν μιλιόντουσαν και είχαν μια αρκετά σοβαρή ρήξη στη σχέση τους εκείνη την εποχή, όπως και μετά το σκάνδαλο με το “Drugs Shame” του 2002. Ο πρίγκιπας Χάρι είχε αρχίσει για πρώτη φορά να συνειδητοποιεί το τίμημα του αποδιοπομπαίου τράγου».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»