Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η επίθεση του 24χρονου μακελάρη Ντέιβιντ Κόζακ στην Πράγα, το απόγευμα της Πέμπτης (21/12), με τουλάχιστον 15 νεκρούς (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο δράστης) και 24 τραυματίες.

Οι σκηνές πανικού που εκτυλίχθηκαν σήμερα στην Τσεχία έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Φοιτητές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα να «κρέμονται» και να πηδούν από τα παράθυρα, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φονική μανία του 24χρονου Ντέιβιντ Κόζακ.

Ο 24χρονος μακελάρης, όπως ανακοίνωσαν οι τσεχικές Αρχές, ήταν ο Ντέιβιντ Κόζακ, ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο στην Πράγα. Όπως έγινε γνωστό, ο δολοφονικός του «παροξυσμός» ξεκίνησε με θύμα τον ίδιο του τον πατέρα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε ένα χωριό 13 μίλια από την πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Makellaris_Praga

«Περισσότεροι από 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ.

Διαβάστε ακόμα: Μακελειό στην Πράγα – Βίντεο σοκ: Η στιγμή που ο μακελάρης ανοίγει πυρ και "σπέρνει" τον θάνατο

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα... Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών» δήλωσε με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ, ο οποίος ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι.

Δείτε βίντεο από το μακελειό στην Πράγα: 


Το χρονικό του μακελειού στην Πράγμα

Οι Αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν στο Χ (πρώην Twitter), ότι λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) κινητοποιήθηκαν δυνάμεις για ένα περιστατικό που συνέβη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Πλατεία Γιαν Πάλαχ στην Πράγα.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στον τέταρτο όροφο. «Όλο το κτίριο εκκενώθηκε. Υπήρξαν πολυάριθμοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο σημείο» ανέφερε αρχικά η αστυνομία.

Μερικοί φοιτητές σκαρφάλωσαν από τα παράθυρα και κάθισαν στην προεξοχή, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τη μανία του μακελλάρη. Ωστόσο, ένα από τα κορίτσια δεν μπορούσε να κρατηθεί και έπεσε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Βιτ Ρακούσαν, δήλωσε στη κρατική τηλεόραση ότι δεν υπήρξε κάποιος άλλος ένοπλος δράστης και κάλεσε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Παράλληλα, ένα email προς το προσωπικό της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου ανέφερε ότι ένας ένοπλος δράστης βρισκόταν σε ένα από τα κτίρια του πανεπιστημίου. Η διοίκηση του πανεπιστημίου καλούσε το προσωπικό να «μην μετακινηθεί». «Μην πάτε πουθενά, αν είστε στα γραφεία, κλειδώστε τα και τοποθετήστε έπιπλα μπροστά στην πόρτα, σβήστε τα φώτα» ανέφερε το email.


Οι Αρχές απέκλεισαν το σημείο και ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους. Επίσης, έως και 200 μαθητές μεταφέρθηκαν γρήγορα σε ασφαλές μέρος στον δρόμο προς μια γκαλερί σύγχρονων τεχνών, όπως μετέδωσε το BBC.

Οι φοιτητές της σχολής, όπως και οι φοιτητές σε όλη την Ευρώπη, επρόκειτο να ολοκληρώσουν το ακαδημαϊκό τους εξάμηνο αύριο ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Πράγα: Η… προαναγγελία από τον 24χρονο μακελλάρη  

Σε μηνύματά του που κυκλοφόρησαν στα μέσα της Τσεχίας, ο 24χρονος δράστης φέρεται να είχε προαναγγείλει την επίθεσηΘέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

Δείτε τα μηνύματα του 24χρονου:

Makeleio_Pragma_Proanaggelia1
Makeleio_Pragma_Proanaggelia2

Σημειώνεται πως η Alina στην οποία αναφέρεται, είναι η 14χρονη δράστις που στις 7 Δεκεμβρίου 2023 επιτέθηκε και πυροβόλησε σε σχολείο στο Bryansk της Ρωσίας όπου δύο μαθητές σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν πριν αυτοκτονήσει η ένοπλη.


Δεν υπάρχουν ενδείξεις για σύνδεση με διεθνή τρομοκρατία

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Βιτ Ρακούσαν δήλωσε ότι η πολύνεκρη επίθεση σε σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα δεν φέρεται να έχει σχέση με τη «διεθνή τρομοκρατία».

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το έγκλημα συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία», τόνισε ο Ρακούσαν σε δημοσιογράφους. Όπως τόνισε, ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός, ήταν φοιτητής στη σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου.