Δεν μπορεί να ξεπεράσει ακόμα το σοκ που υπέστη η κοινωνία της Τσεχίας, μετά το πολύνεκρο μακελειό σε πανεπιστήμιο στο κέντρο της Πράγας, στις 21 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, ο ένοπλος που σκότωσε 14 ανθρώπους στην Πράγα ομολόγησε στο σημείωμα αυτοκτονίας του έναν διπλό φόνο στο παρελθόν, ανακοίνωσε η τσεχική αστυνομία. Το σημείωμα που βρέθηκε στο σπίτι του Ντέιβιντ Κόζακ περιείχε μια ομολογία ότι σκότωσε έναν άνδρα και την κόρη του σε δάσος κοντά στην πόλη στις 15 Δεκεμβρίου, έξι ημέρες πριν από την επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου.

Μακελειό στην Πράγα: Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην ιστορία της Τσεχίας

Η αστυνομία είπε ότι ήταν σε μια λίστα με 4.000 υπόπτους για τις δολοφονίες. Ο Κόζακ σκότωσε και τον πατέρα του, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του σε 17. Σημειώνεται πως η επίθεση στο πανεπιστήμιο της Πράγας, στις 21 Δεκεμβρίου, είναι η χειρότερη μαζική δολοφονία στην ιστορία της Τσεχίας.

Ο Kόζακ, ένας 24χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο, αυτοκτόνησε αφού περικυκλώθηκε από ένοπλους αστυνομικούς. Όπως αναφέρθηκε αρχικά στην εφημερίδα Denik N, το σημείωμα ανακαλύφθηκε από την αστυνομία στο σπίτι του στις 21 Δεκεμβρίου, την ίδια μέρα με την επίθεση.

Περιείχε μια ομολογία ότι είχε σκοτώσει το ζευγάρι στο δάσος Kλανοβίτσε στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας μια εβδομάδα νωρίτερα. Σύμφωνα με τσεχικά μέσα ενημέρωσης, τα θύματα είναι ένας άνδρας 32 ετών και ένα κοριτσάκι δύο μηνών. Οι ντετέκτιβ είχαν πει ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι ο ένοπλος να είχε επίσης πραγματοποιήσει τις δολοφονίες στο δάσος. Αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα από τη βαλλιστική.

Είπαν ότι ο Κόζακ ήταν σε μια μακρά λίστα πιθανών υπόπτων τους οποίους ήθελαν να ανακρίνουν και εξέφρασαν τη λύπη τους που δεν κατάφεραν να τον βρουν νωρίτερα. Η επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο πανεπιστήμιο επικεντρώθηκε στο κτίριο της Σχολής Τεχνών στην πλατεία Jan Palach, όπου εθεάθη ο Kόζακ να ανοίγει πυρ με ένα τουφέκι από την ταράτσα.

Άλλοι 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε η αστυνομία

Το προσωπικό του πανεπιστημίου και οι φοιτητές κλήθηκαν να ταμπουρωθούν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Δεκατρείς άνθρωποι πέθαναν στο πανεπιστήμιο, ενώ ένα 14ο θύμα πέθανε από τα τραύματά του στο νοσοκομείο. Άλλοι 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα πιθανά κίνητρα της δολοφονίας, λέγοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμα: Νέα Υόρκη: Βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα θανάτου σε 28χρονη μητέρα στο αυτοκίνητό της - Σκληρές εικόνες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Βιτ Ρακούσαν κάλεσε τους δημάρχους όλων των πόλεων και των χωριών να ακυρώσουν τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς υπό το φως της σφαγής. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσε όλους τους Τσέχους να σηματοδοτήσουν το γεγονός με ειρηνικό τρόπο, λέγοντας ότι ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει το έθνος για όσους έχουν τραυματιστεί από τις δολοφονίες.

Η επίθεση στο πανεπιστήμιο είχε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών από οποιαδήποτε μαζική επίθεση από μοναχικό ένοπλο στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα.

Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1347, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Τσεχία και ένα από τα παλαιότερα τέτοια ιδρύματα στην Ευρώπη.