Για τις εξελίξεις στον πόλεμο στο Ισραήλ μίλησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η αναγκαστική εκκένωση νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ασθενών.

«Δόθηκε εντολή εκκένωσης σε είκοσι τρία νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα και η αναγκαστική εκκένωση υπό αυτές τις συνθήκες θα θέσει εκατοντάδες ασθενείς σε απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε επίσης την έκκληση για μια παύση για ανθρωπιστικούς λόγους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να βοηθηθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί.

Υπάρχουν 21.000 τραυματίες και στις δύο πλευρές και 1,4 εκατομμύριο εκτοπισμένοι στη Γάζα, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Δεν έχουμε λόγια να περιγράψουμε τη φρίκη που εκτυλίσσεται στη Γάζα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Διαβάστε ακόμα: Μεσανατολικό: Βίντεο μέσα από άρμα μάχης του IDF στο μέτωπο της Γάζας - "Εξοντώσαμε 130 τρομοκράτες"

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία πολύ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και ομάδα ειδικών του ΟΗΕ, η οποία προειδοποιεί ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι αντιμέτωπος με σοβαρότατο κίνδυνο γενοκτονίας και απαιτεί αμέσως κατάπαυση του πυρός για να φτάσει η βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται. Και καταλήγει ότι το Ισραήλ έχει την ευθύνη για να υπάρξει βελτίωση σε αυτή την κατάσταση για τους αμάχους.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η πόλη της Γάζας περικυκλώθηκε

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ενώ οι γιατροί στη Γάζα – κάτω από άθλιες συνθήκες – προσπαθούν να περιθάλψουν τραυματίες και αρρώστους.

Το κύριο πληθυσμιακό κέντρο της Λωρίδας της Γάζας στο βορρά έγινε το επίκεντρο των επιθέσεων για το Ισραήλ, το οποίο έχει ορκιστεί να καταστρέψει τη δομή διοίκησης της ισλαμιστικής ομάδας. Ταξίαρχος του Ισραήλ δήλωσε ότι τα στρατεύματα βρίσκονται σε ένα πρώτο στάδιο ανοίγματος οδών στη Γάζα, αλλά συναντούν νάρκες και παγίδες.

Διαβάστε ακόμα: Μπένι Γκαντζ: Όποιος κάτοικος της Γάζας δώσει πληροφορίες για τους ομήρους θα λάβει άσυλο από το Ισραήλ

Χαμάς: Θα σας βγάλουμε σε μαύρους σάκους

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς από την πλευρά της προειδοποιούσε ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ και οι στρατιώτες του θα βγουν από τον θύλακα «σε μαύρους σάκους», δηλαδή νεκροί. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον IDF, 20 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες στη Γάζα.

«Η Γάζα θα αποτελέσει τη συμφορά του Ισραήλ», είπε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ σε ένα ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς. Απευθυνόμενους στους Ισραηλινούς, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιμένουν την επιστροφή «περισσότερων στρατιωτών (τους) σε μαύρους σάκους».