Αδιάκοπα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η πόλη της Γάζας βρίσκεται υπό «πολιορκία» από δύο πλευρές, σε μια προσπάθεια των ισραηλινών δυνάμεων να την αποκόψουν από την υπόλοιπη λωρίδα.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός, κινούμενος από τα ανατολικά βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, όπου βρίσκεται ένας από τους πολύ βασικούς στόχους, το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Ο στρατός θέλει να καταφέρει να μπει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς εκεί ισχυρίζεται ότι βρίσκεται το στρατηγείο της Χαμάς και όλοι οι ένοπλοι που οργάνωσαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν σκληρές μάχες για τον έλεγχο εδαφών στη Γάζα και την «εξουδετέρωση» μελών της Χαμάς. Και ενώ οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζονται, η Χαμάς από την πλευρά της συνεχίζει το σφυροκόπημα με ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έπληξε και πάλι στην περίμετρο του νοσοκομείου αλ-Κουντς, ενώ παράλληλα ισραηλινή επίθεση προκάλεσε ζημιές στο Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, που είναι το κορυφαίο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας.

Να σημειωθεί πως στα ύψη βρίσκεται και η ένταση στα σύνορα με το Λίβανο. Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Τρίτης ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Διαβάστε ακόμα: Γάζα: Προελαύνει σε δύο κατευθύνσεις ο ισραηλινός στρατός - Ποιος είναι ο στόχος του

«Κόλαση πάνω στη Γη η Γάζα» – Δραματικοί τόνοι από τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στον ΟΗΕ

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε «κόλαση πάνω στη Γη».

Χρησιμοποίησε απόφθεγμα του άλλοτε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμερσκελντ, ο οποίος το 1954 είχε πει πως ο διεθνής οργανισμός «δεν δημιουργήθηκε για να πάμε στον παράδεισο, αλλά για να σωθούμε από την κόλαση».

Πρόσθεσε: «Η Γάζα είναι τώρα η κόλαση πάνω στη Γη».

Ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.000 άνθρωποι στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους 3.000 και πλέον στο νότιο τμήμα του, όπου το Ισραήλ διέταξε να μετακινηθούν οι Γαζαίοι, «εκτόπισε εξαναγκαστικά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

«Σχεδόν όλος ο λαός μας στη Γάζα είναι πλέον άστεγος, ή εκτοπισμένος, ή μεταφέρεται από ένα σπίτι σε άλλο, ή κοιμάται στο αυτοκίνητό του, ή κοιμάται στον δρόμο — και σκοτώνεται όπου κι αν πάει, για να πειστεί πως δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία» στον θύλακα.

«Το να σώσουν την ανθρωπότητα από την κόλαση σήμερα σημαίνει για τα Ηνωμένα Έθνη να σώσουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα», επέμεινε ο κ. Μανσούρ, καλώντας τα κράτη μέλη να μεταχειριστούν τους συμπατριώτες του «με αξιοπρέπεια»: «Σώστε τους. Δείτε τους ως ανθρώπινα όντα».

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Γάζα, σε τρία σημεία η επιχείρηση - Αποκλείει κατάπαυση του πυρός ο Νετανιάχου

Βομβαρδισμός σε νοσοκομείο με εκτοπισμένους

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξέφρασε έντονη ανησυχία σήμερα για τα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.

Βρίσκονται σε εξέλιξη «συνεχή πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας στην περιοχή Τελ αλ Χάουα όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Κουντς», τόνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας μέσω X (του πρώην Twitter).

«Το κτίριο τρέμει και οι εκτοπισμένοι άμαχοι και οι ομάδες που εργάζονται έχουν καταληφθεί από φόβο και πανικό», πρόσθεσε.

Η Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει πως η περιοχή βομβαρδιζόταν και το βράδυ της Κυριακής.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έλαβε διαταγή του ισραηλινού στρατού να το εκκενώσει.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τη διαταγή αυτή «βαθιά ανησυχητική», κρίνοντας πως θα ήταν αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών του.

«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω X.

Εκτός από τους ασθενείς, το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου έχει υποδεχθεί κάπου 14.000 ανθρώπους που πήγαν εκεί για να σωθούν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για να κρύβει όπλα και μαχητές. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοινώνει νέα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Μαχητικά αεριωθούμενα έπληξαν υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter).

Ανάμεσα στις «υποδομές» που επλήγησαν από τα ισραηλινά αεροσκα΄φη ήταν «όπλα, θέσεις και εγκαταστάσεις» του κινήματος, πρόσθεσε.

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου εντείνει τις ανησυχίες πως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς μπορεί να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα νέο θάνατο μαχητή της, που αύξησε σε 47 τον αριθμό των μελών της που έχουν σκοτωθεί μετά την 7η Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες πως κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί η εμπλοκή της χώρας του στη σύρραξη, τονίζοντας όμως πως δεν μπορεί να αποκλείσει την εξάπλωσή του «σε όλη την περιοχή».

Η κατάπαυση του πυρός δεν είναι η απάντηση, λέει ο Λευκός Οίκος

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι αυτή τη στιγμή «η σωστή απάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Ο αξιωματούχος ρωτήθηκε σε μια ενημέρωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, αφού καταψήφισε ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητούσε ανθρωπιστικές παύσεις την Παρασκευή.

«Δεν πιστεύουμε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι η σωστή απάντηση αυτή τη στιγμή», είπε ο Κίρμπι. «Πιστεύουμε ότι μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή ωφελεί τη Χαμάς και η Χαμάς είναι η μόνη που θα κέρδιζε από αυτό αυτή τη στιγμή».

Αποκλείει κατάπαυση του πυρός ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Μετα το υπουργικό συμβούλιο σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε σήμερα κάθε ενδεχόμενο παύσης των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Κανείς δεν θα ζητούσε κάτι τέτοιο από τις ΗΠΑ μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ το 1941, σχολίασε. «Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ, απαιτώντας την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε επίσης διαχωρισμό μεταξύ της σκόπιμης σφαγής αθώων από τη Χαμάς και των παράπλευρων απωλειών που υπάρχουν σε κάθε πόλεμο, αναφερόμενος στους άμαχους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε γυναίκα στρατιωτικό όμηρο από τη Γάζα - Σημειώνουμε πρόοδο στον πόλεμο, λέει ο Νετανιάχου

Μια γυναίκα Ισραηλινή στρατιώτης απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία της Χαμάς μετά από χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού εντός της Γάζας, σύμφωνα με δήλωση του στρατού της χώρας.

«Απόψε, η γυναίκα στρατιώτης συνταγματάρχης Uri Magidish αφέθηκε ελεύθερη, κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης, μετά την απαγωγή της από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «η στρατιώτης εξετάστηκε ιατρικά, η κατάστασή της είναι καλή και συναντήθηκε με την οικογένειά της».

Η IDF και η Shin Bet θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των απαχθέντων, σημειώνεται επιπλέον στην ανακοίνωσή τους.

Νετανιάχου: Δέσμευσή μας να φέρουμε όλους τους ομήρους στο σπίτι

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «καλωσόρισε» στο σπίτι την στρατιώτη Uri Magidish αφού διασώθηκε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης των IDF στη Γάζα όπως μετέδωσε το The times of Israel.

Ο Νετανιάχου συνεχάρη τον IDF και τη Shin Bet «για αυτό το σημαντικό και συγκινητικό επίτευγμα. «Δείχνει τη δέσμευσή μας να φέρουμε όλους τους ομήρους στο σπίτι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τους τρομοκράτες της Χαμάς «τέρατα», λέγοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να τους καταδιώκει.

Το Ισραήλ σημειώνει «συστηματική πρόοδο» στην εκστρατεία κατά της Χαμάς, λέει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ σημειώνει «συστηματική πρόοδο» στη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι ο IDF «επέκτεινε την εδαφική του είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας. Το κάνει με μετρημένα, πολύ δυνατά βήματα, κάνοντας συστηματική πρόοδο ένα βήμα τη φορά».

Νωρίτερα, με ένα προπαγανδιστικό βίντεο, η Χαμάς, παρουσίασε Ισραηλινές ομήρους, να κατηγορούν τον Νετανιάχου για την κατάστασή τους και να ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους. Την ίδια ώρα πάντως, παγκοσμιο σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως οι ένοπλοι της Χαμάς αποκεφάλισαν την 22χρονη Σάνι Λούκ, την κοπέλα που είχαν πάρει ως όμηρο στο φεστιβάλ μουσικής.