Η νέα φάση του πολέμου που ανακοίνωσε ο Νετανιάχου κλιμακώνεται με σκληρές μάχες μεταξύ του στρατού του Ισραήλ και της Χαμάς εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας και ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την εκκένωση του μεγαλύτερου νοσοκομείου Αλ Κουντς, καθώς θεωρεί ότι κάτω από αυτό βρίσκεται υπόγειο στρατηγείο της Χαμάς. Άραβες δημοσιογράφοι λένε ότι τη νύχτα χτυπήθηκαν από αέρος και με πυρά πυροβολικού στόχοι σε απόσταση αναπνοής από αυτό, όπως και κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Τμήματα του νοσοκομείου Αλ Κουντς έχουν υποστεί ζημιές και ασθενείς. Οι Ισραηλινοί έχουν ζητήσει έξι φορές να εκκενωθεί και πλέον ζητούν να γίνει επειγόντως.
Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία τονίζοντας πως δεν μπορούν να απομακρυνθούν οι ασθενείς και ο ΟΗΕ επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός ώστε να τερματιστεί ο εφιάλτης για τον λαό της Γάζας. Σύμφωνα με το Al Jajeera οι άμαχοι που έχουν βρει καταφύγιο μόνο κοντά στο Αλ Κουντς εκτιμώνται σε 14.000.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι πρώτες εικόνες από τις χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα

Περισσότερα ισραηλινά στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας

Περισσότερα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισέλθει στο παλαιστινιακό έδαφος, ενώ αεροσκάφη επιτέθηκαν σε περισσότερες από 450 θέσεις της Χαμάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα στο νοτο ανατολικά της Χαν Γιουνίς, κοντά στην ισραηλινή μεθόριο.

Όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός τα τανκς μπήκαν μέσα σε βάθος δύο χιλιομέτρων, ενώ οι μαχητές της Χαμάς βγήκαν μέσα από τα τούνελ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταξιαρχών Αλ Κασάμ σκοτώθηκαν Ιστραηλινοί στρατιώτες στην βόρεια Γάζα. Οι πλέον σφοδρές συγκρούσεις έγιναν στο πέρασμα Ερέζ στη βορειότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αραβικά μέσα ενημέρωσης όπως το Αλ Αράμπι και το Αλ Τζαζίρα που επικαλούνται πηγές στη Χαμάς λένε ότι οι ένοπλοι έστησαν ενέδρα στις ισραηλινές δυνάμεις. Επιτέθηκαν σε στρατιώτες με βλήματα όλμων και έβαλαν φωτιά σε οχήματα, ενώ εκτόξευσαν ρουκέτες προς ισραηλινές πόλεις.

Μεγάλες ισραηλινές επιδρομές σε Τζενίν και Ναμπλούς με drones στη Δυτική Όχθη, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανατριχιαστικά στιγμιότυπα από τις μάχες με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Ρίψεις ρουκετών στα σύνορα Λιβάνου και Συρίας

Ανταλλαγές ρουκετών έγινε και με δυνάμεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο. Χτυπήματα εκατέρωθεν με ρουκέτες και στα σύνορα με τη Συρία.

Η Χαμάς σύμφωνα με το Reuters θέλει πενθήμερη ανακωχή στις εχθροπραξίες και σε αντάλλαγμα θα απελευθερώσει ομήρους. Μέχρι στιγμής 232 είναι οι επιβεβαιωμένοι αιχμάλωτοι της Χαμάς.

Την ίδια ώρα νεκροί και παγιδευμένοι εικάζεται ότι υπάρχουν κάτω από τα ερείπια μεγάλου μέρους της πόλης της Γάζας που έχει ισοπεδωθεί, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους κάθε ηλικίας να ξεπερνούν πλέον τους 8.000.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά την κατάσταση παλαιστινιακά εδάφη

Το ασύλληπτο δράμα των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας προκάλεσε την παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που έκανε λόγο για διερεύνηση ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου τονίζοντας παράλληλα πως και οι άμαχοι έχουν δικαιώματα, με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα οποία παραβιάζονται και πώς διαπράττεται έγκλημα όταν παρεμποδίζεται η παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάθε υπεύθυνος λήψης αποφάσεων, από τον επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι τους στρατιωτικούς συμβούλους και τους νομικούς που γνωμοδοτούν για τη στόχευση, όλοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι θα απαιτηθεί να δικαιολογήσουν κάθε χτύπημα εναντίον πολιτικού στόχου, κάθε χτύπημα σε σπίτι, σχολείο, νοσοκομείο, εκκλησία ή τζαμί», δήλωσε στο CNN ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καριμ Χαν.

Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επιδιώξουν ένα δεσμευτικό ψήφισμα από άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για «άμεση ανθρωπιστική παύση» στις μάχες, δήλωσαν οι πηγές.

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται αφού 120 χώρες ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή, το οποίο εισήγαγε η Ιορδανία και που ζητούσε «διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μία από τις 14 χώρες που καταψήφισαν το ψήφισμα, ενώ 45 χώρες απείχαν.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο κειμένου του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» και περαιτέρω “ανθρωπιστικές παύσεις”.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ του ΟΗΕ που ζητούσε ανθρωπιστική παύση.

Τα ΗΑΕ είναι η μόνη αραβική χώρα που είναι επί του παρόντος μέλος του ΣΑΗΕ.

Πιέσεις για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας – Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε από το Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία, αλλά με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να προστατεύονται οι άμαχοι. Παράλληλα άσκησε πίεση ώστε «να αυξηθεί αμέσως και σημαντικά» η ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων εκεί.

Η ισραηλινή κυβέρνηση με ανακοίνωση επιβεβαίωσε τη συνομιλία χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μπάιντεν είχε επαφές και με άλλους ηγέτες της περιοχής, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού ώστε να φθάσουν καίριας σημασίας τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φάρμακα σε εκείνους που τα χρειάζονται στη Γάζα, και να φύγουν οι ξένοι υπήκοοι από εκεί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή.

Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή (27/10) – η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Περισσότερη βοήθεια θα μπει από το νότο τις επόμενες μέρες, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Σαράντα φορτηγά γεμάτα περιμένουν στο πέρασμα της Ράφα.

Φόβοι για ανάφλεξη κι άλλων μετώπων

Οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν εντείνει τους φόβους ότι οι άλλοι εχθροί του Ισραήλ – οι δυνάμεις του “άξονα της αντίστασης”, που είναι σύμμαχοι του Ιράν στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη – θα μπορούσαν να εισέλθουν στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε στο Χ, ότι τα «εγκλήματα του Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση».

Οι ΗΠΑ προειδοποίησε τους εχθρούς του Ισραήλ να μην αναμιχθούν και ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου με την υποστηριζόμενη από το Ιράν σύμμαχο της Χαμάς, Χεζμπολάχ, αυξάνοντας τους φόβους για ένα νέο μέτωπο.

Την Κυριακή μαχητές στο νότιο Λίβανο εκτόξευσαν ρουκέτες προς το Ισραήλ, το οποίο απάντησε με πλήγματα, σε μια νέα κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων.