Μια «βόμβα» που μπορεί να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση τον πόλεμο που διεξάγει απέναντι στη Χαμάς έριξε χθες το βράδυ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας σε μήνυμά του μέσω βίντεο ότι «υπάρχει ημερομηνία» για να μπουν τα στρατεύματα των IDF στη Ράφα και επανέλαβε «δεν υπάρχει νίκη χωρίς επιχείρηση στη νότια πόλη».

Ο ηγέτης του Ισραήλ, δεν είπε πότε θα γίνει η επιχείρηση, ωστόσο υπογράμμισε ότι έλαβε λεπτομερή ενημέρωση για τις συνομιλίες στο Κάιρο. «Εργαζόμαστε συνεχώς για να πετύχουμε τους στόχους μας» ανέφερε ο Νετανιάχου «κυρίως απελευθερώνοντας όλους τους ομήρους μας και επιτυγχάνοντας την πλήρη νίκη επί της Χαμάς».


Εφόσον συμβεί αυτό, τότε η ανθρωπιστική καταστροφή αναμένεται να γιγαντωθεί, καθώς στη Ράφα εκτιμάται πως έχουν καταφύγει περί το 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας. Λίγη ώρα μετά το εν λόγω μήνυμα του Νετανιάχου, ήρθε η τοποθετηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια στόματος του εκπροσώπου του, Μάθιου Μίλερ, ο οποίος δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ σχετικά με τον χρόνο της εισβολής στη Ράφα, επαναλαμβάνοντας την άποψη της Ουάσινγκτον πως ότι μια χερσαία επίθεση «θα είχε εξαιρετικά επιβλαβή επίδραση στους αμάχους και ότι τελικά θα έβλαπτε την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ο Μίλερ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα έχουν «περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» με Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με την επίθεση στη Ράφα «και πώς θα μπορούσαν να την επιτύχουν με καλύτερο τρόπο», όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το CNN.

rafah
Η θέση της Ράφα, μια ανάσα από τα σύνορα με την Αίγυπτο / Πηγή: BBC


Πιέσεις στον Νετανιάχου από τα δεξιά και τριγμοί στην κυβέρνηση του Ισραήλ


Το μήνυμα Νετανιάχου δεν εστάλη «εν κενώ», αντίθετα είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση του υπερεθνικιστή Ισραηλινού υπουργού εθνικής ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι αν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εγκαταλείψει τα σχέδια για χερσαία επίθεση στη Ράφα, μπορεί να χάσει την υποστήριξη του συνασπισμού που τον κράτησε στην εξουσία.

«Εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να εξαπολύσει εκτεταμένη επίθεση στη Ράφα για να νικήσει τη Χαμάς, δεν θα έχει εντολή να συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπεν Γκβίρ.

Ο 47χρονος Μπεν Γκβιρ, ηγέτης του κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη», είναι ένα από τα πιο ακροδεξιά μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου. Έχει καταδικαστεί για υποστήριξη της τρομοκρατίας και υποκίνηση αντιαραβικού ρατσισμού και νωρίτερα φέτος τάχθηκε υπέρ της μαζικής μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων εκτός της Γάζας, δημιουργώντας ουσιαστικά χώρο για ισραηλινούς εποίκους.

itamar_ben_gvir_final
Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ


«Κρανίου τόπος» η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας

Τα σχόλια αυτά, δε, έγιναν μετά την απόσυρση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) από την πόλη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, η οποία πλέον είναι ένας σωρός από ερείπια, όπως αποδεικνύει και ένα αποκαλυπτικό drone βίντεο, που αποτυπώνει το «πριν» και το «μετά» στην Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί Παλαιστίνιοι έκαναν το ταξίδι από τη Ράφα στην Χαν Γιουνίς με τα πόδια για να δουν την αποκαρδιωτική εικόνα.


*Διαβάστε ακόμα: Mεσανατολικό: Σοκαριστικά πλάνα από το πριν και το μετά της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα

Με περίπου το 55% των κτιρίων της πόλης να έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, για πολλούς που επέστρεψαν στις γειτονιές τους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας η εμπειρία ήταν συναισθηματικά συγκλονιστική.

«Ελπίζαμε ότι θα βρίσκαμε το σπίτι ή τα απομεινάρια του ή ότι θα παίρναμε κάτι από αυτό για να μας καλύψει», δήλωσε στο AFP ο Καντίλ, 46 ετών, ένας από εκείνους που επέστρεψαν στο Χαν Γιουνίς. «Δεν βρήκαμε το σπίτι.»

«Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας μάρτυρας, ένας τραυματίας. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν το μέγεθος της καταστροφής και του πόνου που βιώσαμε. Κλαίγαμε υστερικά στη θέα του αίματος».

«Δεν έχει μείνει τίποτα. Δεν μπορώ να αντέξω το θέαμα. Θα ψάξω στα χαλάσματα μέχρι να βρω ρούχα να φορέσω. Θα γυρίσω πίσω και θα ζήσω δίπλα στα ερείπια του σπιτιού μου, έστω και σε μια σκηνή. Ο Ahmad Abu al-Rish είπε: «Όλα είναι μόνο ερείπια. Τα ζώα δεν μπορούν να ζήσουν εδώ, οπότε πώς θα μπορέσει να ζήσει ένας άνθρωπος;».

Footage reveals destruction in Khan Younis after Israeli withdrawal

Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία - Τα βασικά σημεία της πρότασης που «μελετά» η Χαμάς

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται, με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς να ανακοινώνει τις πρώτες πρωινές ώρες ότι θα «μελετήσει» ισραηλινή πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός διάρκειας αρκετών εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες ισραηλινοί όμηροι και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, παρά το ότι δεν ικανοποιεί βασικά αιτήματά του.

Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, έβαλαν στο τραπέζι πρόταση τριών σταδίων, το πρώτο από τα οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, διευκρίνισε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβεβαιώνοντας πως «εκτιμά» τις προσπάθειες των μεσολαβητών και «εύχεται» να κλειστεί συμφωνία, το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης ανέφερε σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι Ισραηλινοί «δεν ικανοποίησαν κανένα» από τα αιτήματα του ίδιου και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

«Παρ’ όλ’ αυτά, η ηγεσία του κινήματος θα μελετήσει την πρόταση (…) και θα ενημερώσει τους μεσολαβητές για την απάντηση» του κινήματος, αναφέρει η ανακοίνωση, καθώς οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται για τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ —αύριο Τετάρτη—, με την οποία τερματίζεται ο μήνας του ραμαζανιού, που ίσως ήταν ο πιο δύσκολος που βίωσε ποτέ η Λωρίδα της Γάζας.

Εκτός της κατάπαυσης του πυρός για έξι εβδομάδες, η πρόταση προβλέπει επίσης αρχικά την απελευθέρωση 42 ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα 800 ως 900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακο κάθε ημέρα και την επιστροφή στα σπίτια τους κατοίκων της βόρειας Γάζας που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την πηγή του AFP στη Χαμάς.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας και να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια σε όλο τον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.